Yusif Moussa on sopeutunut hienosti Ilvekseen

Viime vuoden lopulla Ilvekseen testijaksolle tullut 20-vuotias Yusif Daouda Moussa allekirjoitti sopimuksen seuran kanssa huhtikuun alussa. Tämä Ghanassa syntynyt, mutta Nigerin maajoukkuetta edustanut, keskikenttäpelaaja on viime aikoina pelannut erittäin vahvasti ja vakiinnuttanut paikkansa joukkueessa.

Yusif edusti Nigerissä AS Police-joukkuetta, joka on nimensä mukaisesti valtiollisen poliisin sponsoroima joukkue. Samankaltaisia joukkueita on useissa Afrikan ranskankielisissä valtioissa.

Lapsuusvuosinaan Yusifin oli vaikea keskittyä mihinkään muuhun kuin jalkapalloon. ”Jalkapallo oli ja on vieläkin minulle erittäin tärkeä, en pystynyt oikein keskittymään koulunkäyntiinkään”, nuorukainen muistelee. ”Nuoruuden ajan ystävistäni on Emmanuel Boateng päässyt huipulle. Hänellä on Portugalin Cup-mestaruus ja siirtyi juuri Levantesta Kiinaan pelaamaan”, kehuu Yusif ystäväänsä.

Nigerin U23-maajoukkueessa esiintynyt Yusif sai myös hiljattain ilahduttavan soiton. ”Maajoukkueen valmentaja soitti minulle ja käski alkaa valmistautua tuleviin maaotteluihin. Syyskuussa pelataan ensimmäinen ottelu ja odotan sitä innolla”, jatkaa hän vielä.

Viime vuoden lokakuussa hän alkoi saada kutsuja useihin eurooppalaisiin seuroihin koeajalle, mutta hänen agenttinsa suositteli Suomea ja Ilvestä. ”Tiesin Suomesta ainoastaan sen, että täällä on paljon lunta ja todella kylmä. Hiukan hirvitti tänne lähteä, mutta nyt olen päätöksestäni tyytyväinen”, Yusif hymyilee. ”Rakastan olla nyt Tampereella, talvella ehkä oli vaikeampaa. Huoltaja Ville (Niemelä) pitää meistä kaikista niin hyvää huolta ja valmentajat kohtelevat minua kuin omaa poikaansa”, hymyilee Yusif leveästi.

Joukkueen hyvään menestykseen alkukaudesta on mies samalla sekä tyytyväinen että kriittinen. ”Olemme pelanneet ihan hyvin, mutta tiedämme myös pystyvämme paljon parempaan. Joukkueessa on paljon taitoa ja yhteishenki on kova, mutta emme saa tyytyä siihen, mitä olemme nyt esittäneet”, Yusif vakavoituu. ”Olemme sitoutuneita työskentelemään vielä kovemmin ja haluamme voittaa sekä Cupin että Veikkausliigan”, hän vielä jatkaa.

Joukkueen kapteeni Mika Hilander saa paljon kiitosta nuorelta mieheltä. ”Hila on loistava tyyppi, niin ihmisenä kuin jalkapalloilijana. Hän on todella loistava johtaja meidän joukkueellemme. Vaikka hän välillä antaa kovaäänisesti palautetta, niin tiedämme hänen haluavan meidän parastamme”, Yusif kertoo, kun kapteeni saapuu harjoituspaikalle.

Myös valmennus saa pelkkää kiitosta. ”Jallu (Wiss) on loistava valmentaja. Todella vaativa, mutta silti välillä todella hauska. Hän ohjaa niin joukkuetta kuin yksilöä ammattitaidolla. Pidän myös siitä, että häneltä löytyy niin paljon erilaista taktista näkemystä ja hän saa joukkueenkin pelaamaan sen mukaan”, nuorukainen jakaa kiitosta päävalmentajalle.

Itseään Yusif pitää vahvana joukkuepelaajana, joka sitoutuu taktiikkaan ja pelaa aina nimenomaan joukkueelle, ei itselleen. Pukukopissa ja siviilissä nuorukainen kertoo olevansa ujo ja hiljainen, seuraavan enemmänkin sivusta muiden tekemisiä. ”Baban kanssa juttelen paljon, muiden kanssa selvästi vähemmän. Olen aina ollut melkoisen ujo. Pukukopissa tykkään kuunnella musiikkia tai pelata kännykällä erilaisia pelejä. Davidin (Addy) pelleily saa minut aina nauramaan ja myös Hilan jutut. Samuel (Afum) puolestaan unohtaa aina jotain ja se myös saa minut nauramaan. Välillä jään myös ihmettelemään sitä, kuinka kauan Felipe (Aspegren), Tatu (Miettunen) ja Diogo (Tomas) seisovat peilin ääressä tarkistaen ulkonäköään”, Yusif virnistää.

Arsenalia ja Mesut Öziliä fanittava Yusif haluaisi myös päästä Valioliigaan pelaamaan. ”Olen aina pitänyt Arsenalin tavasta pelata ja Özil on loistava. Olisi upeaa päästä samaan joukkueeseen hänen kanssaan ja varsinkin Tykkimiehiin”, Yusif kertoo.

11-lapsisen perheen keskimmäisenä lapsena kasvanut Yusif haaveili jossain vaiheessa vaatesuunnittelijan urasta, ilmeisesti kuuden siskon kanssa asuminen on tuohon hiukan vaikuttanut. Jalkapalloilijan ura on vasta alkumetreillä eikä nuorukainen vielä oikein tiedä, mihin kohtalo häntä kuljettaa. ” En kauheasti ajattele tulevaisuutta. Nyt olen Ilveksessä ja annan seuralle kaikkeni. Mikäli tekemiseni on riittävän hyvää, niin pääsen myös jalkapalloilijana eteenpäin”, nuorukainen vakuuttaa. ”Se mitä tapahtuu uran jälkeen, on täysin auki. Luulen sen olevan kuitenkin jotain muuta kuin jalkapalloon liittyvää”, hän yllättäen jatkaa.

Tuleva Suomen Cupin finaali on luonnollisesti myös Yusifin mielessä. ”Se tulee olemaan kova ottelu, mutta luotan että voitamme. Sitä kautta pääsemme myös ensi kaudella pelaamaan europelejä, joissa pystyy paremmin näyttämään omaa osaamistaan isommille seuroille. Seuralla on ensi kaudesta optio, jonka tietysti toivon heidän myös käyttävän”, Yusif myhäilee tyytyväisenä.

Yusifin otteita nähtävissä nyt tulevana lauantaina Maarianhaminan jännittävässä Cup-finaalissa. Jos et pääse paikan päälle, niin muista katsoa ottelua Ruutu-palvelun kautta. Kotiyleisön eteen Yusif ja Ilves palaavat juhannuksen jälkeen tiistaina 25.6. klo 18.30 ottelussa KPV:tä vastaan.

Lue myös