Veteli ja Wiss ottavat Irlannin opit mukaan Veikkausliigaan

Wiss ja Veteli Tallaght-stadionilla Dublinissa

Ilveksen keskikenttäpelaaja Joona Veteli ja päävalmentaja Jarkko Wiss kommentoivat torstain myöhäisiltana pelattua eurocup-ottelua Shamrock Roversia vastaan. Rangaistuspotkukisaan venyneen 2–3-tappion karvas kalkki maistuu yhä suussa, mutta samalla peliesitykseen voi olla tyytyväinen ja se halutaan pitää mukana Veikkausliigassakin.

Veteli veteli viileän viimeistelyn

Ilvekseen täksi kaudeksi norjalaisesta Fredrikstadista liittynyt Joona Veteli laukoi upealla sijoituksella lähes 20 metristä tupsukorvien 2–1-johtomaalin reilun tunnin pelin jälkeen. Kotijoukkue yllätettiin tilanteessa täysin.

– Siinä tuli ”Lämmiltä” (Lauri Ala-Myllymäki) hyvä syöttö jalkaan. Näin että takakulma on auki ja oli helppo työ laittaa pallo sisään. Se oli hyvä hyökkäys meiltä muutenkin. Monen pelaajan kautta rakennettu, Veteli muistelee ensimmäistä maaliaan aikuisten kansainvälisillä kentillä.

– Tulos totta kai harmittaa, mutta oli hienoa pelata. En ole viime aikoina pystynyt oikein kunnolla treenaamaan, kun vasemman jalan kantapäässä on ollut vammaa. Onneksi nyt tukijalka on kunnossa ja vedotkin lähtevät taas kivuitta.

Rovers-ottelu oli 25-vuotiaalle kemiläislähtöiselle Vetelille ensimmäinen eurocup-ottelu.

– No, ärsyttävän tappion jälkeen on vaikea sanoa, että oli mukava kokemus. Meillä oli kaikki mahdollisuudet edetä jatkoon. Kaiken kaikkiaan kuitenkin tykkäsin ja tästä sai arvokasta kokemusta.

Ilves johti ottelua kahdesti. 120 minuutin pelaamisen ja pilkkukisan jälkeen voi todeta, että ottelu meni niin tiukille, kuin vain voi mennä.

– Kovasti he koittivat prässätä ylhäältä ja etenkin aina meidän maalien jälkeen he ottivat peliä hallintaan. Tipuimme ehkä liikaa johtoasemassa, varsinkin juuri toisen maalimme jälkeen. He saivat kovan myllyn päälle ja tasoituksen kulmasta, Veteli pohtii.

– Se on ollut ajoittain ongelma muutenkin, että maalin jälkeen putoamme ehkä liikaa puolustuksessa. Pitäisi vain pystyä jatkamaan omaa positiivista peliä. Jatketaan hyvällä rohkeudella tulevissa liigapeleissä.

Tiukkoja turvallisuustoimenpiteitä noudattanut Ilveksen joukkue testattiin ennen ja jälkeen matkustuksen. Veteli kertoili ottelukokemuksestaan juuri saatuaan testauspuikon syvälle nenäonteloihinsa.

– Reissun mieleenpainuvin hetki oli tekemäni maali. Tämä koronatesti tulee varmana kakkosena, Veteli virnistää.

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Jarkko Wiss eli vauhdikasta ottelua tunteella mukana. Lopputuloksesta huolimatta onnistumisia löytyi paljon.

– Me pelasimme hyvän matsin. Etenkin toinen maalimme oli osoitus pelirohkeudesta, joka meillä oli kovan ja juoksuvoimaisenkin vastustajan alla. Pelimme lähti todella hyvin liikkeelle ja paljon oli positiivisia elementtejä mukana, Wiss kertaa.

– Se oli selvää, että vastustaja lisää kierroksia tappioasemassa. He jahtasivat peliä ja me jouduimme puolustamaan syvällä. Vastaiskuissa oli omat mahdollisuutensa.

Rangaistuslaukauskisa pisti kokeneetkin hermot koetukselle. Ratkaisu venyi 13. vetäjäpariin asti.

– Olen itse ollut mukana Englannin cupin pilkkukisassa, jossa meidän maalivahti mokasi vetonsa. Tätä pidempää kisaa ei ole ennen tullut koettua.

Jossittelu ei auta enää Suomesta käsin. Katse kääntyykin Veikkausliigaa ja tiistain Haka-ottelua kohden.

– Ainahan voi jälkiviisastella, mutta en muuttaisi oikeastaan mitään. Paljon piti tehdä erilaisia ratkaisuja. Pelaajat olivat ymmärrettävästi väsyneitä jatko-ottelun toisella jaksolla. Muutimme pelisysteemiä, että saisimme jalkoja. Esimerkiksi Tuure Siira oli oikeana pakkina ja Eetu Mömmö vasempana pakkina.

– Pelajaajat pelasivat isolla sydämellä ja pistivät itsensä likoon. Tuli kolhuja ja annettiin kolhuja. Panokset olivat tiedossa ja voitto ei jäänyt taistelusta kiinni. Haluamme jatkaa samalla sisulla syyskuun otteluihin, Wiss päättää.

Shamrock Rovers vs. Ilves  3 2  rp. 12 – 11

10′ Ala-Myllymäki rp. 0-1
14′ Burke 1-1
62′ Veteli 1-2
78′ Lopes 2-2
88′ Scales ulosajo

Lue myös