Veikkausliiga jatkuu jälleen Tammelassa -Ilveksen vieraaksi KPV

Suomen Cupin mestaruuden voittanut Ilves pääsee jatkamaan menestyksekästä kauttaan Veikkausliigassa kohtaamalla Tammelassa tiistaina 25.6. KPV:n. Sarjanousija on kohdattu tällä kaudella jo kolmasti, kerran Veikkausliigassa ja kahdesti Suomen Cupissa. Kaikki ottelut ovat päättyneet keltaisten voittoon, ja putkea olisi tarkoitus jatkaa nyt tiistainakin.

Perinteikäs seura, josta Ilves-kannattajilla on mieluisia muistoja

Kokkolan Pallo-Veikot on perustettu jo vuonna 1930, jolloin ruotsin kieli oli kaupungissa enemmistön kielenä. Muutama suomenkielinen nuorimies halusi kuitenkin saada myös suomenkielisille tarkoitetun seuran ja näin uusi seura näki päivänvalonsa. Seura oli luonnollisesti pikkuseura jonkun aikaa, mutta johtohahmot olivat riittävän kaukonäköisiä ja perustivat myös oman junioritoiminnan.

Pikkuhiljaa seura alkoi nostaa profiiliaan ja alkoi tulla tunnetuksi myös laajemmalti jalkapallopiireissä. 1956 seuran A-juniorit saavuttivat pronssiset mitalit eli palkkio vahvasta juniorityöstä saatiin Kokkolaan.

60- ja 70-lukujen vaihde on toistaiseksi KPV:n menestyksekkäintä aikaa. Suomen mestaruus 1969, hopeaa 1973 ja pronssia 1971 sekä 1975 kertovat vahvoista vuosista. Kahdesti KPV pääsi myös esiintymään Euroopan kentillä, mutta tulokset jäivät heikoiksi. Kaudella 70/71 Euroopan Cupissa Skottiseura Celtic FC ryöpytti kokkolalaisia yhteismaalein 0-14. 1974-75 puolestaan UEFA Cupissa oli saksalainen FC Köln parempi yhteismaalein 9-2.

80-luvulla seura alkoi kohdata taloudellisia vastoinkäymisiä. Kausi 1983 on jäänyt meille Ilves-kannattajille mieleen, sillä Ilves varmisti päätösottelussa Suomen Mestaruuden juurikin KPV:tä vastaan. 15000 katsojaa jännitti Ratinassa paitsi tuota ottelua, niin myös väliaikatietoja ottelusta Hakan ja HJK:n välillä. Myöhemmin Ilveksen paidassa 1990 Suomen Cupin voittanut Mark Dziadulewicz ratkaisi tuolloin voiton Hakalle ja tämä tieto räjäytti Ratinan Stadionin mestaruusjuhlinnan

Vaikeuksia, mutta vahvaa juniorityötä

KPV:n edustusjoukkueen vaikeudet pudottivat joukkueen välillä jopa II-divisioonaan asti. Seuran juniorivalmentajat ottivat silloin vastuun seuran nostamisesta takaisin parrasvaloihin, ottamalla vastuun toiminnan pyörittämisestä. Nimeksi tuli tuolloin KPV-j. Vaikka edustusjoukkueen nousu ylöspäin olikin hidasta, niin seuran vahva juniorityö teki kuitenkin loistavaa työtä ja piti kokkolaisten nimen jalkapalloihmisten mielissä.

2000-luvulla alkoi vihdoin näkymään vahvaa nousua niin edustusjoukkueelta kuin koko seuraltakin. Juniorityö palkittiin Palloliiton talenttiakatemia-statuksella, B-juniorit voittivat SM-pronssia, naisten joukkue perustettiin ja miesten joukkue nousi Ykköseen 2005. 2013 edustusjoukkue myös yhtiöitettiin osakeyhtiöksi ja resurssit Veikkausliigaan saatiin rakennettua.

Nousu Veikkausliigaan tapahtui lopulta viime kauden päätteeksi. Ykkösen toinen sija oikeutti kaksiosaiseen karsintaan TPS:n kanssa. Maalit menivät tasan 1-1, mutta vierasmaalisäännön turvin pääsi KPV vihdoin takaisin pääsarjaan.

Tuskainen alku sarjanousijalla

KPV:n alku tämän kauden Veikkausliigassa ei ole ollut kovin vakuuttava. 11 pelatun kierroksen jälkeen joukkue on sarjan jumbona yhdellä voitollaan, tosin tasapisteiissä voitoitta olevan VPS:n kanssa. Toistaiseksi ainoan voittonsa kokkolalaiset kävivät ryöstämässä Espoosta hienolla 0-1 -voitolla Hongasta.

Joukkueen Veikkausliigaan nostanut valmentaja Jarmo Korhonen joutui väistymään toukokuun lopulla valmennustehtävistä. Niko Kalliokoski hyppäsi puikkoihin ja yrittää nyt saada pidettyä KPV:n pääsarjatasolla. Valmentajanvaihdos näytti heti tuottavan tulosta tuon Honka-voiton myötä, mutta seuraavassa ottelussa FC Inter palautti kokkolalaiset maanpinnalle hakien 1-3 vierasvoiton.

Ilves ja KPV ovat kohdanneet tällä kaudella jo kolmasti, kaikki kokkolalaisten kotikentällä. Ensi Suomen Cupin lohkovaiheessa joukkueet kohtasivat Kokkolan Kipparihallissa, josta Ilves nappasi 1-2 vierasvoiton. Maalintekijöinä tuossa ottelussa olivat Isaac Shaze isänniltä ja Mikael Almen ja Eemeli Raittinen Ilvekseltä.

Seuraava kohtaaminen olikin Veikkausliigan sarja-avaus, joka olosuhteiden vuoksi pelattiin Seinäjoen OmaSP-Areenalla. Tuon ottelun Ilves voitti 0-2, Ilari Mettälän ja Iiro Järvisen maaleilla.

Kolmas kohtaaminen oli jälleen Suomen Cupissa, nyt välierässä. Varsinaisen thrillerin Ilves voitti maalein 2-3, vaikka oli 90 minuutin kohdalla vielä 2-1 tappiolla. Isännät menivät 2-0 johtoon Enoch Banzan ja Milos Josimovin maaleilla. Emile Paul Tendeng, Diogo Tomas sekä Lauri Ala-Myllymäki kuitenkin maaleillaan lunastivat Ilvekselle finaalipaikan, josta sitten upeasti kultamitalit kaulassa kotiin palattiinkin.

Seuraa heitä

Hendrik Helmke – Saksalais-brasilialainen keskikenttäpelaaja, jolla on riveissään jo useita esiintymisiä suomalaisseuroissa. On joukkueen henkinen johtaja kentällä. Pystyy rakentamaan peliä hyvin eteenpäin, mutta on myös erittäin fyysinen ja halukas pysäyttämään vastustajan hyökkäysyritykset keskustan kautta. Iskenyt jo 4 maalia Veikkausliigassa eli osaa myös viimeistelyn.

Milos Josimov – Serbialaispuolustaja, joukkueen puolustuksen tärkein lenkki. Onnistui maalinteossa Ilvestä vastaan Cupin välierässä. Taistelijaluonne, tekee vahvoja nousuja vasemmalta laidalta.

Maksim Gussev – Viron maajoukkueen laitahyökkääjä ja kaksinkertainen Viron mestari. Saapui joukkueeseen maaliskuussa ja alkaa olla valmis isoihin tekoihin Suomen kentillä.

Yessy Mena – Kolumbialainen hyökkääjä, jolta löytyy nopeutta. Taitava ja nopea hyökkääjä ei ehkä aivan vielä ole täysin sinut joukkueen pelitavan kanssa, mutta kokkolaiset odottavat ketsuppipullon aukeamista.

Ilves – KPV Tammelassa tiistaina klo 18.30. Tule paikan päälle nauttimaan viihdyttävästä ottelusta!

LIPUT ENNAKKOON

Lue myös