Valmentajat koolla: ”Yhteistyömme on päivittäistä vuorovaikutusta”

valmentajat

Wiss (vas.), Kallio ja Rekimies

 

Ilveksellä on neljän ottelun jälkeen kasassa yhtä monta pistettä. Nuoret pelurit ovat saaneet vastuuta ja peli kehittyy. Valmennusnelikko on valmiina pitkän kauden haasteisiin. Päävalmentaja Jarkko Wiss, apuvalmentaja Toni Kallio, maalivahtivalmentaja Mikko Kavén ja fysiikkavalmentaja Heli Rekimies kertovat alkukauden tunnelmista. Eri näkökulmista muodostuu yhteisiä tekoja.

Kuriositeettina mainittakoon, että kolme ensimmäiseksi mainittua ovat kulkeneet samoja reittejä jo pelaajaurillaan. Lukuisten Suomen mestaruuksien ja A-maajoukkuekomennusten lisäksi miehet ovat kokeneet pääsarjat Norjassa ja Britteinsaarilla. Pohjoismaisesta kokemuksesta huolimatta pitkällinen ”diskuteeraus” ei kuulu repertuaariin.

– Valmennustiimimme yhteistyö on päivittäistä vuorovaikutusta. Kerromme rehellisesti tuntomme ja punnitsemme eri näkökannat. Siitä muodostuu yhteinen mielipide. Jokainen kommentti on merkityksellinen ja myös äänetön viestintä on tärkeää. Olemme parina aiempana vuotena pitäneet ehkä yhden varsinaisen palaverin per kausi. Emme ole sellainen ryhmä, joka istuu alas ja keskustelee pitkään. Tehdään mieluummin enemmän, Jarkko Wiss kiteyttää käytännönläheisen työkulttuurin.

Kilpailu kovenee

Kausi on vielä nuori, joten seurojen keskinäisiä voimasuhteita on vaikea arvioida. Se on ainakin selvää, että Veikkausliigan nuorimpana joukkueena Ilveksessä annetaan juniori-ikäisillekin mahdollisuuksia.

– Olemme antaneet nuorille vastuuta talven mittaan ja mahdollisuus pitää käyttää myös liigassa. Uskon, että olemme valmiita siihen. Vaihdosta tullut maalintekijä oli vuosimallia -00 ja maalinsyöttäjä -99. Hieno nähdä onnistumisia pojilta, Wiss kertoi viime pelin jälkeen, kun tupsukorvat tulivat Niklas Jokelaisen ja Eero Hyökyvirran avustuksella tasoihin VPS:aa vastaan.

– Veikkausliigassa on tasaisia matseja ja pienet asiat ratkaisevat. Isossa kuvassa voimasuhteita tiedetään paremmin vasta sitten, kun on kymmenisen kierrosta pelattuna, Wiss arvioi.

Viisi vuotta sitten pelaajauransa Ilveksen kapteenina päättäneellä Toni Kalliolla on oma näkemyksensä pelaajakehityksestä.

– Veikkausliigassa vauhti lisääntyy joka vuosi, mutta niin se lisääntyy myös Suomen ulkopuolella. Se on ehkä silmiinpistävintä, että pelaajilta vaaditaan entistä kovempaa fyysisyyttä ja atleettisuutta. Pelkkä yleinen lajitaito ei riitä, jos haluaa erottua ja edetä. Henkinen kantti on myös koetuksella. Kilpailu on kovaa, Kallio kuvailee.

Sopeutumista olosuhteisiin

Tupsukorville kertyy huhti-toukokuun ruuhkassa paljon peliminuutteja lyhyellä aikavälillä. Viisi ottelua pelataan lähes kahden viikon sisään.

 – Suurin haaste on siinä, että miten ehdimme palautua pelien välissä. Tällaisessa rytmissä ei ehdi muuta tehdä harjoituksissa, kuin valmistautua ja kerätä voimat. Pikkukolhut hoidetaan heti sitä mukaa, kun niitä tulee, jotta vaivat eivät pitkity, Heli Rekimies huikkaa työpisteeltään.

 – Tässä vaiheessa korostuu kaksi asiaa. Ensinnäkin harjoittelu on tasapainoilua pelaajien kuormituksen kanssa. Toinen seikka on se, että lähestyvässä SJK-pelissä siirrymme luonnonnurmelle. Pehmeälle alustalle siirtyminen tuo rasitusta ja pallonkäsittely on tahmeampaa. Se aspekti vaikuttaa peliin, Kallio tietää.

 – Valitettavasti luonnonnurmelle harjoittelemaan pääseminen on vaikeaa, Wiss lisää. – En tiedä, milloin se onnistuu Tampereella. Sinänsä on huomionarvoista, että pelaamme ensimmäistä kertaa omalla paikkakunnallamme vasta, kun on jo viides kierros menossa. Ratinan kenttää osa pelaajistamme ei ole edes nähnyt. Mielestäni joukkueemme on silti onnistunut nollaamaan nämä jutut. Keskittyminen on omassa työnteossa.

Seuraava matsi on aina se tärkein

Kallio kertoo, että valmentajilla kuluu paljon aikaa pelivideoiden tarkasteluun ja tiettyjen vastuualueiden läpikäymiseen.

 – Käymme pelikohtaisesti esimerkiksi erikoistilannepelaamista läpi. Puolustussuuntaan meillä on ollut tietty kaava jo useamman vuoden. Pieniä nyansseja tulee sen mukaan, millaisia variaatioita vastustajalla on ollut edellisissä peleissä. Scouttaamme eroavaisuuksia ja näytämme niitä pelaajille. Suurin vastuu on joka tapauksessa kentällä olijoilla. Siellä pitää itse nähdä ja havainnoida nopeasti, mitä ympärillä tapahtuu, hän painottaa.

Mikko Kavén kertoo puolestaan maalivahtien valmistautumisesta.

 – Pari viimeistä treeniä ennen peliä alamme jo keskittyä tulevaan vastustajaan. Normaalilla viikolla, jos on vain yksi peli vaikkapa sunnuntaina, niin alan torstai-perjantai-akselilla katselemaan, minkä tyyppinen joukkue on tulossa. Suunnittelen harjoitteita sen mukaan. Tällä hetkellä väli on tietysti lyhyempi, joten ihan peli edellä mennään koko ajan.

 – Tällä viikolla on vastassa joukkueet, jotka pyrkivät pelaamaan ja pitämään palloa. Vepsulla oli taitavia yksilöitä ja niin on SJK:llakin. Maalivahdin pitää selustassa pystyä osallistumaan puolustamiseen aktiivisesti.

Ilves piti viime liigakaudella maalinsa puhtaana yhteensä 14 kertaa Mika Hilanderin ja Johannes Luukkasen voimin. Tänä keväänä nollapeli antaa vielä odottaa itseään.

 – Vastustajat ovat olleet hyviä. Tietysti aina toivoisi, että nolla säilyisi omissa. Se antaisi mahdollisuuden pelata tuloksesta ja pisteistä. Vielä ei ole täysin onnistunut, mutta kyllä se sieltä tulee. Ei taidot mihinkään häviä. Jokaisesta päästetystä maalista voi löytää oppia, esimerkiksi viime aikoina liittyen maalivahdin ja puolustuksen yhteistyöhön keskityspalloissa. Ei yksittäisiä tilanteita kannata kuitenkaan jäädä liikaa tuijottelemaan. Eteenpäin vaan, Kavén päättää.

kaven

Kavén myhäileeIlves – SJK 
su 29.4. klo 17.00  Ratinan Stadion (Ratinan Rantatie 1)   Lipunmyynti »


www.ilvesedustus.fi/veikkaus »


Veikkausliiga alkoi 7.4. ja sen kunniaksi tarjoamme 2kk Ruutu+ puoleen hintaan 9,95€ – Tilaa nyt ja samalla tuet omaa seuraasi!
Kaikki Veikkausliigan ottelut suorina Ruutu+:ssa.
Toimintaohjeet:

  1. Mene osoitteeseen https://kauppa.ruutu.fi/veikkausliiga2018 ja anna koodi: ILVES2018
  2. Tilaa tuote ohjeiden mukaan, tarvittaessa luo uusi tili tai kirjaudu olemassa olevilla tunnuksilla sisään Ruutuun

Lue myös