Valmennustiimi äänessä: ”Ei kannata hosua”

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss sai voitokkaan KPV-pelin » myötä 100 liigaottelua täyteen penkin päässä. Näiden sadan ottelun taustalla on kulkenut myös valmennustiimin kolme muutakin rautaista ammattilaista. Nyt he kertovat kevään kuulumisia, kun liigakausi on potkaistu käyntiin.

Peruskallio

Valmentaja Toni Kallio on yhdessä Wissin kanssa hionut joukkueen pelillistä kokonaisuutta kuntoon.

 – Tuloksellisesti on ollut erinomaista, mutta tietysti jokaisessa ottelussa on omat pelilliset kehityskohteensa. Tiedämme, että pystymme parempaankin, Kallio toteaa.

 – Joukkue on taas yhtä talvikautta kypsempi ja pelaamme fiksua peliä. Emme enää niin herkästi puske päätä seinään, vaan osaamme jo paremmin valita oikeat ratkaisut kentän eri osa-alueilla.

Ilves on tunnettu nopeana vastahyökkäysjoukkueena, mutta
muuntautumiskykyä löytyy yksittäisen ottelun sisälläkin.

 – Ei tässä hirveästi kannata toimivaa kaavaa muuttaa, mutta voi olla, että kauden aikana haemme vaihtoehtoja pelinavaamiseen ja rakenteluvaiheeseen. Tähän mennessä positiiviset tilanteenvaihdot ovat olleet meille tärkeitä kurinalaisen puolustuksen lisäksi, Kallio pohtii.

 – Joukkueessa on tervettä itseluottamusta. Pelaajat ovat asettaneet itselleen kovat tavoitteet kärkipäähän, ja niiden saavuttamista pyrimme valmentajiston kesken auttamaan.

Suomen Cupin ja Veikkausliigan lisäksi Kalliota työllistää käynnissä oleva Uefa Pro –koulutus, jolla hän täydentää ammattivalmentajan lisenssinsä.

– Kyllähän pro-kurssissa paljon työnsarkaa on, niin kuin asiaan kuuluu. Suunnilleen vuoden verran sitä on vielä käytävänä. Koetan tehdä päivittäin tai ainakin viikoittain sen eteen töitä, että hommat etenevät ajallaan.

– On minulla halu joskus vielä kokeilla siipiä päävalmentajana, mutta sillä ei ole mikään kiire. Olen onnellisessa asemassa Ilveksessä. Opin Jallulta (Wiss) valtavasti ja pidän ympäristöstä muutenkin.

– Toki minulla on omalta peliuraltani pohjatietoa esimerkiksi taktisten asioiden suhteen, mutta päävalmentajan rooli on paljon laajemman kokonaisuuden hallitsemista, kuin mitä pintaan näkyy. Pelkkä lajiosaaminen ei riitä. Tässä prosessissa ei kannata hosua, Kallio tietää.

Tunnelmia tolppien välistä

Ilveksen edustusjoukkueen kolmea maalivahtia Mika Hilanderia, Johannes Luukkasta ja Matias Riikosta koulii pitkän A-maajoukkue- ja liigakokemuksen omaava Mikko Kavén.

 – Maalivahtitilanne on ollut talvesta asti oikein hyvä. Ketään ei ole tarvinnut parsia kasaan ja olemme koko ajan voineet vetää pelinomaisia harjoituksia tiiviisti muun joukkueen mukana, Kavén kertoo.

– Riikosella toki nyt vastikään meni sormi poikki, mutta otamme sen vain yhtenä etappina uralla. Loukkaantumisia tulee ja nyt kehitämme hänen kanssaan sitten muita fyysisiä osa-alueita. Samalla Johku (Luukkanen) haastaa Hilaa (Hilander) peliajasta.

Ilveksen pitkäaikainen liimanäppi Hilander piti liiga-avauksessa nollapelin. Lisäksi hän oli yksi näkyvimpiä hahmoja, kun Ilves kaksi viikkoa sitten eteni Suomen Cupin välieriin kaatamalla FC Hongan rangaistuslaukauskilpailun kautta.

– Jos pilkkukisassa ottaa pari vetoa kiinni, niin kyllähän sen lähtökohtaisesti pitäisikin riittää voittoon. Mielestäni vedot eivät olleet mitenkään huonoja, eli kyllä se Hilan paremmuutta oli, Kavén linjaa.

 – Olemme tietysti katsoneet etukäteen mihin tietyt pelaajat yleensä vetävät. Tänä päivänä nämä on helppo scoutata netistä useankin vuoden otannalla. On se silti kissa-hiiri-leikkiä, että missä kohtaa vetäjä vaihtaakin kulmaa. Viime kädessä mennään fiilispohjalta.

Fysion fiilikset

Fysiikkavalmentaja Heli Rekimies tuo arvokkaan lisän äijäporukkaan. Hänen johdollaan voima- ja kestävyysharjoitteista otetaan kaikki hyöty irti. Samalla ennaltaehkäistään ja hoidetaan loukkaantumisia.

 – Viimeiset 3-4 kuukautta ovat olleet kovatempoisia. Olemme harjoittaneet etenkin nopeusominaisuuksia niin pallollisena kuin pallottomana. Pitkistä loukkaantumisista ollaan kahlattu eteenpäin ja nyt tilanne on oikein hyvä, Rekimies yhtyy kehuihin.

Rekimies näkee fyysisen valmennuksen olevan olennainen ja
kasvava osa huippu-urheilua.

– Sykejärjestelmällä seuraamme rasitusta. Tietyissä harjoitteissa haetaan aina sopivaa sykealuetta peliohjelman mukaan. Samalla pelaajan pitää itse kuunnella kehoaan ja oppia avullani tunnistamaan oma suorituskyky. Sitä ei valmennus pysty kesken pelin seuraamaan reaaliaikaisesti.

– Teknologia tietysti kehittyy koko ajan, mutta se on vain väline analysointiin ja kokonaisuuden hallintaan. Pyrin jatkuvasti kehittämään omaa osaamistani ja kouluttautumaan lisää. Tärkeää on ihan jo sekin, että harjoituksissa on tarpeeksi vaihtelua. Pelaajat kyllästyvät niin helposti, Rekimies naurahtaa.

Ilveksen seuraava ottelu on sunnuntaina 14.4. klo 16.00 Vaasan Palloseuraa vastaan Ratinan Stadionilla. Lipunmyynti ->

Lue myös