Uuden apuvalmentaja Joni Lehtosen lajivinkit

 

Uusia tuulia penkin päässä

Päävalmentaja Toni Kallion apurina työskentelee tuttu kasvo seuran organisaatiosta. Parin viikon päästä 48 vuotta täyttävä Joni Lehtonen on Ilveksen pelaajapolun läpikäynyt entinen ammattilaisjalkapalloilija, joka pelasi Ilveksen lisäksi Veikkausliigaa Rovaniemen Palloseuran riveissä. Kaudella 1996-97 hän pelasi Skotlannin pääsarjaa Motherwell FC:n riveissä. Lehtonen on suorittanut UEFA Pro-valmentajakoulutuksen ja ennen nykyistä pestiään hän työskenteli Ilves/2:n valmennuksessa sekä seuran talenttitoiminnassa.

Olen pitkään pohtinut, että mitä sitä haluaisi isona tehdä. Liigajoukkueen valmentaminen olikin vielä kokematta, Lehtonen virnistää.

Tässä on itselleni paljon uuden opettelua. Nyt ollaan niin sanotusti huippujalkapallon parissa, eikä enää pelaajakehityksen. Tulokulma lajiin on erilainen.

Juniorien pelaajapolun räätälöinti eroaa miesten ammattilaissarjasta, jossa tulosrytmi on hektisempi.

Liigajoukkueen kanssa pelataan käytännössä vain tuloksesta ja fokus on aina seuraavassa pelissä. Junioripuolella pohditaan enemmän pelaajan näkökulmasta useamman vuoden projekteja.

Tietysti jos tätä työtä pidempään tekee, niin kyllä pelaajakehitykseen pääsee kiinni myös miesten joukkueen kanssa. Ei sitä kokonaan tarvitse hylätä, Lehtonen pohtii.

 

Elinikäinen oppimatka

Jalkapalloammattilaisille harvoin on tarjolla eläkevirkoja, eikä Lehtonenkaan osaa varmuudella sanoa, että missä hän on 10 vuoden kuluttua. Arvokasta kokemusta joka tapauksessa ammennetaan ja annetaan eteenpäin.

Valmentajan ammatissa on turha sitoa itseään liiaksi kiinni pitkiin suunnitelmiin. Uraa on mahdoton pakottaa mihinkään suuntaan. Toistaiseksi on ollut todella mielenkiintoista ja motivoivaa. Alan tutustua pelaajiin paremmin ja päästä joukkueeseen sisälle.

Olen selkeästi lajivalmentaja, mutta olen vuosien varrella myös tutkiskellut paljon fysiikkavalmennusta. Se on varmaan se, mitä tässä kohtaa saadaan eniten minusta irti. Autan Köpiä (Kallio) esimerkiksi viikkorytmin suunnittelussa.

Valmennustiimissä fysiikkapuolen ”guruna” jatkaa tuttuun tapaan Heli Rekimies. Fyysisen valmennuksen lisäksi nykyään puhutaan paljon henkisestä valmennuksesta. Psykologinen aspekti voi ratkaisevasti vaikuttaa pelisuorituksiin hyvässä ja pahassa.

Tältä kesältä sain hyvää kokemusta kakkosjoukkueen kanssa henkisen valmennuksen prosesseista. Huonojen tulosten jälkeen saimme ihan hyvin kurssia käännettyä. Samaa työstämistä voi hyödyntää nyt edustuksessa. Ainakin ilmapiiri joukkueessa on todella positiivinen. On tärkeintä saada pelaajat uskomaan siihen, että he voivat onnistua peleissä, Lehtonen kertoo.

 

Pyöreiden täyttämistä

Viime lauantaina Ilves voitti FC Lahden 1–0 ja nyt tiistaina 90-vuotisjuhlaottelussa kaatui HIFK riemukkaasti samoin lukemin.

Toinen puoliaika oli meidän. Pallon kanssa oltiin rohkeita. Jaksoimme paremmin, taistelimme tilanteita eduksemme ja halusimme voittaa. Kolme pistettä on lääke moneen asiaan. Nyt on positiivinen kierre menossa ja sille pitää saada jatkumoa.

Lehtonen on syntynyt Tampereella ja keltavihreän asun hän puki päälleen jo 7-vuotiaana Kalevan kaupunginosajoukkueessa.

Tulin itse Ilvekseen vuonna 1981. Täällä olen isoimman osan futisurastani viettänyt. Ihan yhtä vanha en ole kuin seura, mutta 40-vuotisjuhlaottelu oli tavallaan minulle kyseessä, Lehtonen nauraa.

 

 

Kallio (vas.) ja Lehtonen juhlaottelun päätösvihellyksen soidessa. (kuva: Jimi Soinila)

Lue myös