Torilla tavataan

Ilvespelaajia tavataan haastattelun merkeissä kauden aikana Tammelantorin Kahvikeitaalla

Ilari Mettälä – läpimurtokauden kynnyksellä

25-vuotias laitahyökkääjä Ilari Mettälä odottaa alkavaa Veikkausliigaa jo vesi kielellä. Hänellä on pitkästä aikaa takanaan ehjä harjoituskausi ilman vammoja ja mies on ollutkin hyvässä vireessä valmistavissa otteluissa. Millainen mies tämä Ilveksen maalitykiksikin ennakoitu pelaaja oikein on?

Erilainen junioripolku takana

Ilari aloitti jalkapalloilun isän valmennuksessa kotikunnassaan Yläneellä. D-ikäisenä hän siirtyi alueen suurseuraan TPS:ään, mutta raju kasvupyrähdys alkoi aiheuttamaan nuorukaiselle ongelmia. ”Polvien kanssa oli paljon ongelmia, ja joukkueeseen mahtuminen alkoi olla vaakalaudalla. Tuskastuin aika lailla ja lopetin jalkapalloilun lähes kokonaan”, Ilari muistelee. ”Pari vuotta meni ihan vaan kavereiden kanssa pelaillessa harrastemielessä Yläneellä”, hän vielä jatkaa.

”Isän kaveri valmensi Pöytyällä B-junnujoukkuetta, johon sai sitten minut houkuteltua yli-ikäisenä mukaan. B-junnujen kolmosta pelattiin eli ei mitenkään korkealla tasolla kuitenkaan. Sieltä pääsin FC Kaarinan A-junnuihin pelaamaan jo SM-sarjaakin. Inttikavereiden perässä siirryin sitten Raumalle P-Iiroihin Kakkoseen. Siellä valmentajana oli Hannu Touru, joka ehdotti siirtymistä takaisin Turkuun ja TPS:n riveihin. Siellä sitten vierähtikin kolme kautta ennen Tampereelle siirtymistä”, Ilari kertoo todellakin erilaisesta junioriputkestaan.

Ilves osoitti kiinnostusta jo hyvissä ajoin

”Tampereelta kyseltiin halukkuutta siirtoon jo toisen kauden jälkeenkin, mutta olin silloin jo ehtinyt sopimaan jatkosta Turussa. Ehkä ihan hyväkin, sillä viimeinen kausi TPS-paidassa oli sekä itseltä että joukkueelta todella hyvä”. Ilarihan teki sen ratkaisevan maalin, jonka ansiosta TPS nousi Veikkausliigaan kaudeksi 2018. ”Näin Ilarin pelaavan ensimmäisen kerran FC Kaarinan A-junnuissa ja kiinnitin häneen huomiota. Siitä asti seurasin hänen kehitystään ja nopeasti aloin haluta hänet Ilvekseen”, kertoo päävalmentaja Jarkko Wiss.

Alku Tampereella kuntoutuksen merkeissä

Keltavihreän uran alku meni pitkälti kuntouksen parissa. Reisileikkauksen jälkeen Ilari teki paljon töitä Heli Rekimiehen kanssa ja pitkäjänteinen työ alkoi lopulta kantaa hedelmää. ”Iso kiitos valmennukselle siitä, että malttoivat odottaa kuntoutuksen ajan ja uskalsivat antaa vastuuta, kun aloin päästä kunnolla pelikuntoon”, Ilari kiittelee. Hän pelasi lopulta 19 ottelussa viime kaudella ja iski niissä neljä maaliakin.

Läpimurtokautta odottavat pelaaja itse, valmennus kuin kannattajatkin

Ilari on erittäin toiveikas tulevasta kaudesta. Loistavasti niin joukkueelta kuin häneltä itseltäänkin mennyt valmistautuminen nostaa odotukset korkealle. ” Kyllä odotan itseltäni sellaista 10+ maalin kautta. Valmistavat ottelut ovat sujuneet niin hyvin ja niissäkin on tulosta tullut. ”Kyllähän mun liikkuminen välillä näyttää verkkaiselta, ehkä se hiukan hämää vastustajan luulemaan etten pääse ohi”, nuorukainen naurahtaa. Päävalmentajakin on mielissään, kun Ilari on saanut terveenä harjoitella ja valmistautua alkavaan kauteen. ”Ilarilla on vielä paljon käyttämätöntä potentiaalia. Hänen juoksunopeutensa ja nopeuskestävyyden ominaisuutensa ovat huikeat. Kyllä häneltä voi odottaa hyvinkin vähintään kymmenen maalin kautta”, Wiss toteaa. ”Hiukan hänellä on vielä tekemistä paineen alla pallollisena pelaamisessa sekä taktisessa puolessa, mutta uskon niiden parantuvan kovien pelien myötä”, valmentaja jatkaa. Kannattajat olivat puolestaan ihmeissään, kun Ilarin nimeä ei löytynyt Veikkauksen maalikuninkuuskilpailun nimilistasta. Tamperelaiskannattajat uskovat maaleja syntyvän siihen tahtiin, että olisivat häntä voittajaksi veikanneet.

Kotiutuminen Tampereelle sujunut hyvin

”Olin vähän yllättänytkin siitä, miten hyvin aivan kaikki ottivat minut vastaan. Pelaajat, toimihenkilöt, seurajohto sekä kaikki muutkin ovat olleet ystävällisiä ja mukavia heti alusta alkaen, kyllä Tamperetta olen pitänyt kotina jo jonkun aikaa”, Ilari ylpeänä kertoo. ”Eikä pukukopissakaan enää paljoa kuule turkulaisvitsejä, Hilander ehkä joskus, kun sanon jotain turun murteella. Hilan vitsit on muutoinkin ehkä ne kuivimmat, johtuu varmaan suuresta ikäerosta meihin nuorempiin”, hän nauraen jatkaa. Pukukopin musiikista vastaa lähinnä Diogo Tomas, jonka musiikkimaku ei kuitenkaan aina ihan kaikkia miellytä. ”Kyllä Diogolle annetaan palautetta, muttei se oikein ota kuuleviin korviinsa”, hän silmää iskien jatkaa. Vapaa-ajalla Ilari pelaa paljon kavereidensa kanssa suosittua Fortnite-peliä. ”Pelissä viehättää varsinkin se, että sitä voi pelata yhdessä kavereiden kanssa. Siinä jatketaan sitä samaa läpän heittoa mikä kopissa on jäänyt kesken. En kuitenkaan uhraa yöuniani pelaamiseen, eli kyllä se ihan kontrollissa pysyy”, hän jatkaa.

Tällä viikolla Veikkausliiga pyörähtää käyntiin

Kausi starttaa vierasottelulla sarjanousija KPV:tä vastaan tulevana sunnuntaina. Ottelu pelataan Seinäjoen OmaSP Stadionilla ja Ilves järjestää sinne myös kannattajamatkan. Tule siis paikan päälle katsomaan, osuuko Ilari heti kauden avausottelussa!

Lue myös