Toni Kallio – Meillä on hyvä ja toimiva valmennustiimi

Ilveksen valmennustiimi on tehnyt pitkään töitä yhdessä ja toiminta on vuosien varrella hioutunut erittäin toimivaksi yksiköksi. Toni ”Köpi” Kallio hyppäsi viisi vuotta sitten puolustajan roolista valmentajan rooliin ja on saanut kehitettyä itseään valmentajan rauhassa, mutta määrätietoisesti.

Tällä hetkellä hän täydentää ammattivalmentajan lisenssiään UEFA Pro-koulutuksen parissa. ”Noin puolessa välissä koulutusta mennään tällä hetkellä. Muutama jakso on vielä jäljellä, mutta ulkomaan komennukset ovat jo takanapäin. U21 EM-kisoissa oltiin viikon verran ja se olikin todella intensiivinen jakso. Omatoimisella jaksolla kävin tutustumassa norjalaisen Molden toimintaan kolmen päivän ajan. Se oli todella mielenkiintoista, sillä pääsin aivan läheltä seuraamaan seuran toimintaa. Sain olla kaikissa palavereissa mukana, aivan kuin olisin ollut joukkueen jäsen”, kertaa Köpi koulutuksen ulkomaan komennuksiaan.

Koulutuksesta on luonnollisesti ollut paljon apua Köpille. ”Varsinaisesti ei mitään isoa ja mullistavaa oppia sieltä ei ole tullut, ennemminkin paljon pieniä palasia jokaiselle osa-alueelle. Keskustelut niin kouluttajien ja muiden valmentajien kanssa laajentavat aina näkökantaa ja vahvistavat omaa osaamista. Kyllähän tämä päivittäinen tekeminen kuitenkin opettaa eniten”, Köpi avaa koulutuksen antia.

Ilveksessä valmentaminen tehdään tiimityönä, vaikka päävalmentaja Jallu (Wiss) tekeekin viime kädessä päätökset. ”Kyllähän Jallu kysyy meiltä aina mitä mieltä me olemme asioista ja kuuntelee ja ottaa vastaan eriävätkin mielipiteet. Varsinkin kun näin kauan olemme yhdessä hommia tehneet, niin voi täysin avoimesti tuoda omat mielipiteet esiin. Tosin, lähtökohtaisesti ajattelemme jalkapallosta samanlailla. Keskusteluita käydään toki paljon, mikä on hyvä asia”, jatkaa Köpi.

Siinä missä Mikko Kaven huolehtii maalivahtien valmentamisesta ja Heli Rekimies fysiikkaharjoittelusta, on Köpilläkin omat vastuualueensa. ”Yhdessä Jallun kanssa mietimme aina muutaman avainasian tulevaa peliä varten ja miten se tuodaan harjoitteluun mukaan. Myös erikoistilanteiden, niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan, miettiminen ja harjoituttaminen ovat vastuullani. Palauttavat harjoitukset vedän myös yhdessä Helin kanssa”, avaa Köpi omaa rooliaan.

Erikoistilanteet ovat olleetkin tällä kaudella erittäin näkyvässä roolissa Ilveksen otteluissa. Joukkue on tehnyt useita maaleja joko suoraan erikoistilanteista tai niiden jälkitilanteista. Varsin Lauri Ala-Myllymäki on kunnostautunut vapaa- ja rangaistuspotkujen ampujana. ”Kyllä kiitos kuuluu Laurille itselleen, hän on harjoitellut niitä satoja tunteja omalla ajallaan ja harjoitusten jälkeen. Olemme toki keskustelleet paljon muun muassa siitä, kumpaan nurkkaan kannattaa kulloinkin laukoa. Välillä Lauri tekee tosin kentällä omat johtopäätöksetkin”, naurahtaa Köpi. ”Sivuvaparit ja kulmat mietitään aina tulevan vastustajan kannalta. Pyritään rakentamaan muutama kuvio, jolla onnistuttaisiin heidän puolustuksensa voittamaan. Puolustussuunnassa olemme onnistuneet myös aika hyvin, niistä ei juurikaan ole takaiskumaaleja tullut. Maalivahdille jää tietysti paljon vastuuta puolustuspään erikoistilanteissa, mutta Hilanderilla on loistava näkemys ja hän pystyy reagoimaan vastustajan muutoksiin loistavasti, kiittelee valmentaja kokenutta maalivahtiaan.

Pelin aikana olemme tottuneet näkemään, ja kuulemaan, kuinka Jallu päävalmentaja seisoo teknisellä alueella ja huutaa ohjeita pelaajille. Kerran kaksi pelissä singahtaa myös Köpi ohjeita kiukkuisena huutamaan. ”No, yleensä siinä on jokin yksityiskohta yhdelle tai kahdelle pelaajalle. Jotain sovittua ei olla tehty, silloin saatan reagoida ärhäkästikin”, hymyilee Köpi.

Motivoituneella valmentajalla on totta kai mielessään päävalmentajan pesti. ”Kyllähän se ilman muuta on seuraava askel saada oma joukkue. Mutta missä vaiheessa se tapahtuu, se ei vielä ole tiedossa. Ensin täytyy saada tuo koulutuskin käytyä loppuun. Ilveksen kanssa on nyt sopimus ja viihdyn täällä. Saatan viihtyä pidempäänkin, aikahan sen näyttää. Rauhassa edetään ja tehdään töitä täysillä Ilveksen eteen. Muistelen vuosia sitten manageripelejä pelatessani, että aika usein tuli Juventuksen tai Real Madridin managerina oltua. Ehkä sinne tässä tavoitellaan oikeassakin elämässä”, Köpi nauraa.

Lue myös