Tauolta palannut Ilves kohtaa VPS:n vieraskentällä – Tuco pelissä mukana

Kuva: Jimi Soinila

Viikon mittaiselta tauolta palannut Ilves jatkaa sarjakauteen valmistavia harjoitusotteluitaan lauantaina, jolloin se matkaa Vaasaan VPS:n vieraaksi. Harjoitusrinkiin liittynyt Tuco pääsee näyttämään pelikuntonsa valmennukselle.

Ilveksen pelaajat saivat viime viikon ladata akkujaan ja levähtää raskaan harjoitusjakson jäljiltä. Ilves pyrkii pelaamaan viikoittain ennen 2.4. alkavaa Veikkausliigaa ja ensimmäisenä harjoitusvastustajana toimii sarjanousija VPS.

Perinteikäs VPS nousi kahden Ykkösessä vietetyn kauden jälkeen takaisin Veikkausliigaan. Kahdesti Suomen Mestaruuden voittanut Vepsu oli viimeksi mitaleilla kaudella 2013, jolloin se saavutti pronssia.

Tämän kauden Liigacupissa vaasalaisten taival päättyi alkulohkoon. Joukkue hävisi sekä KuPS:lle että SJK:lle, mutta voitti kuitenkin AC Oulun. Edellisen ottelunsa Vepsu pelasi 1.3. jolloin se harjoitusottelussa kärsi 3–0 tappion KuPS:lle.

Vepsun riveissä pelaa myös kaudella 2013 peräti 12 maalia Ilvekselle Ykkösessä laukonut Kalle Multanen. Multanen on osoittanut maalivainun olevan tallella, sillä kolmessa Liigacupin ottelussa hän laukoi kaksi maalia. Mielenkiintoisia vahvistuksia ovat Interistä siirtynyt vasen pakki Jesper Engström sekä IFK Mariehamnista siirtynyt maalivahti Oskari Forström.

Ilveksen harjoitusrinkiin liittynyt hyökkääjä Ariel ”Tuco” Ngueukam pääsee näyttämään pelikuntonsa valmennusjohdolle lauantaina. Kaudella 2017 Tuco tykitti Ilveksen paidassa peräti 18 osumaa Veikkausliigan sekä Suomen Cupin otteluissa.

Sairastuvalta ovat pelaajat jo hiljalleen pelikunnossa, mutta päävalmentaja Toni ”Köpi” Kallio jäänee sairastumisen vuoksi pois pelimatkalta. Valmentaja Joni Lehtonen lähtee joukkueensa kanssa luottavaisin mielin Vaasaan ja paluu harjoituksiin on sujunut mainiosti.

Maanantaina ajettiin taas koneet ylös ja vedettiin kaksi kohtuullisen tiukkaa treenipäivää. Tiistaina vähän testailtiin ja keskiviikkona siirryttiin ulos harjoittelemaan. Testien tulokset olivat odotetunlaisia sekä toivottuja. Tiedossa oli, että kovemman harjoittelujakson aikana nopeusominaisuuksien kehittäminen on haastavaa, mutta pystyimme niitä kuitenkin ylläpitämään ja jopa hieman kehittämäänkin. Se on positiivinen signaali, kun nyt kevennetään ja kausi lähenee, niin saadaan varmasti niistä vielä enemmän irti.

Tucon taidot ovat varmasti kaikilla tiedossa, nyt hänen pelikuntonsakin päästään testaamaan tositoimissa.

– Nyt tietysti puhutaan vaan lyhyen ajan harjoituksista, eikä ennen lauantaita voi mitään lopullisia johtopäätöksiä tehdäkään. Olen kuitenkin positiivisen yllättynyt hänen kunnostaan. Näppituntuman mukaan hän on aika lähellä pelikuntoaan.

Jonilla onkin positiivinen ongelma miehistöä peliin valitessaan, lähes kaikki miehet ovat käytettävissä.

– Sairastupa on kohtuu tyhjä, Köpi nyt tietenkin sinne on joutunut. Yusif (Moussa) sai pienen iskun alkuviikosta ja hänen kohtalonsa on vielä epävarma lauantain osalta. Muutoin lähes tulkoon kaikki taitaa olla rivissä. Pääsemme siis rakentamaan sitä kohti, että Veikkausliigan alku häämöttää. Kyllähän tässä ihan tosissaan pitää alkaa saada tehoja irti, sillä kauden alku on ihan kulman takana.

Uusia pelillisiä asioita ei Jonin mukaan nyt ole luvassa, vaan pyritään enemmänkin parantamaan jo painotettuja asioita.

– Kyllä me vahvasti samoilla teemoilla lähdetään Vepsua kaatamaan, millä nuo Liigacupin ottelut pelattiin. Koitetaan terävöittää tilanteenvaihtopelaamista ja pikkuisen pystyaloitteiden määrän lisäämistä. Nyt kun jalat ovat hieman kevenneet lomailun ja kevennetyn harjoittelun kautta, niin tarkoitus on enemmän saada uhkaa kohti vastustajan maalia.

Alkukauden otteluissa Ilvekselle on tehty normaalia enemmän maaleja, mutta tämä seikka ei aiheuta suurta huolta valmennusjohdolle.

– Meillä on ollut kenttätasapainoon liittyviä juttuja, mutta osa päästetyistä maaleista ovat johtuneet yksittäisistä virheistä, joista vastustaja on aika kovaa rankaissut. Vaikka palloja on omiin mennyt, niin en ole puolustuspelaamisesta mitenkään äärimmäisen huolissani. Enemmän se on pienen ryhtiliikkeen paikka, mikä tulee jo senkin myötä automaattisesti, että jalka kevenee.

Menestyminen lauantain ottelussa ei jää ainakaan valmentajan itseluottamuksesta kiinni.

– Voit jo otteluraporttia alkaa kirjoittamaan, 0–4 ja kaikki sujui kuin tanssi!

Ottelu alkaa Vaasan Elisa Stadionilla klo 13.15. Saamiemme tietojen mukaan, ottelua ei striimata eikä ole nähtävissä kuin paikan päällä. Kaksi seuraavaa harjoitusottelua pelataankin Tampereella. Perjantaina 18.3. vieraaksi saapuu AC Oulu ja lauantaina 26.3. puolestaan PK-35. Veikkausliigan avausottelu pelataan Valkeakoskella lauantaina 2.4.

Lue myös