Tammisen ja Wissin matkakuulumiset Irlannista

Ilves kohtaa tänään torstai-iltana kello 22.00 Suomen aikaa irlantilaisen Shamrock Roversin. Dublinissa pelattava Eurooppa-liigan karsintaottelu on Ilvekselle seitsemäs koitos seuran eurocup-taipaleella vuodesta 1980 alkaen.

Tamminen: ”Innolla ’lädejä’ vastaan”

Kansainväliset kilpailut ovat Veikkausliiga-pelaajille ainutlaatuisia kokemuksia arkisen aherruksen keskellä. Kovin moni ei niistä kuitenkaan pääse uransa aikana nauttimaan. Kolmannen kautensa Ilves-pelaajana aloittanut Eero Tamminen on saanut maistaa harvinaista herkkua kerran ennen Tampereelle siirtymistään.

– VPS:n kanssa pelasimme kahdesti AIK:ta vastaan. Toisessa matsissa pääsin kentälle. Ilveksessä oli tietty pari vuotta sitten ottelupari bulgarialaista Slaviaa vastaan. Kolmesti olen siis käynyt kentällä ja nyt on tavoitteena neljäs kerta, Tamminen listaa.

– Hienoja reissujahan nämä ovat ja on mukava päästä mittamaan tasoaan ulkomaisia joukkueita vastaan. Nyt tietysti terveystilanne on erilainen, mutta turvallisesti kuljetaan.

Ilves on Veikkausliigassa kahdeksantena. Viimeisimmässä ottelussa kaatui FC Lahti vakuuttavan esityksen jälkeen maalein 3–1.

– Kuluva kausi ei ole mennyt ihan niin hyvin, kuin oltaisiin haluttu. Vielä on kuitenkin paljon matseja jäljellä ja viimeisin peli Lahtea vastaan oli mielestäni jo todella hyvää tekemistä. Siitä on hyvä jatkaa ja haemme tasaisuutta otteisiin, Tamminen kertoo.

– Henkilökohtaisestikin Lahti-peli oli oikeastaan ensimmäinen kerta, kun oli täysin normaali olo ja pystyin antamaan 100 prosenttia. En ollut alkukaudesta ihan iskussa avauskokoonpanoon. Akillesjänteen kanssa oli häikkää jo pidempäänkin. Koronakeväänä en pystynyt edes juoksemaan.

Vastustaja sumuisilta saarilta sytyttää.

– Nyt olen täysin iskussa ja odotan innolla, että pääsee pelaamaan ”lädejä” vastaan. Fyysisiä porukoita Irlannissa kai yleensä on, mutta koosteiden perusteella Shamrockilla myös riittää taitoa.

Pitkä lentomatka käytettiin hyödyksi jalkojen palautumista nopeuttavalla paineistuksella.

Wiss: ”Verrattavissa cupin finaaliin”

Päävalmentaja Jarkko Wiss tuntee suoraviivaisenkin pelin salat, mutta hän odottaa Roversin panostavan enemmän lyhytsyöttöpeliin.

– Tämä ei ole mikään perinteinen porukka, kun ajatellaan Irlantia tai Brittien alempia sarjoja. He pitävät maltillisesti palloa ja koettavat juoksuttaa vastustajan uuvuksiin. Moni pelaaja osallistuu pelinrakenteluun.

– Toisaalta ylhäältä löytyy myös terävät hyökkääjät. Jos heillä on jalka auki, niin silloin pitää olla hereillä. Pallovarma joukkue kaiken kaikkiaan ja odotan laadukasta peliä, Wiss arvioi.

Ulkomaan pelireissuilla pitää olla valmiina laittamaan kroppa likoon ensiminuuteista lähtien, ettei koti-ikävä iske puseroon. Samalla kuitenkin maltti on valttia.

– Heidän pelitapansa voi sopia meille aika hyvinkin, kunhan pääsemme ohjaamaan peliä turvallisille alueille. Meidän pitää olla kärsivällisiä ja tunnistaa hetket, kun ollaan passiivisia tai sitten nopean aggressiivisia. Hyökkäyspään tilanteenvaihdoissa voi hyvinkin olla tilaa edetä.

– Pitää myös muistaa, että näillä joukkueilla keskitykset ovat aina laadukkaita. Se tapa, jolla palloihin mennään etenkin viimeisellä kolmanneksella on hyvää luokkaa. Prässääminen on todellakin lujaa. Kansainvälinen kovuus on asia, johon meidän pitää tottua heti. Pelin ensimmäiset hetket ratkaisevat paljon.

Torstaipäivällä joukkue on herätellyt kehoa kevyen jumpan avulla ja taktista puolta käydään läpi videopalaverissa.

– Matkustus ja aikaero tuovat aina omat haasteensa, mutta uskon valmistautumisen olevan kohdillaan. Pelipäivänä pitää vain malttaa ottaa iisisti ja säästää suurin lataus iltaan. Jos alkaa jo päivällä pörräämään hotellin käytävillä ja hakemaan liikaa aktiviteettia, niin keskittyminen voi herpaantua itse pelissä.

– Emme ole tulleet tänne puolilla valoilla. Peräänkuulutan rohkeutta. Europelien merkitys etenkin korona-aikana on taloudellisestikin todella suuri. Tämä on verrattavissa Suomen Cupin finaaliin, Wiss päättää.

Shamrock Rovers vs. Ilves klo 22.00

Katso ottelu Ruudusta tai Aamulehden sivuilta

Lue myös