Tammelan Taikuri haluaa aina voittaa

Emile Paul Tendeng syntyi Ziguinchorissa, Senegalilaisessa kaupungissa maaliskuussa 1992. Kuten niin moni muukin sengalilainen lapsi, Emilekin alkoi pelaamaan jalkapalloa hyvin nuorena. Lahjakkuus alkoi myös löytymään melko varhain, ja nuorukainen saikin muutamia stipendejä helpottaakseen jalkapallon harrastamista. Eteen tuli myös muuttaminen maan pääkaupunkiin Dakariin, Emilen onneksi sieltä löytyi hyvä sijaisperhe, joka mahdollisti täysipainoisen panostamisen jalkapalloiluun.

”Satsasin kaiken jalkapalloon, kävin koulussa, koska oli pakko. Ei minulla ollut mitään varasuunnitelmaa, uskoin Jumalaan ja kykyihin. Neljä veljeäni puolestaan hoitivat opiskelun minunkin puolestani. Harmi, että ainoa siskoni menehtyi ollessaan ainoastaan 5-vuotias, mutta se kuuluu elämään”, Emile muistelee perhettään.

Nuorukainen ihaili brassitähti Ronaldinhoa ja fanitti tämän silloista seuraa FC Barcelonaa. ”Ronaldinhon pelaamista oli ilo katsella. Hän oli niin taitava, toi peleihin iloa niin taidoillaan kuin olemuksellaankin. Aina hänellä oli hymy huulilla”, avaa taikuri esikuvansa olemusta.

Lupaava futaaja kävi muutamilla testileireillä Ranskassa, mutta ensimmäisen varsinainen pelikokemus Euroopassa tuli Romaniasta. FC Vaslui lainasi Emilen muutamaksi kuukaudeksi ja tarjosi sopimustakin lainan päätteeksi. ”Oli niin paljon epävarmuutta siitä, olisinko saanut pelaamisestani palkkiota lainkaan. Romanian jalkapallo eli silloin aika epävarmaa aikaa ja monilla joukkueilla oli paljon palkkoja rästissä. Siksi en suostunut heidän tarjoukseensa”, Emile kertoo.

Senegalissa niin Emile kuin joukkueensa Casa Sports pelasi hyvää jalkapalloa ja saavutuksiakin tuli niin liigamestaruuden kuin cupvoitonkin myötä. Valinta Senegalin Vuoden jalkapalloilijaksi ja maalikuninkuuden voittaminen osoittavat Emilen roolista joukkueessaan. U23 maaotteluita kertyi 6 kappaletta ja kertaalleen Emile pääsi miesten maajoukkueen riveihin.

Emilen agentti alkoi kertoilemaan pohjoisesta Suomesta. Hänelle näytettiin kuvia Tammelan ja Ratinan stadioneista ja kerrottiin Ilveksen historiasta. Emile oli halukas lähtemään testijaksolle ja näin sai alkunsa Emilen ja Ilveksen yhteinen taival.

”Olin varma, että minua hiukan vierastetaan, kun tulen kaukaa ja tavoittelen pelipaikkaa joukkueesta. Mutta ei, heti ensimmäisestä päivästä lähtien minua kohdeltiin kuin olisin joukkueessa pitkäänkin. Kaikki olivat niin ystävällisiä ja avuliata aivan välittömästi”, hän muistelee. Testijakso menikin niin hyvin, että kaksivuotiseen sopimuspaperiin saatiin nimet molemmilta osapuolilta helposti.

Emile nousi kannattajien suosikiksi ja lempinimi Tammelan Taikuri tuli Emilen maagisen pelikäsityksen ja ovelien syöttöjen ansiosta. Kauden jälkeen Emile palkittiin Veikkausliigan Vuoden syöttäjänä, liigakeskikenttäpelaajana sekä lopulta Vuoden liigapelaajana. Ilves oli onnistunut nappaamaan siis todellisen timantin Senegalista!

Seuraavalla kaudella alkoivat sitten loukkaantumiset. Emile ei oikein missään vaiheessa päässyt täyteen pelikuntoon, kun uusi kolhu siirsi miehen jälleen penkille. Kauden jälkeen Emile päätti kokeilla maisemanvaihtoa ja solmi sopimukseen SJK:n kanssa. Loukkaantumiskierre ei vaan ottanut loppuakseen eikä taikuri päässyt missään vaiheessa takaisin normaaliin pelikuntoonsa. Kauden päätyttyä Emile sai mieluisan puhelun Jarkko Wissiltä ja oli heti valmis palaamaan kotiin, Tampereelle.

”Olin saanut tarjouksia muutamalta seuralta, mutten ollut mitään päätöksiä vielä tehnyt. Olin yllättynyt, kun Jallu soitti ja kysyi, haluaisinko tulla takaisin. Päätös oli helppo”, Emile hymyilee. ”Ilves on todellakin Joukkue. Olemme kaikki ystäviä keskenämme ja voimme rehellisesti ja suoraan sanoa mitä ajattelemme. Ilveksen tämän kauden menestys perustuu siihen, että me olemme yhtä. Tämä ei ole vain ryhmä taitavia pelaajia, vaan todellakin yhteiseen päämäärään sitoutunut perhe”, Taikuri kehuu joukkuettaan.

”Kaikki lähtee seurajohdosta ja varsinkin valmentajasta. Pelaajat kaipaavat välittämistä ja luottamista. Kun heillä on valmentaja, joka tuntuu rakastavan heitä, hänen puolestaan ollaan valmiita tekemään mitä vain. Jallu on mahtava ihminen ja valmentaja, hän tekee meistä paitsi parempia jalkapalloilijoita, myös parempia ihmisiä”, jakaa Emile vuolaasti kiitosta valmentajalleen

Omasta roolistaan Emile ei ole lainkaan huolissaan, vaikka joukkueessa onkin kova kilpailutilanne päällä. ”Meillä on paljon hyviä pelaajia, joten kilpailu aivan luonnollista. Viikolla treeneissä on osoitettava valmentajille, että on valmis pelaamaan. Onneksi Ilveksessä ei valmentajilla ole suosikkeja, vaan peliaika ansaitaan nimenomaan harjoituksissa. Tiedän, etten aivan vielä ole täysin samassa kunnossa kuin ennen loukkaantumisia, mutta se päivä lähestyy kovaa vauhtia”, Emile puhkuu itseluottamusta.

Vapaa-ajallaan Emile käy hengailemassa yhdessä Fofanan ja Felipen kanssa. ”Käydään ulkona yhdessä kahviloissa, jutellaan jalkapallosta ja elämästä. Käyn myös aika paljon salilla, Helin ohjeiden mukaan kuntouttamassa itseäni. Vierailen myös Tampereella asuvan senegalilaisperheen luona silloin tällöin. Useimmiten kuitenkin lepäilen kotona musiikkia kuunnellen” avaa taikuri jalkapallon ulkopuolista aikaansa. Emile kuvaa itseään rehelliseksi ja hyväksi tyypiksi, paitsi huonon pelin jälkeen. ”Minulla ei ole koskaan ole ollut riitaa Suomessa kenenkään kanssa. Tulen hyvin toimeen kaikkien kanssa. Mutta inhoan häviämistä, haluan aina voittaa! Harjoituksissakin saatan suuttua, jos häviän kaksinkamppailun. Huonon pelin jälkeen en halua puhua kenenkään kanssa, vaan keskityn katsomaan puhelimella elokuvaa tai musiikkivideota”, kertoo Emile luonteestaan.

Emile on myös aloittanut suomen kielen opiskelun. ”Tulevaisuuteni on täysin avoin. Ensi kaudeksi on vielä sopimus Ilveksen kanssa, sen enempää en osaa sanoa. Haluan kuitenkin oppia suomea, vaikka se onkin todella vaikean tuntuinen kieli. Uran jälkeen haluan auttaa kotiseutuni lapsia ja antaa heillekin mahdollisuuden päästä eteenpäin. Heillä ei todellakaan ole siellä helppoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että välttämättä muuttaisin sinne takaisin. Auttaa voi vaikka täältä Suomesta käsin”, lopettaa Emile salamyhkäisenä.

Taikurin otteita nähtävillä seuraavan kerran sunnuntaina Lahdessa FC Lahden isännöimässä ottelussa. Kotikentällä puolestaan seuravan kerran pelataan lauantaina 20.7. todellinen herkkupala, kun HJK saapuu Ilveksen vieraaksi

Lue myös