Sunnuntain vastus IFK Mariehamn enteilee historian puolesta viihdyttävää jalkapallo-ottelua

1900-luvun alkupuolella moni uusi suomenruotsalainen urheiluseura muodosti nimensä Ruotsissa toimivan urheiluseurojen keskusjärjestön mukaan. Idrottsföreningen Kamraterna, eli tutummin IFK, sai peräänsä kotikaupunki Maarianhaminan etukirjaimen. Hieman muista suomalaisseuroista poiketen, he liittivät ruotsalaisittain kirjaimen yhdistelmän perään.

Seurojen logot ja värimaailma kuvastavat erittäin aatteellista arvomaailmaa. Suurin osa IFK-seuroista käyttää väreinään sinistä ja valkoista, jotka kuvaavat hyveellisyyttä sekä uskottavuutta. IFK-tähden neljä sakaraa puolestaan kuvaavat sinnikkyyttä, taitavuutta, voimakkuutta ja toveruutta. Erittäin hyviä arvoja itse kullekin.

IFK Mariehamn perustettiin jo vuonna 1919, mutta jalkapallo tuli seuran lajijaostoon virallisesti vasta 1935. Suomen Palloliiton sarjoihin seura liittyi 1945, jolloin se aloitti taipaleensa 3. korkeimmalta sarjatasolta eli Maakuntasarjasta.

Hiukan erikoiseksi IFK M:n tarinan tekee se, että oltuaan kuitenkin yhtäjaksoisesti Veikkausliigassa aina kaudesta 2005 alkaen, ei seura ole kuitenkaan ollut toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kuin neljä kautta (1972, 1977–78 sekä 2004).

Tällä vuosituhannella kotimaisen jalkapalloilun huipulle noussut IFK M on onnistunut myös menestymään. 2015 seura juhli Suomen Cupin mestaruutta ja 2016 Veikkausliigan mestaruutta. Kaudella 2019 maarianhaminalaiset pääsivät yrittämään toista Suomen Cupin voittoa, mutta taipuivat kotikentällään meidän omalle Ilveksellemme.

Mestaruusvuoden jälkeen ei IFK M ole aivan kärkikahinoihin päässyt enää osallistumaan. Kaksi edellistä kautta ovat tuottaneet sijoitukset 9. ja 10. Tällä kaudella heillä on hyvä mahdollisuus se tehdä, sillä joukkue keikkuu Ilveksen kanssa tasapisteissä kamppaillen pääsystä Mestaruussarjaan.

Ilveksen ja IFK M:n keskinäiset ottelut Veikkausliigan osalta ovat kääntyneet alkuvuosien tappioista voitoiksi. Ilves otti ensimmäisen voittonsa saarelaisista Veikkausliigassa vasta 2017, mutta on edellisistä kahdeksasta kohtaamisesta keltavihreät ovat voittaneet viisi.

Mieleenpainuvia otteluita ovat olleet varsinkin Maarianhaminassa pelatut ottelut, joista nopeasti muistuu kolme mieleen. 2016 kauden päätösottelussa saarelaiset voittivat mestaruuden ratkaisseessa ottelussa Ilveksen maalein 2–1. Kesällä 2019 oli Ilveksen vuoro juhlia Suomen Cupin mestaruutta Maarianhaminassa maalein 0–2. ”Tavallisista” sarjaotteluista muistiin on jäänyt Ilveksen järjestämät Venetsialaiset Maarianhaminassa, jolloin joukkue laukoi toisella jaksolla kuusi maalia ja nousi kahden maalin tappioasemasta upeaan 3–6 voittoon.

Kaikki ennusteet jännittävästä ja viihdyttävästä jalkapallo-ottelusta sunnuntaille on siis luvassa!

Lue myös