SeuraSuomen
suurimmassa
jalkapalloseurassa


pelaajaa


Suomen
suurimmassa

korttelisarjassa


pelaajaa


Joukkueiden
taustoissa

yli


toimihenkilöä


Ilveksestä

maajoukkueissa
yli


pelaajaa

Ilves jalkapallo

Ilves jalkapallo on osa suurta Ilves ry perhettä. Ilves on Suomen suurin jalkapalloseura. Jalkapallotoiminnan kulmakivinä ovat miesten ja naisten edustusjoukkueet, junioriedustustoiminta, sekä kaikille avoin Futis-Liiga, joka tarjoaa mm. Suomen suurimman korttelisarjatoiminnan.

Miesten edustus

Miesten edustusjoukkueen toimintaa pyörittää Ilves Edustus Oy. Osakeyhtiö on 100 % Ilves ry:n omistama. Joukkue pelaa Veikkausliigaa Tammelan stadionilla.

Naisten edustus

Naisten edustusjoukkue pelaa Naisten Liigaa Tammelassa. Naisten omat sivut löydät osoitteesta www.ilveksennaiset.fi

Ilves 2

Ilves 2 pelaa Kakkosessa. Joukkueen tehtävä on toimia pelaajakehitysyksikkönä sekä väliportaana edustusjoukkueen ja juniorijoukkueiden välillä.Ilves 2

Ilves 2 pelaa Kakkosessa. Joukkueen tehtävä on toimia pelaajakehitysyksikkönä ja väliportaana edustusjoukkueen ja juniorijoukkueiden välillä.Futis-Liiga

Ilves Futis-Liiga on Suomen suurin jalkapallon korttelisarja. Futis-Liigan toimintaan osallistui viime kaudella noin 200 joukkuetta ja reilusti yli 3 000 tyttö- ja poikajalkapalloilijaa. Futis-Liigan alaisuudessa on mahdollista pelata jalkapalloa aina 5-vuotiaasta aikuisikään asti.

Ilves ry:n Futis-liigan toimintaan voi tutustua osoitteessa www.ilvesfutisliiga.fi.

Junioriedustustoiminta


Seurassa on yli neljäkymmentä jalkapallon junioriedustusjoukkuetta. Lisäksi Ilves Futis Akatemia järjestää lupaaville Ilves-junioreille ohjattuja lisäharjoituksia, ja IFA:n erityinen Talentti-ohjelma koulii lahjakkaista ja motivoituneista nuorista huippujalkapalloilijoita. Ilves on myös mukana Sami Hyypiä Akatemiassa.


Ilves ry:n junioriedustus toimintaan voi tutustua osoitteessa www.ilvesjalkapallo.fi.


Kunnossa Kaiken Ikää -toiminta

Ilveksessä on erittäin viriiliä ja vilkasta KKI-toimintaa. Seurassa on ikämiesjoukkueet aina yli 35-vuotiaista yli 70 vuotiaisiin asti. Joukkueet ovat myös niittäneet menestystä SM-kilpailuissa. Ilves on voittanut historian saatossa useita Suomen mestaruuksia eri sarjoissa.Kunnossa Kaiken Ikää –toiminta

Ilveksessä on erittäin viriiliä ja vilkasta KKI-toimintaa. Seurassa on ikämiesjoukkueet aina yli 35-vuotiaista yli 70 vuotiaisiin asti. Ilveksen yli 65-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat ovat hallitsevia Suomen mestareita.Historia – urheiluseura Ilves

Ilves on vuonna 1931 Niilon Tammisalon toimesta perustettu palloilun yleisseura. Ilveksen perustava kokous pidettiin Tampereen lyseolla 10. huhtikuuta 1931. Uutta seuraa perustettaessa oli luonnollisesti valittava seuralle nimi. Nimiäänestyksen voittaneen Ilveksen lisäksi ehdolla olivat myös nimet Niilon Pojat, Nasin Pojat, Haukat ja Pallopojat. Seura määritteli säännöissään tarkoituksensa olevan mm. ”edistää palloilua Hämeessä”. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Niilo Tammisalo, jalkapallomaajoukkueessa ja HJK:ssa pelannut maalivahtia.

Aluksi seura keskittyi jalkapalloon, jääpalloon ja pesäpalloon. Jääkiekko tuli Ilveksen ohjelmaan jo seuraavan talvena vuonna 1932. Nykyään Ilveksen lajikirjoon kuuluvat jalkapallo, jääkiekko, futsal, ringette ja salibandy. Vuosien saatossa Ilveksellä on ollut toimintaa nykyisten lajien lisäksi myös koripallossa, taitoluistelussa, keilailussa, amerikkalaisessa jalkapallossa, lentopallossa ja käsipallossa.


Historia – Ilves jalkapallo

Ilves sai Suomen Palloliiton jäsenyyden 27.5.1931. Perustamisvuonnaan Ilves ei ehtinyt mukaan virallisiin sarjoihin. Ensimmäisen ottelunsa Ilves pelasi Tampereen Palloilijoita vastaan 7. toukokuuta 1931 Tammelan vastavalmistuneella kentällä. Ilveksen peliasussa paita oli vihreämustapystyraitainen ja housut olivat mustat. Vuonna 1932 Ilves pelasi ensimmäiset viralliset ottelunsa. Vuonna 1938 Ilves poisti jalkapallon lajivalikoimastaan neljäksi vuodeksi, kunnes vuonna 1942 jalkapallo teki paluun Ilveksen lajivalikoimaan. 1950-luvulla Ilves pelasi jalkapalloa Tampereen piirissa ja 1960 ja 1970-lukujen alussa Ilves osallistui Suomen Cupiin.

1970-luku
Vuosi 1974 oli Ilveksen jalkapallotoiminnalle merkittävä vuosi. SM-sarjassa pelannut Ilves-Kissat oli ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin ja 1. divisioonassa pelannut Tampellan Pallo oli putoamassa omasta sarjastaan. Lisäksi Tampellan Pallon toimintaa rahoittanut metalliyritys halusi päästä eroon jalkapallojoukkueestaan. Tässä vaiheessa aloitettiin keskustelut seurojen fuusioitumisesta ja siirtymisestä Ilveksen alle. Lopulta fuusio toteutui ja Ilves aloitti kaudella 1975 jalkapallon 1. divisioonassa. Samana vuonna 1975 aloitti toimintansa myös jalkapallon harrastesarja Ilves Futis-Liiga. Sittemmin Seppo Santasen alulle panemasta Futis-Liigasta on kasvanut Suomen suurin jalkapallon korttelisarja.

Ensimmäisen kautensa SM-sarjassa Ilves pelasi vuonna 1979. Samalla kaudella Ilves voitti myös ensimmäistä kertaa Suomen Cupin. Finaalissa Helsingin Olympiastadionilla kaatui Turun Palloseura lukemin 2-0.

1980 -luku
Ensimmäisen Suomen mestaruuden Ilves voitti vuonna 1983. Mestaruus ratkesi 9.10. Ratinassa pelatussa ottelussa KPV:tä vastaan, jota oli katsomassa 15 000 katsojaa. 1980-luvulla Ilves saavutti mestaruuden lisäkis yhden SM-hopean (1985) ja yhden SM-pronssin (1984). Myös Ilveksen kaikkien aikojen yleisöennätys tehtiin 80-luvulla. 19.9.1984 pelattua Euroopan Cupin ottelua Ilves-Juventus oli seuraamassa 24 873 katsojaa.

1990 -luku
Vuonna 1990 jalkapallon pääsarja vaihtui SM-sarjasta Futisliigaksi. Futsiliigan ensimmäinen kierros pelattiin 29.4.1990 ja Ilveksen Seppo Nikkilä sai kunnian tehdä Futisliigan historian ensimmäisen maalin. Samana vuonna Ilves voitti historiansa toisen Suomen Cupin kaatamalla Helsingin Olympiastadionilla pelatussa finaalissa HJK:n lukemin 2-1.

Vuonna 1993 Ilves siirtyi pelaamaan kotiottelunsa nykyiseen kotiinsa Tammelaan. Kauden 1996 päätteeksi Ilves putosi Veikkausliigasta. Kaudet 1997 ja 1998 Ilves pelasi Miesten Ykkösessä.

Vuonna 1998 oli Tampereella aloitettu keskustelut uuden edustusjoukkueen perustamisesta, jonka oli tarkoitus olla Ilveksen ja TPV:n edustusjoukkueiden fuusio. Loppumetreillä TPV vetäytyi hankkeesta, joten käytännössä Ilveksen nimi vaihtui Tampere Unitediksi ja uusi seura peri Ilveksen paikan Miesten Ykkösessä. Vaikka Ilves luopui edustusjoukkuetoiminnasta, jatkoi seura edelleen vahvaa ja laajaa junioritoimintaansa sekä naisjalkapalloa.

2000 -luku
Syksyllä 2007 Ilveksessä tehtiin päätös miesten edustusjoukkueen toiminnan uudelleen käynnistämisestä. Tuolloin Tomi Erolan johdolla Kutosesta aina Kakkoseen noussut Koo-Vee oli ilmaissut halukkuutensa siirtää sarjapaikkansa Ilvekselle. Kaudella 2008 Ilves teki paluu miesten sarjoihin pelaamalla Kakkosen B-lohkossa.

Vuonna 2011 tehtiin päätös miesten edustusjoukkueen eriyttämisestä oman yhtiön alle. Tämä johti Ilves Edustus Oy:n perustamiseen, jonka tehtävänä oli edustusjoukkueen toiminnan pyörittäminen. Osakeyhtiötä perustettaessa asetettiin seurassa tavoitteeksi nostaa joukkue Veikkausliigaan kaudeksi 2015. Ilves Edustus Oy:n ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Tomi Erola ja ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi Toni Hevonkorpi. Edustusjoukkueen toiminta siirrettiin uuden osakeyhtiön alle kaudeksi 2012.

Kauden 2012 pääteeksi Ilves nousi Ykköseen. Ylivoimiasesti läpi kauden Kakkosessa esiintynyt Ilves varmisti lopullisesti nousun kaadettuaan kaksiosaisessa nousukarsinnassa ÅIFK:n yhteismaalein 5-1.

Kaudet 2013 ja 2014 Ilves pelasi Ykköstä. Kaudeksi 2015 Ilves nousi Veikkausliigaan. Kaudella 2017 Ilves saavutti prossia Veikkausliigassa.