Santeri Haarala – Ilves-polun jalostama helmi

Ilves-polun alkumetrit

Santeri Haarala Ilves Futis-Liiga Annala

Meidän vanhempien tekemät ratkaisut vaikuttavat monesti hyvinkin merkittävällä tavalla erilaisiin tulevaisuuden tapahtumiin. Niin kävi myös, kun 4-vuotiaan Santeri Haaralan vanhemmat Janne ja Susanna päättivätkin kysyä pojaltaan, mikä harrastus kiinnostaa. ”Mun kaverit pelaavat futista, minäkin haluan pelata” vastasi nuori mies tomerasti. Näin marssi yksi tulevaisuuden lupaus Ilves Annalan riveihin aloittaakseen polun, joka tulisi merkitsemään hänelle todella paljon.

Toki kavereiden kanssa oli kivaa touhuta yhdessä, mutta Santeri huomasi myös pitävänsä jalkapallosta todella paljon. Toiminta oli mielekästä kaikin tavoin, juuri sopivassa suhteessa urheilua, yhdessäoloa sekä kasvattamista. Kiitos hyvien valmentajien sekä muiden tukihenkilöiden.

Hiljalleen Ilves-juniorin taidot kehittyivät ja pääsy taitoryhmään lisäsi kipinää harjoitteluun. Vaikka Santeri huomasikin, ettei hän ollut joukkueensa tähtipelaaja, hän halusi harjoitella tunnollisesti ja unelmoi olevansa joku päivä jalkapalloammattilainen. Nuori pelaaja joutui kamppailemaan peliajasta ja välillä oli hetkiä, ettei hän mahtunut edes pelaavaan kokoonpanoon. Tämä ei kuitenkaan lannistanut Santeria, vaan hän luotti itseensä ja jatkoi pitkäjänteisesti keskittymistä harjoitteluun. ”Oikeastaan oli hyväkin, etten ollut mikään lapsitähti” nuori mies kertoo tänä päivänä. ”Opin tekemään harjoituksissa töitä sen eteen, että pääsen pelaamaan ja sen oppiminen auttaa minua vielä nytkin” Santeri toteaa.

Santerin paras muisto junnuvuosilta on se, kun Ilves oli päässyt Kontu-cupissa finaaliin. Kärjessä pelannut lupaus teki ottelussa hattutempun ja palkittiinkin ottelun parhaana pelaajana. ”Pelin jälkeen parhaan pelaajan jakoi HJK:n silloinen päävalmentaja Antti Muurinen. Hänen kehunsa nostivat itseluottamustani ja kannusti tekemään vieläkin enemmän töitä.”

Jalkapallon tukena tennis ja kirjallisuus

Futislupaus pelasi myös tennistä SM-tasolla aina 12-vuotiaaksi asti. Hän kokee, että tennis auttoi häntä kehittymään urheilijana ja monipuolinen harjoittelu auttoi myös jalkapallon suhteen. ”Tenniksessä jouduin katseella seuraamaan pienen pallon liikeratoja ja huomasin, että futiksessakin opin lukemaan pallon liikkumista ja ennakoimaan mihin pallo on tulossa” Santeri mainitsee.”

Santeri Haarala lukee mielellään elämänkertoja. Viimeksi hän on lukenut Zlatan Ibrahimovitchin tarinan.

Nuorukainen kiinnostui myös lukemisesta aikaisessa vaiheessa. Hiukan poikkeuksellisesti hän halusi lukea elämänkertakirjoja, varsinkin urheilijoista. Näistä kirjoista hän sai imettyä itseensä lisää virtaa ja uskoa omiin kykyihin. ”Huomasin, että monella urheilijalla on ollut samanlainen tausta kuin minulla eli sinnikkäällä harjoittelulla päässyt huipulle. Tämä innoitti ja kannusti minua tekemään töitä yhä enemmän”. Ehkä vielä jonain päivänä jokin junnupelaaja pitää käsissään Minä, Santeri Haarala -elämänkertaa…

Polku tulossa päätökseen, mutta Ilves-matka jatkuu

Ilves-polku mahdollistaa loistavasti tunnollisen harjoittelijan mahdollisuuden nousta huipulle. Myös Santeri huomasi B-juniori-ikäisenä, että hänestä on kehittymässä hyvä pelaaja ja unelma ammattilaisuudesta vain vahveni. Koko junioriuran ajan hän oli saanut vahvasti tukea niin vanhemmiltaan kuin siskoltaan Vuokolta, mutta loistavien valmentajien antama tuki ja ohjeistus auttoivat Santeria uskomaan itseensä. ”Kyllähän olen koko ajan saanut nauttia hyvien Ilves-valmentajien ohjeista, mutta varsinkin Tiirikaisen Mikko, Lehtosen Joni, Tuutin Pasi sekä Prihan Topi ovat kannustaneet minua loistavalla tavalla”, nuorukainen kehuu.

Viime kaudella Santeri pelasi tavallaan kahdessa joukkueessa. Ilveksen A-nuoret osallistuivat oman sarjansa lisäksi myös miesten kolmoseen. Tämä olikin hänen mielestään hyvä ratkaisu, sillä nuo miesten pelit opettivat heille paljon varsinkin kovuutta. ”Hiukan aikaa kesti totutella siihen, pelaaminen on niin paljon kovempaa fyysisesti isompia miehiä vastaan, mutta kyllä siihen tottui ja huomasi itsekin nauttivan pelistä toisella tapaa. Ja pelejä tuli tavallaan tuplamäärä, niin antoihan se paremmat edellytykset oppia itse peliä”, Ilves-nuorukainen lisää. Tähän kun yhdistetään loistavien valmentajien opit ja neuvot sekä seuran antamat monipuoliset puitteet kehittävät itseään, on mahdollisuus nostaa omaa tasoaan huomattavan suuri.

Santeri kehittyikin tuon kauden aikana huimasti ja teki sopimuksen Ilveksen edustusjoukkueen kanssa kauden loppuvaiheilla. Uusi tulokas pääsi mukaan Veikkausliigan viimeisen kierroksen ottelumatkalle Maarianhaminaan. Kuten kaikki muistamme, tuo ottelu päättyi myös upeasti mitalijuhliin. Santerikin pääsi pelaamaan ensimmäiset minuuttinsa edustustasolla ja pääsi näin nauttimaan noista jännittävistä hetkistä kentän puolella. ”Aivan huikea fiilis oli kyllä päästä pelaamaan”, hän toteaa silmät kirkkaasti loistaen.

Ottelun jälkeen oli loistavaa tuntea kuuluvansa hienoon joukkueeseen, joka juhli menestymistään oikein sydämensä pohjasta. Toisaalta oli aistittavissa myös haikeuden tuntua, sillä joukkueesta oli lopettamispäätöksensä antanut todella tärkeät kokeneet pelaajat. ”Joo, oli aika jännä tunne, kun toisaalta juhlittiin mitalia ja europaikkaa, mutta samalla muutama tärkeä pelaaja oli lähdössä joukkueesta pois. Monenmoisia tunteita näkyi sinä iltana” Ilves-kasvatti kertoo.

Läpimurron paikka

Tämän kauden alku on Santerin mielestä lähtenyt niin henkilökohtaisesti kuin joukkueenakin loistavasti liikkeelle. Suhteellisen nuori joukkue on hitsaantunut hyvin yhteen ja yhteistyö kentällä on parantunut peli peliltä. Suomen Cupin alkulohkon voitto tuntuu hyvältä ja joukkueen nälkä kasvaa koko ajan. Nuorukaisen oma pelikin on sujunut mallikkaasti. ”Olen saanut hyvin vastuuta ja päässyt pelaamaan vahvuuksillani. Olen nauttinut pelaamisesta todella paljon. Hienoa oli myös saada maalitili avattua. Lupaan ettei jää viimeiseksi” Santeri kertoo hymyillen leveästi.

Santeri pelasi viime kaudella pääsääntöisesti vasemmalla laidalla ja sitä pelipaikkaa hän kauden alussa lähtikin tavoittelemaan itselleen edustusjoukkueessa. Valmennus kuitenkin halusi kokeilla häntä oikeassa laidassa ja oppimiskykyinen nuorukainen huomasi kotiutuvan sillekin puolelle nopeasti: ”Kyllä pystyn yhtä hyvin pelaamaan kummallakin laidalla ja tarvittaessa kymppipaikka eli kärjen takana onnistuu.”

Santeri on erittäin tyytyväinen Ilveksen valmennukseen. ”Koko valmennustiimi on entisiä kovan luokan pelaajia. Heiltä saa todella hyvin myös koko ajan pieniä vinkkejä pelaamiseen” nuorukainen kertoo. Monipuoliset ja mielekkäät harjoitukset sopivassa suhteessa koviinkin harjoituksiin pitävät mielen hereillä ja valmennuksen antavat opit uppoavat hyvin vastaanottavaiseen maaperään helposti.

Veikkausliiga alkaa 8.4. vierasottelulla HJK:ta vastaan. ”Hienoa päästä heti mittaamaan mestarin kevätkunto. Hyvällä tekonurmella hyvää joukkuetta vastaan on hienoa avata kausi. Tavoitteenani on vakiinnuttaa paikka avauksessa ja olla jo ensimmäisessä pelissä mukana.”

Tuleva kesä pitää sisällään myös harvinaista herkkua, europelit palaavat Tampereelle. Tätä tamperelaiset ovat kaivanneet jo kauan ja nyt Ilves pääsee näyttämään koko Euroopalle, että Tampere on palannut kartalle. Nämä pelit toimivat loistavina näytönpaikkoina pelaajille ja myös Santeri odottaa pääsevänsä näyttämään kykynsä. ”Itselläni unelmana pelata tulevaisuudessa jossain isossa eurooppalaisessa sarjassa, joten hienoa päästä näyttämään kykynsä. Tosin, nyt laitetaan kaikki peliin Ilveksen puolesta ja katsotaan myöhemmin noita ammattilaiskuvioita” nuori lupaus vakuuttaa.

Ilves on perhe

Santeri on myös huomannut sen, että Ilveksellä on loistavat kannattajat. Maarianhaminassa huudot ja laulut raikasivat läpi koko ottelun ja yhteinen juhlinta pelin jälkeen oli loistava kokemus. Nuori pelaaja kokee erittäin tärkeänä sen, että peleissä on vahva kannatusjoukko lisäämässä tunnelmaa. ”Kyllä varsinkin silloin, kun peli ei meinaa kulkea, on kannattajien tuki sellainen lisäpotkua antava juttu. Kyllähän Ilveksen kannattajat ovat mahtavaa porukkaa ja todellakin tärkeä palanen menestyvälle joukkueelle” nuorukainen jakaa faneille tunnustusta.

Kysymykseen mitä Ilves sinulle merkitsee, Santerilta tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä: ”Ilves on minulle perhe, toinen koti. Ilves on aina ollut ja on ikuisesti sydämessäni. Koko uran ajan on ollut loistava henki koko seuran sisällä. On ollut helppo tehdä yhteistyötä eri ikäluokan pelaajien kanssa kuten toimihenkilöidenkin. Ilves-polun läpikäyminen ilman tällaista Ilves-henkeä olisi ollut huomattavasti vaikeampaa” nuorukainen kertoo arvostuksestaan seuraa kohtaan.Santeri Haarala
Syntymäaika:
 17.12.1999
Kansalaisuus: Suomi
Pituus: 180cm
Paino: 75kg
Pelipaikka: keskikenttä
Ensimmäinen joukkue Ilves Futis-liigassa: Ilves AnnalaLue myös