Matias Riikonen on selvinnyt tulikasteestaan mainiosti

Nollapelissä RoPS:aa vastaan

Ilveksen kapteeni Mika Hilanderin kärsiessä nilkkavammasta, on näytönpaikka avautunut pian 37 vuotta täyttävän luottovahdin takaa. 18-vuotias eli kaksi kertaa kollegaansa nuorempi Matias Riikonen on astunut suuriin saappaisiin eleettömästi. Riikosella on nyt alla kolme Veikkausliiga-ottelua ja hän on selviytynyt niistä mainiosti. Viimeisimmässä ottelussa nuorukainen piti nollapelin, kun RoPS kaatui 1-0.

Hyvät fiilikset. Tietysti siitä debyyttiottelusta HJK:ta vastaan olisi halunnut pisteitäkin mukaan, mutta oli se silti arvokas kokemus. Päästettyjen maalien osalta jäi parannettavaa. Oli hienoa palata nyt keskiviikkona joukkueena voittokantaan, Riikonen kertoo.

Tyytyväinen voin olla torjuntatyöskentelyyn, mutta vielä on paljon kehitettävää omassa pelissä. Esimerkiksi keskityspalloissa täytyy paremmin havainnoida koko boksia ja etenkin taka-aluetta. Pitäisi ehtiä vilkaista uudelleen ja tunnistaa vaarat.

Riikonen ehti pelata kaudella 2018 kolme ottelua miesten Kakkosta kasvattiseurassaan MYPAssa, ennen vapaata siirtoa Ilvekseen. Sopimus tupsukorviin kirjoitettiin kaksivuotiseksi kahden vuoden lisäoptiolla.

Käyn Sammon urheilulukiota ja hyvin olen viihtynyt Ilveksessä. Tampere on mukavan iso kaupunki, muttei liian iso. Kopissa on otettu hyvin vastaan ja kyllähän tuossa on mukavia vierustovereita. Eniten vietän aikaa Almeenin (Mikael Almen), Japen (Janne-Pekka Laine), Naatin (Naatan Skyttä) ja Eetun (Mömmö) kanssa.

Ammattilaisura on vasta lähtökuopissa, mutta hienoja hetkiä on mahtunut jo juniorivuosiinkin.

– Liigadebyytti on tietysti yksi kohokohta. Vuonna 2017 maaottelu Ruotsia vastaan on myös jäänyt mieliin. Sain kantaa kapteeninnauhaa Suomen paidassa. Tulevaisuuden tavoitteenani on pelata ammattilaisena mahdollisimman pitkään, Riikonen päättää.

Maalivahtivalmentaja Mikko Kaven pitää aitoa kilpailutilannetta tärkeänä koko Ilveksen joukkueen kannalta.

– Matias on hienosti selvinnyt paineesta. Halusimme häneltä rohkeaa peliä ja kaveri oli kuin viilipytty. Matias on näyttänyt pärjäävänsä tällä tasolla, Kaven toteaa tyynenä.

– On tämä Hilallekin (Hilander) uusi tilanne olla kokoonpanon ulkopuolella. Se ei ole mikään salaisuus, että kun ikää kertyy, niin täytyisi vain treenata entistä kovempaa. Nuoret kaverit ovat urheilullisia ja kehittyvät kovaa vauhtia.

Helpoimmasta päästä ei ollut Riikosenkaan startti seurassa pari vuotta sitten.

– Se oli yksi kovimmista paikoista, mitä olen nähnyt nuorella kaverilla. Matias tuli uuteen ympäristöön ja pelasi heti B-junioreiden SM-kullasta HJK:ta vastaan. Matsi käytännössä ratkesi siihen, että ekan kympin sisään hän tuli epäonnisesti vastaan, kaatoi vastustajan ja otti suoran punaisen.

– Hienosti Matias kuitenkin keräsi itsensä ja oli taas yhtä kokemusta rikkaampi. Sittemmin he ovat yhdessä Eetu Huuhtasen kanssa parhaimmillaan pitäneet Ilves/2-joukkuetta pystyssä Kakkosessa ja saaneet molemmat hyviä pelejä alle.

Pitkän ammattilaisuran A-maajoukkuetta myöten tehnyt Kaven tietää mistä puhuu. Kokeneena maalivahtien ja maalivahtivalmentajien kouluttajana termistö on vakaasti hallussa.

– Nuorella pelaajalla voi välillä proaktiivisuus kärsiä. Silloin on kyse reaktiivisuudesta ja pallo vetää liikaa huomion itseensä. Katse pitäisi kuitenkin olla koko kentässä ja siinä tarvitaan aloitteellisuutta.

Matias Riikonen
Syntymäaika: 24.02.2002
Pituus: 188 cm
Aiemmat seurat: MYPA, KJP
Sopimus Ilveksen kanssa: 2020 (optio 2022 asti)

Lue myös