Rauhallinen alakerran tukipilari – Tatu Miettunen

Mäntästä Pirkkalaan

Tatu Miettunen seurasi 4-vuotiaana päiväkotikavereitaan jalkapalloharjoituksiin. Kavereiden kanssa oli hieno viettää aikaa ja mukavan harrastuksen myötä kavereita tuli vielä lisääkin. 6-vuotiaana Miettusten perhe muutti Pirkkalaan ja futikseen hurahtanut Tatu halusi uudella paikkakunnallakin jatkaa harrastustaan. Pirkkalasta löytyikin nopeasti tiivis kaveriporukka, joka harrasti yhdessä ympäri vuoden. Kesällä futista ja talvella jääkiekkoa, lähes sama joukkue koko ajan.

Monipuolista urheilua, koulua unohtamatta

Urheilullisesti lahjakas nuorukainen harrasti urheilua laidasta laitaan. Futiksen ja lätkän lisäksi aikaa löytyi salibandylle, tennikselle ja hiihdolle.
”Olen aina tykännyt urheilla ja kokeilla eri lajeja. Uskon että tuo monipuolinen liikkuminen auttoi minua myös kehittymään jalkapalloilijana paljon,” Tatu kertoo. ”Pelasin 14-15 -vuotiaaksi sekä futista että lätkää, mutta sitten yksinkertaisesti aika ei riittänyt molemmille lajeille. Olin molemmissa lajeissa aika hyvä, mutta kyllä futis oli helppo valita,” hän jatkaa. ”Onneksi koulunkäynti ei tuottanut minulle vaikeuksia, joten pystyin vapaa-ajat käyttämään urheilemiseen. Pystyin tunneille oppimaan niin hyvin, ettei tarvinnut enää iltaisin istua nenä kiinni koulukirjoissa.”

Piirinjoukkueessa pelipaikan muutos

”Olin Ilveksen junnuissa pelannut hyökkäävän keskikenttäpelaajan roolissa, mutta piirinjoukkueessa minua alettiin peluuttamaan topparin paikalla. Kyllähän se aluksi hieman harmitti, olihan hyökkääminen silloin mukavampaa kuin puolustaminen, mutta aika nopeasti kyllä kotiuduin topparin tontille,” Tatu muistelee. ”Olen luonteeltani aika rauhallinen ja se näkyi myös pelaamisessani, ehkä se oli syynä pelipaikan muutokseen. Joskus valmentajat ovat sanoneet jopa flegmaattisen näköiseksi pelaajaksi,” hän naurahtaa.

Edustuksen rinkiin pääseminen oli iso asia

Tatu nostettiin oikein kunnolla edustuksen rinkiin hänen ollessaan 18-vuotias. ”Oli hienoa päästä haistelemaan ilmapiiriä ja harjoittelemaan miesten kanssa. Kovuutta tuli paljon lisää ja kokeneempien pelaajien ohjeet ja neuvot olivat todella tärkeitä,” nuorukainen muistelee. ”Aina kun palasin omaan ikäluokkaan pelaamaan, halusin olla johtava pelaaja ja auttaa joukkuetta omalla esimerkilläni” hän jatkaa.

Tärkeitä henkilöitä matkan varrella

”Malisen Mika varmaan on eniten vaikuttanut uraani. B-junnuissa hän jaksoi luottaa minuun ja kannusti eteenpäin ja hän oli myös nostamassa minua edustuksen rinkiin. Häntä saan kiittää paljolti siitä, että olen nyt se pelaaja mikä olen,” Tatu kertoo. ”Totta kai kodin antama tuki on valtavan tärkeä. Faijan kanssa on asioita monesti käyty läpi. Olen saanut aina tehdä itse päätökset, mutta aina asioista on yhdessä keskusteltu,” hän jatkaa. ”Sainio Kari oli todella innostava koutsi ja Plymin Petri loi meille sen todellisen intohimon jalkapalloon.”

Hieno kausi takana

”Viime kauden alku oli meille jostain syystä todella hankala. Tuntui ettemme oikein tienneet miten avata tai prässätä, se kuuluisa punainen lanka oli kateissa. Puhuttiin todella paljon niin pelaajat keskenään kuin valmentajienkin kanssa. Kokeneet pelaajat yhdessä valmentajien kanssa saivatkin sen punaisen langan meille löytymään ja peli alkoi luistamaan aivan eri lailla. Kyllä todella vahvasti kasvettiin joukkueena kesän aikana,” Tatu kertoo. Kysyttäessä pahinta vastustajaa viime kaudelta, nousee yksi nimi yli muiden: ” Kyllä Klubin Morelos oli aivan jäätävän vaarallinen. Tosi nopea ja muutenkin liikkuva pelaaja, jolla oli myös hyvä laukaus. Hän oli hankala puolustettava.”

Kausi 2018 – läpimurron vuosi

”Meillä on, ainakin vielä, nuorempi joukkue kuin viime kaudella. Alku on lähtenyt hyvin liikkeelle, mutta kyllähän meillä vielä tekemistä on. Meidän kokeneempien nuorten on astuttava askel, jos toinenkin eteenpäin ja omalla esimerkillämme autettava nuorimpien pelaajien esiinmarssia,” Tatu kertoo. ”Olen huomannut itsenikin antavan paljon enemmän neuvoja ja vinkkejä.” Henkilökohtaisista tavoitteistaan toppari kertoo näin: ”Kyllä tarkoitus on vakiinnuttaa paikka avauksessa ja saatava omaan pelaamiseen enemmän tasaisuutta. Viime kaudella hiukan pelaamisen taso vaihteli hiukan liikaa,” hän vastaa. ”Omat vahvuudet on pelinluku, sijoittuminen, liikkuvuus sekä nopea reagointi tilanteisiin. Ja tuo rauhallisuus on tietysti yksi topparin hyviä ominaisuuksia. Eniten parannettavaa on varmasti fyysisessä pelaamisessa. Kyllähän meillä joukkueenakin tavoite on eli jos viimekautista sijoitusta saisi vaikka pykälän tai kaksi parannettua,” Tatu kertoo virne suupielessään. ”Klubi on taas paperilla kova, mutta myöskin täysin voitettavissa. Liiga muuten näyttää olevan hyvin tasainen. Kyllä Ilves mitaleilla nähdään!”

Rauhallinen siviilielämä

”Olen hyvin jo oppinut sen, etten kotioloissa mieti futista paljoakaan. Kentällä onkin aina ollut selkeästi vain futis mielessä ja kaikki muut on suljettu mielestä pois. Opiskelen Tampereen yliopistossa vielä kauppatieteitä ja se vie osan ajasta, mutta muuten aika kuluu tyttöystävän kanssa aikaa viettäen. Hankittiin hiljattain myös Shetlannin lammaskoiran pentu ja sen hoitaminen ja ulkoiluttaminen yhdessä tyttöystävän kanssa on parasta ajanvietettä mitä tiedän.”

Ilves – sydämen asia

”Ilves on aina ollut ja tulee aina olemaan iso osa minua. Se on ollut niin merkittävässä roolissa elämääni, se toinen perhe. Kyllä Ilves tulee aina olemaan sydämessäni. Iso kiitos myös meidän uskollisille kannustajille, jotka aina pohjoisinta vieraspelikenttää myöten saapuvat antamaan meille tukensa. Kyllä se aina nostaa fiilistä kun näkee Ilves-liput liehumassa ja kuulee kannustuslaulut ja -huudot.”Syntymäaika: 24.4.1995
Kansalaisuus: Suomi
Pituus: 185 cm
Paino: 76 kg
Pelipaikka: Keskuspuolustaja
Ensimmäinen joukkue Ilves Futis-Liigassa: Ilves PirkkalaTatu Miettusen kummiyritys

Pirkan Opiskelija-asunnot, lyhennettynä POAS, on Tampereen kaupungin omistama osakeyhtiö, jolla on tällä hetkellä reilu 30 talokokonaisuutta kaupungin eri osissa. Asunnot on tarkoitettu Tampereella ja Pirkanmaan alueella peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville sekä alle 30-vuotiaille työssäkäyville nuorille.

POAS

Lue myös