Raportti: Ilveksen cup-taival katkesi puolivälieriin
Suomen Cupin puolivälierävaiheessa Ilves isännöi FC Hakaa. Valkeakoskelaiset olivat hankalia vastustajia, eivätkä päästäneet tupsukorvia maalijuhliin painostuksesta huolimatta. Jonni Thusberg hyödynsi vierailijoiden käytännössä ainoan kunnon maalipaikan ja puski pallon komeasti yläkulmaan.Avausjakso


Kotijoukkueen oikea laita oli ensimmäisistä minuuteista lähtien pirteällä pelipäällä. 10 kuukauden tauon jälkeen avauskokoonpanoon noussut Janne Saksela halusi osoittaa polvivaivojen olevan historiaa. Räväkät nousut ja tarkat keskitykset työllistivät Haka-puolustusta.

12. minuutilla vierasjoukkue pääsi yllättämään kissapedon pahanpäiväisesti. Haka käynnisteli ensimmäistä kunnon hyökkäystään. Valkeakosken oma poika Anton Popovitch antoi tarkan keskityksen keskialueelta. Linjan taakse paitsion rajamaille hiipinyt Jonni Thusberg puski pallon aivan yläkulmaan.

Maalin jälkeen valkopaidat pääsivät peliin paremmin mukaan. Ilveksen hyökkäyksiin lähdöissä pallo hieman takertui jalkoihin, eikä tilaa etenemiseen löytynyt. Juomatauko ja hetken tuumailu tekivät hellesäässä hyvää.

Takaiskumaalista toivuttuaan kissapeto otti jakson lopuksi pallonhallinnan jälleen itselleen. Tiemoko Fofanalla ja Janne Sakselalla oli hyvät tilaisuudet iskeä tasoitus, mutta tulosta ei syntynyt. Tuure Mäntynen puolestaan antoi päätyrajan tuntumasta ovelan kierteisen vapaapotkun, joka kolahti pystypuuhun.


Toinen jakso

Pukukopista palattiin latautuneina. Puolustuksen vasemmalle laidalle vaihdettiin Felipe Aspegren tuomaan kokemusta ja nousuvoimaa. Pallo pysyikin lähes yksinomaan valkoisten päädyssä. Lauri Ala-Myllymäki oli lähellä tasoitusta aluksi Emile Paul Tendengin keskityksestä ja sitten suorasta vapaapotkusta.

Taklaukset kovenivat ja hakalaiset tiivistivät puolustusmuotoaan. Juoksu- ja syöttötiloja oli entistä vaikeampi löytää. Tasoituksen hakeminen alkoi muodostua tervanjuonniksi, kun aika valui vääjäämättä tiimalasissa.

Viimeiseksi vartiksi kotijoukkue nosti rohkeasti joukkojaan ylemmäs. Useita keskityksiä viljeltiin rangaistusalueelle. Teemu Tainion suojatit eivät tilanteissa kaunistelleet, vaan hakivat korkeita purkupalloja kentän kulmia kohden.

Viimeiset minuutit olivat rikkonaista peliä ja niin vain vieraskannattajat pääsivät tuulettamaan makeaa Pirkanmaan derbyn voittoa ennakko-odotusten ja kenttätapahtumien vastaisesti. Hallitsevan mestarin Ilveksen pitkä 15 ottelun tappioton cup-taival tuli päätökseensä.


Kommentit kentän laidalta

Oikeana wing backina pelannut Janne Saksela oli pettynyt mies päätösvihellyksen soitua.

Harmittaa tällainen tappio. Hallitsimme peliä ja loimme paljon painetta boksiin, mutta tarvittava terävyys puuttui. Ei vain pomppinut meille, emmekä pelanneet murtautumisalueilla tarpeeksi nopeasti.

Loputtomiin tätä ei kuitenkaan voi jäädä voivottelemaan. Ensi viikolla käynnistyy jo liiga ja silloin pitää olla valmis, Saksela kääntää katseet tulevaan.

Positiivista henkilökohtaisesti oli ensimmäinen avauskokoonpanopaikka vaikean loukkaantumisen jälkeen.

Vähän hakemista vielä on, mutta tästä se paranee joka viikko. Pelejä kun saa alle niin ollaan taas täydessä terässä.

Päävalmentaja Jarkko Wiss harmitteli heikkoa työmoraalia.

– Peli alkoi juuri niin kuin kuvittelimme. Pallo oli täysin kontrollissa. Pystysuuntainen liike kentällä oli kuitenkin liian hidasta. Joko sitä työtä ei jaksettu tai haluttu tehdä.

– Hakan maali tuli juuri sellaisesta tilanteesta, josta katselimme videoklippejä, mutta silti niin pääsee käymään. Hirvittävä määrä työtä pitäisi tehdä sitten, kun antaa kaverille johtoaseman halvasti,
Wiss manaa.

Veikkausliiga-kauden kynnyksellä joukkueen pitää herätä taisteluun ja puhaltaa yhteen hiileen.

– En tiedä, olivatko kaikki ihan sisäistäneet, että kausi todella on alkanut. Tauolla korostimme, että talven höntsät ovat ohitse. Toisella jaksolla hallitsimme yhä ja Haka puolusti uhrautuvasti. Meiltä puuttui kuitenkin viimeinen laatu boksiin ja halu tehdä tarvittava maali. Tästä pitää oppia,
Wiss päättää.Iiro Järvinen teki hyviä nousuja keskikentällä.


Ilves vs. FC Haka  0 – 1 (0 – 1)

12′ Thusberg 0-1


Kokoonpano:

26 Fofana -> 69′
25 Tendeng -> 78′
10 Ala-Myllymäki
8 Järvinen -> 60′
7 Veteli
5 Jair
28 Mäntynen -> 46′
2 Saksela
16 Miettunen
3 Tomas
1 Hilander (c)

20 Tamminen <- 78′
18 Raittinen
19 Mömmö <- 69′
14 Siira <- 60′
4 Aspegren <- 46′
13 Mensah
32 Riikonen

Lue myös