Perjantain kärkiottelussa vastassa Kuopion ylpeys KuPS

Jännittävä Veikkausliiga jatkuu Tampereella perjantaina, kun sarjakärki Ilves saa vastaansa kolmantena olevan KuPS:n. Perinteikäs kuopiolaisjoukkue on tuttu vastustaja viime vuosilta, mutta millainen historia joukkueen takaa löytyykään?

1900-luvun alkukymmenillä alkoivat jalkapalloihmiset irtaantua yleisseuroista omiksi seuroikseen, niin kävi myös Kuopiossa. 1923 Kuopion Reippaan jalkapalloväki tuskastui hankalaan tilanteeseen monilajiseurassa ja irrottautuivat perustaakseen oman jalkapalloseuran, Kuopion Palloseuran.

KuPS tunnetaan keltamustasta peliasustaan, mutta tämä ei kuitenkaan ollut heidän alkuperäinen värityksensä. Seura aloitti toimintansa pelaamalla mustavihreillä pystyraitapaidoilla sekä valkoisilla housuilla. Vasta 1935 KuPS vaihtoi nykyisiin väreihinsä, jotka ovat samalla myös Savon värit.

Ensimmäinen nousu pääsarjatasolle tapahtui 1947, mutta siitä tuli ranskalainen visiitti ja putoaminen tapahtui debyyttikauden jälkeen. Nousu takaisin tapahtui kuitenkin yhtä nopeasti ja tuon nousun jälkeen KuPS pelasikin pääsarjatasolla yhtäjaksoisesti 44 kautta, pudoten vasta syksyllä 1992 sarjaporrasta alemmaksi. Tuona ajanjaksona kuopiolaiset voittivat viisi Suomen mestaruutta, kahdeksan hopeaa sekä yhden pronssin.

KuPS on esiintynyt eurokentillä suhteellisen usein ja pari mukavaa päänahkaakin on vyölle tarttunut. Euroopan cupiin seura olisi päässyt jo 1957-58 sekä 1959-60, mutta tuolloin kuopiolaiset eivät vielä lähteneet mukaan, osin taloudellisista syistä. 1967-68 joukkueen joukkue aloitti Euroopan cupin ottelut ranskalaista suurseura AS Saint-Étienneä vastaan. Arvokkain päänahka KuPS:n vyölle saatiin 1978, kun kuopiolaiset pudottivat tanskalaisen B1903 Kööpenhaminan jatkosta. Voitto ruotsalaisesta Östersistä sekä tasapeliin venyminen neuvostoliittolaista Kiovan Dynamoa vastaan olivat aikanaan kovia saavutuksia.

Kuopiossa jalkapallo alkoi kohdata ongelmia 1980-luvulla. Kaupungissa oli useampia jalkapalloseuroja, jotka kilpailivat keskenään ja kun vielä jääkiekko KalPan muodossa alkoi tehdä nousuaan, oli taloudellinen tilanne hankala. 90-luvulla katkesi siis pitkä putki pääsarjatasolla ja kertaalleen KuPS putosi jopa Kakkoseen. Seuran pelastamiseksi perustettiinkin osakeyhtiö, joka vuosituhannen vaihteessa onnistui pitämään seuran elossa ja aloittamaan uuden nousun kohti valtakunnan kärkeä. Vuodesta 2008 alkaen KuPS on ollut jälleen yhtäjaksoisesti pääsarjatasolla ja viime vuosina noussut myös aivan Veikkausliigan kärkijoukkueisiin. Saavutuksina tällä uudella aikakaudella on kaksi SM-hopeaa, yksi pronssi sekä kolme Suomen cupin hopeaa.

KuPS:n paidassa pelanneista suomalaisista eittämättä nimekkäin on ensimmäinen ulkomailla ammattilaisena pelannut suomalaispelaaja Aulis Rytkönen, joka vuosien 1945-1952 aikana pelasi keltamustissa 126 ottelua ja paukutti niissä peräti 66 maalia ennen siirtymistään ranskalaiseen Toulosseen. Muita nimekkäitä kupsilaisia ovat mm. Leo Houtsonen, Kari Laukkanen, Olavi Rissanen, Jyrki Rovio, Kari Ukkonen sekä Keijo Voutilainen.

Ilvekselle ja KuPS:lle on muodostunut vuosien saatossa erikoinen viha-rakkaussuhde. Joukkueiden kohtaamiset ovat täynnä tunnetta ja yritystä normaalipeliä enemmän. Lähes 24 vuoden ajan Ilves oli tappioton keskinäisissä kohtaamisissa, kunnes tuo upea putki katkesi viime kesänä.

Tule itse perjantaina paikan päälle katsomaan, miten nämä kaksi legendaarista jalkapalloseuraa ottavat mittaa toisistaan!

Liput ennakkoon täältä

Lue myös