Raportti: Ilves eteni cupin puolivälieriin kaatamalla KTP:n


Suomen Cupin pudotuspelivaihe käynnistyi tiistai-iltana. Ilves matkusti Kotkaan FC KTP:n vieraaksi, eikä jättänyt mitään epäselvyyttä joukkueiden tasoerosta. Vakuuttava 4-0-voitto siivittää tamperelaiset puolivälierävaiheeseen.Avausjakso


Ottelu Kotkassa käynnistyi lähes trooppisissa tunnelmissa. 28 celsiusastetta ja merellinen kosteus antoivat oman vivahteensa pelikunnon testaamiseen.

Helle oli pehmittää kotijoukkueen pään jo heti ensimmäisellä minuutilla, kun Paavo Voutilainen antoi lepsun harhasyötön alimpana miehenä. SJK-harjoitusottelussa kahdesti osunut Ilari Mettälä pääsi yllättävään läpiajoon, mutta maalivahti Anton Lepola pelasti vastaantulollaan tilanteen.

Lämpöä oli ottelussa myös kuvainnollisesti. Taklauksia ei säästelty ja kaikesta huokui, että kilpailullisia otteluita on odotettu kuin kuuta nousevaa. Äänekäs kotkalaisyleisö ei päästänyt tupsukorvia tai omia kotkanpoikiakaan helpolla.

16. minuutilla kovaotteinen puolustus kostautui, kun Ilvekselle tuomittiin rangaistusalueen kaaren tuntumasta vapaapotku. Vetäjää ei tarvinnut arvailla, kun Lauri Ala-Myllymäki asettui itseoikeutetusti pallon taakse. Matala veto painui muurin välistä ja melko keskeltä maaliin, eikä Lepola kyennyt kuin seuraamaan katseellaan.

KTP:n vauhti ei tahtonut riittää liiga-Ilveksen vikkelien jalkojen mukana. Etenkin Ala-Myllymäki ja Joona Veteli olivat sähäkkinä hyökkäyssuuntaan keskikentällä.

32. minuutilla Iiro Järvinen eteni omalta kenttäpuoliskolta asti ja vapautti nappisyötöllä Naatan Skyttän linjan taakse. Lepola torjui Skyttän laukauksen, mutta ei kyennyt jatkotilanteelle enää mitään. Hyvin sijoittunut Emile Paul Tendeng laukoi paluupallon tyhjään rysään.


Toinen jakso

Raitapaitojen ilta synkkeni heti pelin jatkuttua. Skyttä antoi vasemmalta laidalta keskityksen, joka puolustuksen olisi pitänyt pystyä purkamaan. Pallo kuitenkin päätyi epäonnisten pomppujen kautta kärkkäänä väijyvälle Vetelille, joka laittoi pallon varmasti reppuun.

KTP:n helpot syöttövirheet ja toisaalta ennakkoluulottoman rohkea pelitapa alkoi näkyä tasoerona joukkueiden välillä. Tamperelaiset rokottivat virheistä ja iskivät vauhdikkailla vastahyökkäyksillä. Ainoastaan Lepolan muutama loistava torjunta pitivät lukemat inhimillisinä. Muun muassa Skyttä ja Eetu Mömmö joutuivat pettymään läpiajojen päätteeksi.

75. minuutilla lyötiin lopullinen naula arkkuun. Järvinen oli jälleen nokkelana kapellimestarina, kun nopea vastaisku pelattiin Tiemoko Fofanan avustamana Tendengille. Senegalilaisen ruuti oli kuivaa ja viileä viimeistely alakulmaan jätti 0-4-lukemat taululle.

Hetkeä myöhemmin Valtteri Vesiaho kävi välillä työllistämässä toisessa päässä Mika Hilanderia, mutta Ilves-kapteenin perusvarma syöksytorjunta piti maalihaaveet kurissa. Kokonaisuudessaan tupsukorvat riisuivat vastustajan aseista varmalla esityksellä. Voitto on Ilvekselle jo 15. peräkkäinen Suomen Cupissa.


Kommentit kentän laidalta

Avausmaalinsa Ilves-paidassa iskenyt ja kerrassaan loistavia otteita esittänyt Joona Veteli oli leppoisalla tuulella heti ottelun päätyttyä.

Erittäin hyvät fiilikset. Meillä ei ollut mitään hätää tässä pelissä. Tietysti maali oli mukava päästä tekemään ja lämpimät fiilikset jäi. Pääsin sopivasti sadettakin karkuun, kun minut otettiin vaihtoon, Veteli veistelee.

Päävalmentaja Jarkko Wiss oli tyytyväinen kärsivälliseen vastaiskujen hyödyntämiseen.

Totta kai olen helpottunut voitosta. Etenkin toinen jakso oli meiltä kypsä esitys. Tylsytimme Kotkan aseet ja vaihdoimme puolustussysteemiämme toiselle jaksolle erinomaisesti. Tavallaan kotijoukkueella oli tänään pallokontrolli, mutta meillä oli kontrolli pelistä, Wiss analysoi.


FC KTP vs. Ilves  0 – 4 (0 – 2)

16′ Ala-Myllymäki 0-1
32′ Tendeng 0-2
47′ Veteli 0-3
74′ Tendeng 0-4

Kokoonpano:

16 Miettunen Tatu
28 Mäntynen Tuure <- 61min
3 Tomas Diogo
10 Ala-Myllymäki Lauri
25 Tendeng Emile Paul <- 75min
5 Jair
7 Veteli Joona <- 61min
8 Järvinen Iiro
26 Fofana Tiemoko <- 75min
9 Mettälä Ilari <- 24min
1 Hilander Mika (c)

32 Riikonen Matias
19 Mömmö Eetu -> 75min
14 Siira Tuure -> 75min
2 Saksela Janne -> 61min
23 Skyttä Naatan -> 24min
13 Mensah Baba
4 Aspegren Felipe -> 61min

Lue myös