Naatan Skytän Ranskan valloitus hyvässä vauhdissa – ”Tavoitteeni on murtautua joukkueen avauskokoonpanoon”

Kuva: Jimi Soinila, Ilves – FC Inter 18.10.2020

Ilveksen junioripolun läpikäynyt Naatan Skyttä on nauttinut ajastaan FC Toulousen riveissä. Pitkällä sopimuksella Ranskaan siirtynyt huippulupaus rakentaa uraansa hitaasti kiiruhtaen.

Naatan ”Naatti” Skyttä siirtyi vuosi sitten Ilveksestä Ranskan 2-liigan FC Toulousen riveihin. Naatti saatiin puhelimen päähän kertomaan, miten kulunut vuosi on Ranskassa sujunut.

Kyllähän nyt on mennyt jo paremmin, kun minuuttejakin on alkanut tulemaan mukavasti. Tarkoitus on saada minuuttien määrää hiljalleen kasvatettua, kun onhan pelaaminen kuitenkin se mukavin juttu futiksessa. Nyt ollaan menty onneksi ilman loukkaantumisia ja sairasteluita.

Toulouse on perinteikäs seura, joka halajaa nousua 1-liigaan. Sarjasijoitus on tällä hetkellä kolmas, kaksi pistettä suorasta nousupaikasta perässä. Naatin mukaan joukkueen tavoite on selkeä.

Nousu meillä on tavoitteena, on ollut jo kauteen valmistautumisesta alkaen. Pelit kulkevat aika mukavasti ja itsellä on vahva luotto siihen, että nousu tapahtuu tällä kaudella.

Ensimmäisten viikkojen jälkeen antamissaan haastatteluissa Naatti korosti sekä pelien, että harjoitusten temmon olevan kova.

Kyllä kovaan tempoon on jo tottunut, niin treeneissä kuin peleissäkin. Hetki siinä meni, mutta nyt tuo tempo tuntuu jo ihan normaalilta.

Vaikka sarja on kovatasoinen, ei Naatin ole tarvinnut muuttaa omaa pelaamistaan.

Edelleen pyrin pelaamaan omilla vahvuuksillani samanlailla, miten pelasin Ilveksessä ja miten olen tännekin päässyt. Tykkään olla linjojen välissä ja saada siihen palloa, jota jakaa eteenpäin tai viimeistellä itse. Roolini on aika pitkälti sama mikä Ilveksessäkin.

Vaikka Naatti tunnetaankin loistavana pelintekijänä, haluaa hän itsekin onnistua maalinteossa. Vielä ei sarjapelissä ole pallo löytänyt tietään verkon perukoille.

Viimeistelyssä on vielä paljon parannettavaa ja nyt on ollut vähän huonoa tuuriakin matkassa. Ylärimat on kolissut ja veskarit ovat ottaneet unelmatorjuntoja. Pikkuisen tarvitsee saada sitä vielä viilattua, niin alkaa tehojakin syntymään. Ensimmäinen maali kun syntyy, niin uskoisin sen auttavan paljonkin.

Lähitulevaisuuden tavoitteita löytyy Naatilta kaksikin. Pikkuhuuhkajien avainpelaajiin lukeutuva nuorukainen tavoittelee menestystä kahdella rintamalla.

Tavoitteeni on murtautua joukkueen avauskokoonpanoon. Maajoukkueen kanssa on tarkoitus myös päästä pitkälle tulevissa koitoksissa.

Pelin temmon lisäksi Naatti löytää muutakin eroavaisuutta suomalaisen ja ranskalaisen jalkapalloilun välillä.

Suomessa pelaaminen on taktisempaa. Täällä kakkosliigassa saattaa muodostelmat helpommin heittää sovitusta. Tempo on todella kova ja mennään päästä päähän vauhdilla. Ykkösessä peli on taas paljon organisoidumpaa.

Kuva: Jimi Soinila, Ilves – FC Inter 18.10.2020

Ammattipelaajalle jää myös paljon vapaa-aikaa. Korona on aika lailla vaikuttanut siihen, miten Naatti on päässyt vapaa-aikaansa viettämään.

Kyllähän sitä on koittanut vältellä liikkumista kaupungilla ja ravintoloissa. Onneksi tyttöystävä on myös täällä, niin ei tarvitse yksin viettää vapaa-aikaa. Olemme käyneet kävelyillä, leiponeet ja katsoneet sarjoja. Siitä huolimatta välillä päivät tuntuvat hiukan pitkäveteisiltä.

Rajoituksista on ollut jotain hyötyäkin nuoren miehen elämässä.

Kieltämättä aika ahkerasti on tullut kokkailtua erilaisia ruokia. Varsinkin leipomista on tullut paljonkin harrastettua ja olen sillä saralla kehittynyt kovasti.

Toulousen joukkue on melko kansainvälinen ja pukukopissakin kuulee montaa eri kieltä puhuttavan. Arjessa selviytymisen vuoksi on Naatinkin täytynyt opetella ranskan kieltä.

Sanoisin että ranskan kieli sujuu kohtalaisesti, ainakin omasta mielestä. Kerran tai kaksi kertaa viikossa käyn kielitunneilla, tai Zoomin kauttahan ne nyt pidetään ja kielitaito paranee kokoajan. Kaupassa pärjään ranskalla, valmentaja puhuu ranskaa ja ymmärrän häntä sen verran, että enää ei juurikaan tarvitse kenenkään kääntää. Puhuminen on silti vaikeampaa kuin ymmärtäminen, siinä on vielä vaikeuksia.

Vaikka koronan vuoksi tutustuminen uuteen kotikaupunkiin on ollut hiukan rajoitettua, löytyy Naatilta muutama nähtävyys, mihin hän suomalaiset ystävänsä veisi.

Tämä on erittäin mukava kaupunki ja tykkään kyllä asua täällä. Ykkösnähtävyys on tietenkin meidän kotipelit! Täällä on myös yksi Euroopan parhaimmista rugbyjoukkueista, jonka pelejä voisin kaverit viedä katsomaan. Tietysti moniakin hyviä ravintoloita täältä löytyy, joten varmasti löytyisi myös herkullista ruokaa.

Ranska on tunnettu erittäin kulinaristisena maana, jossa ruoan valmistuksesta on tehty suorastaan taidetta. Aivan täysin ei Naatti ole vielä kuitenkaan lumoutunut ranskalaisista herkuista.

Onhan täkäläinen ruoka tullut jo tutuksi, muttei se kyllä suomalaiselle keittiölle vedä vertaa.

Tyttöystävä tietenkin helpottaa naatin sopeutumista ja antaa tietynlaista turvallisuuden tunnetta vieraassa ympäristössä. Kaukana kotoa asuminen ei hetkauta nuorta miestä lainkaan. Kaikki ei kuitenkaan ole isossa maailmassa paremmin.

No ei ole ehtinyt koti-ikävää syntyä. Nykyään on niin helppo pitää yhteyttä läheisin ja puhun varmaan enemmän suomea päivän aikana kuin ranskaa tai englantia. Suomalaista ruokakauppaa olen jäänyt kaipaamaan. Ne ovat kyllä niin paljon parempia kuin täällä. Täällä on paljon pienemmät valikoimat kaupoissa. Jos haluat ostaa leipää, se on käytävä erikseen ostamassa leipomosta.

Kotimainen jalkapallo ja kasvattiseura varsinkin on erittäin lähellä Naatin keltavihreää sydäntä.

Kyllä seuraan Ilvestä hyvinkin tiiviisti. Olen täältä käsin pyrkinyt katsomaan pelejäkin mahdollisimman paljon. Vahvistuksia on tullut, mutta joukkueesta huokuu edelleen ilvesläinen nuoruus ja energisyys. Uskoisin olevan menestyksellinen kausi tulossa!

Kotimaassa Naatti ehtii nopeita pyrähdyksiä tekemään, mutta mistään lomamatkoista ei tässä vaiheessa vuotta voida puhua.

Maaliskuun lopussa olen tulossa ylioppilaskirjoituksiin ja tietenkin maajoukkueleireille. Kauheasti ei ole tosin tullut vielä kokeisiin luettua.

Ilves toivottaa Naatille menestystä Ranskan 2-liigan ja Pikkuhuuhkajien peleihin, sekä tietysti tuleviin ylioppilaskirjoituksiin!

Lue myös