Martti Haukioja lainalla italialaisessa Chievo Veronassa

Haukioja (oik.) pysyi hyvin kansainvälisessä vauhdissa jo viime kesänä, kun Ilves kohtasi espanjalaisen Valencia CF:n

Ilveksen 18-vuotias puolustaja Martti Haukioja on lainalla italialaisen Chievo Veronan organisaatiossa. Haukioja kertoo ensimmäisten pelien seuran Primavera-joukkueessa (U19) sujuneen hyvin, ja uusi kielikin alkaa pikkuhiljaa taittua.

Ilves ja AC Chievo Verona solmivat Italian sarjakauden 2017-2018 kestävän lainasopimuksen Martti Haukiojan pelioikeuksista. Sopimus sisältää myös myöhemmän osto-option. Lupaava laitapuolustaja kävi Veronassa testileirillä heinäkuussa ja vakuutti paikallisen valmennusjohdon. Chievo Veronan edustusjoukkue pelaa Italian pääsarjassa Serie A:ssa. Suomen maajoukkueen keskikenttäpelaaja Perparim Hetemaj kuuluu joukkueen runkopelaajiin.

”Mara” aloitti pelaajauransa Hämeenlinnan Jalkapalloseurassa, josta hän siirtyi Ilveksen junioreihin 12-vuotiaana. Poikamaajoukkueiden vakiokasvo kehittyi suurin harppauksin tehden Veikkausliiga-debyyttinsä elokuussa 2016. Kaudella 2017 nuorukainen pelasi 10 ottelua Kakkosta lainasopimuksella FC Jazzissa. Haukiojan nykyinen kolmevuotinen sopimus tamperelaisseuran kanssa ulottuu vuoden 2018 loppuun.

Haukioja kertoi Ilvekselle kuulumisia saapasmaasta:

Miten olet asettunut uuteen maahan ja kulttuuriin?

Nyt parin kuukauden jälkeen alan oppimaan Italian tavoille sekä ymmärrän jo mitä treeneissä puhutaan ja pystyn puhumaankin vähän italiaa. Täällä kun ei tosiaan kukaan puhu englantia lukuunottamatta muutamia pelaajia/taustoja. Henkilökohtaisesti suurin ero Suomeen on siinä etten käy tällä hetkellä koulua ja olen pystynyt keskittymään täysin jalkapalloon!

Olet pelannut jo muutaman ottelun. Miten peli kulkee ja oletko päässyt mukaan miesten edustusjoukkueen harjoituksiin?

Peli sujuu koko ajan paremmin ja paremmin. Alan saada meidän pelitavasta jo enemmän kiinni, mikä auttaa huomattavasti kentällä. Ollaan pelattu Primavera-joukkueen kanssa useasti harjoitusotteluita edustusjoukkuetta vastaan ja pari kertaa olen päässyt mukaan edustuksen kanssa. Tosin pallolliseen en ole päässyt kuin yhteen pienpeliin, mikä meni niin hyvin, että eräs edustuksen pelaaja oli sitten kehunut Hetemajlle ja udellut, että kukas hän oli!

Perparim Hetemaj on ollut jo pitkään edustusjoukkueen kapteeni. Onko häneltä tullut oppia tai neuvoja?

Taisi olla heti ekalla kerralla kun tavattiin niin sanoi, että italian kieli pitää oppia. Tämän jälkeen hän sitten oli linkkinä mun ja valmentajan kanssa, kun valmentajalla oli jotain palautetta.

Pelasit tällä viikolla Suomen U19-maajoukkueen mukana täydet minuutit Norjaa ja 60 minuuttia Ruotsia vastaan. Miten pelit sujuivat ja millaisia kokemuksia maajoukkuereissut ylipäätään ovat?

Pelit olivat tuloksiltaan pettymyksiä, mutta jos miettii miten me pelasimme niin ei tarvitse hävetä yhtään. Pystyimme pelaamaan sillä tavalla miten haluamme. Jokainen maajoukkuereissu on upea kokemus ja hyvä mahdollisuus nähdä missä menee henkilökohtaisesti muiden maiden parhaisiin verrattuna!

Lue myös

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Tampereen Ilves aloittaa Veikkausliigassa sijoille 7-12 sijoittuneiden joukkuiden kesken pelattavan Haastajasarjan. Ilves tippui pääsarjan runkosarjaosuuden viimeisen kierroksen jälkeen sijalle 10. Loppusarjan viidestä ottelusta ensimmäisessä eteen osuu vierasmatka,...