Lauri Ala-Myllymäen tarina – Pirkkalasta Veikkausliigaan

Ilveksen Lauri Ala-Myllymäki on ottanut vuosittain isoja kehitysaskelia ja nyt hän on esiintyy avauskokoonpanossa pelistä toiseen Jarkko Wissin miehistössä. Ilvesedustus.fi-toimitus haastatteli ”Lämmiä”, joka kertoo oman futistarinansa. Tämä teksti on julkaistu Ilves-murisee lehdessä 4.4.2018 ja nyt julkaisemme tekstin myös netissä.

Jarkko wiss ja Lauri Ala-Myllymäki myhäilevät Tammelassa

Futaajan alkuaskeleet Pirkkalassa

Ala-Myllymäen perhe muutti 2000-luvun alussa Härmälästä Pirkkalaan ja 4-vuotias Lauri-poikakin halusi päästä pelaamaan jalkapalloa isoveljensä lailla. Pirkkalan Ilves oli luonnollinen valinta ja onneksi siihen samaan joukkueeseen liittyi mukavien kavereiden lisäksi useampikin innokas isä taustajoukkoihin. Tästä kaveriporukasta muodostuikin tiivis ryhmä, joka pelasi kesät jalkapalloa ja talvet jääkiekkoa. ” Periaatteessa samalla joukkueella pelattiin molempia lajeja. Meillä oli todella innokkaat ja kannustavat valmentajat, joiden mukana oli hienoa harrastaa ympäri vuoden.” Lauri kertoo. ” Pelaaminen oli aivan mahtavaa. Olisin halunnut pelata koko ajan”, hän jatkaa.

 

Veljesrakkautta sekä kaveruussuhteita

”Onneksi meillä oli iso nurmipiha, niin saatiin isoveljen ja meidän kavereiden kanssa pelata paljon. Aluksi oltiin veljen kanssa eripuolilla, mutta se ajautui aina riitaan ja tappeluun, joten päätettiin jatkossa pysyä samalla puolella ja välttää erimielisyydet”, Lauri naurahtaa. ”Vaikka saatoin velipojan välillä päihittää pelaamisessa, niin tappelussa jäin aina alakynteen ja sehän minua harmitti” hän jatkaa. ”Meitä oli aika iso kaveriporukka, joka pelasi kaiket vapaa-ajat aina jotain. Se oli hienoa aikaa!”

 

Futis vie voiton lätkästä

”Kyllä minulle koko ajan oli jalkapallo se ykköslaji, vaikka pitkään pelasin myös jääkiekkoa tiiviin kaveriporukan ja isävalmentajien kanssa. Sitten vain yksinkertaisesti ajankäyttö ei mahdollistanut kahta lajia” Lauri kertoo. ”Olisin voinut käydä pelaamassa jääkiekon kakkosjoukkueessa pelejä, mutta se olisi ollut mielestäni väärin muita kohtaan. Pelipaikka täytyy kuitenkin ansaita harjoituksissa” hän toteaa.

 

Käännekohta – juuri oikeassa kohdassa

”Taisin olla 12-vuotias, kun minut nostettiin harjoittelemaan vuotta vanhempien joukkueen mukaan. Aika alussa Markus Paananen pyysi minut ja vanhempani palaveriin, ja kertoi että voisin siirtyä pysyvästi siihen joukkueeseen. Markus muutoinkin oli tärkeässä roolissa, koska tuki ja kannusti minua koko ajan. Jarkko Wiss puolestaan oli silloin maajoukkuekuvioissa, mutta silloinen vastuuvalmentaja Ilkka Mäkelä kutsui minut sinne leiritykseen. Oli juuri sopiva ajankohta, kun oli murrosikä ja kaikkea, huomasin että minähän olen hyvä futiksessa ja minusta voi tulla jotain” hän kertoo.

 

Nuorena kloppina edustusrinkiin

”Olin 15-vuotias, kun minut joulukuussa kutsuttiin edustusjoukkueen harjoitusrinkiin. Joukkueessa oli silloin todella paljon kokeneita pelaajia, mutta oli silti aika helppoa tulla joukkueeseen sisään. Totta kai kentän ulkopuolella olin nöyrä ja kuuntelin kuittailut ja kannoin vesipullot sekä pallot, mutta kentällä en ujostellut yhtään. Pelasin rohkeasti ja näytin että osaan pelata jalkapalloa. Tästä sain myös paljon kiitosta kokeneemmilta pelaajilta” Lauri muistelee.

 

Armeija-aika oli henkisesti raskasta aikaa

”Olen aina halunnut panostaa kunnolla harjoitteluun, tekemällä omatoisia sekä kunnon palauttavia harjoituksia. Armeija-aika ei antanut tähän oikein mahdollisuuksia. Päiväohjelman jälkeen oli yleensä niin fyysisesti väsynyt, että se väsytti myös henkisesti. Kyllä se vaikeutti koko kauden ajan kaikkea toimintaa” hän muistelee.

Kausi 2018 – kovat odotukset

”Tämä alkukausi on lähtenyt tosi hyvin liikkeelle sekä itsellä että joukkueella. Vaikka olemme treenanneet todella paljon ja kovaa, on peli kulkenut ajankohtaan nähden hyvin. Vielä kun ei missään herkimmässä kunnossa kuulu ollakaan” Lauri toteaa. ”Tarkoituksena on hiukan parantaa viime kaudesta. Kapteenistoon valitseminen on hieno ja kunniakas asia, mutta ei se minua ihmisenä tai pelaajana muuta. Haluan omalla esimerkilläni näyttää, että koko ajan laitetaan itsestä kaikki likoon ja sitä vaadin muiltakin” hän kertoo. ”Ulkomaalaispelaajien kanssakin olemme päästy hyvin elekielellä yhteistyöhön, ei olla annettu kielimuurin haitata toimintaa” hän kehuu. Europeleistä kysyttäessä, Laurilta tulee hiukan yllättäväkin vastaus ”En ole kauheasti edes miettinyt niitä. Meillä on paljon tärkeitä pelejä ennen niitä ja niihin keskitytään vasta, kun ovat ajankohtaisia”.

Lämmi Marius

Lauri Ala-Myllymäen ja Marius Noubissin yhteistyö toimii


 

Kitaransoittoa, klassista rockia sekä jännitystä

”Ostin pari vuotta sitten kitaran ja aloitin ihan nollilta soittelemaan. Eihän se kovin hyvin mennyt” Lauri naurahtaa. ” Sitten tuli Aleksis Lehtosen kanssa juttua soittamisesta ja aloimme yhdessä soittelemaan. Yleensä aina aamutreenien jälkeen ja monasti iltaisinkin. On todella hienoa hommaa!” hän kertoo. Musiikkimaukseen Lauri kertoo klassisen rockin olleen aina lähinnä sydäntä. ” Joo, ei mikään liian raskas eikä mikään poppimainen, vaan rehellinen klassinen rock. Dire Straits, Led Zeppelin ja Eric Clapton, siinä esimerkkejä hyvästä musiikista.” Lauri jatkaa. ”Ikinä en ole Suomessa käynyt keikoilla tai festareilla. En pidä siitä hälinästä ympärillä, haluan kuunnella musiikin musiikkina. Kerran Edinburghissa kävin katsomassa, kun Led Zeppelin coverbändi heitti setin. Se oli ihan hyvä, kun oli mukavan pieni ja rauhallinen paikka muutoin”.

 

Valmentajan matematiikan oppitunti

Laurilla on totta kai haaveena päästä urallaan eteenpäin ja isompiin liigoihin. Näistä hän ei kuitenkaan vielä halua puhua mitään, vaan haluaa ensin pelata riittävän hyvin päästäkseen maailmalle. Päävalmentaja Jarkko Wiss antaa hymyillen Laurille matematiikan oppitunnin: ”Tee meille kesällä 10 maalia, niin pääset Eurooppaan. Tee vain kolme, niin jäät meille!” Päävalmentajan kehut nuoresta suojatistaan annetaankin jo ihan vakavalla naamalla: ” Kyllä Lauri on todella tunnollinen, kuuliainen ja lahjakas pelaaja. Hienoa että pelaa meillä. Hänelle oli varmasti hyväksi se, että hän nousi rinkiin niin nuorena. Pääsi rauhassa ajamaan itsensä sisään ja totuttelemaan kovempaan pelaamiseen. Ja toimii myös nyt hyvänä esimerkkinä meidän rinkiin nostetuille nuorukaisille.” Wiss jatkaa.

 

Maajoukkuekuviot jatkuvat

Tätä kirjoitettaessa Lauri oli valittu myös U21-maajoukkueeseen. Hänen roolinsa maajoukkueessa on koko ajan ollut kasvavassa roolissa ja hän odottaakin innolla näitä pelejä. ”On todella hienoa päästä taas mukaan. Erikoista on se, että pelaamme maajoukkueella harjoituspelin Ilvestä vastaan. Saattaa tuntua oudolta pelata, kun vastassa oman seuran pelipaidat. Lupaan ainakin olla tuulettamatta, jos teen maalin!” Lauri naurahtaa.

 

Montako maalia Lauri tekee alkavana kesänä? Tule ihmeessä paikan päälle katsomaan!

Ilveksen seuraava kotiottelu pelaataan sunnuntaina 29.4. Ratinan stadionilla ja Tampereelle saapuu silloin vierailemaan SJK. Ottelu alkaa klo 17.00. Ennakkolipunmyynti tästä linkistä.Lauri Ala-Myllymäki
Pelinumero:
10
Syntymävuosi
: 4.6.1997
Kansalaisuus: Suomi
Pituus: 182 cm
Paino: 77kg
Pelipaikka: Keskikenttä
Ensimmäinen joukkue Ilves Futis-Liigassa: Ilves PirkkalaKummiyritys: Varala

https://varala.fi/

Lue myös

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Tampereen Ilves aloittaa Veikkausliigassa sijoille 7-12 sijoittuneiden joukkuiden kesken pelattavan Haastajasarjan. Ilves tippui pääsarjan runkosarjaosuuden viimeisen kierroksen jälkeen sijalle 10. Loppusarjan viidestä ottelusta ensimmäisessä eteen osuu vierasmatka,...