Keski-Suomen lahja Ilvekselle – Iiro JärvinenKeski-Suomen lahja Ilvekselle

Kuva: Järvisten perhealbumi

Vuosituhannen alussa Järvisten perhe muutti Jyväskylästä Suolahdelle. Perheen 4-vuotias Iiro oli melkoisen ujo poika ja vanhemmat miettivät miten poika pääsisi tutustumaan uusiin kavereihin. Äiti-Elina ajatteli jalkapallon harrastamisen ajavan kaksi asiaa kerralla ja veikin poikaa kentän laidalle seuraamaan harjoituksia. Äiti joutui jonkin verran poikaansa suostuttelemaan, että Iiro uskaltautui mukaan.

Iiro ei aikaisemmin ollut jalkapallosta kiinnostunut, mutta osaavat ja innostuneet valmentajat saivat melko nopeasti istutettua nuoreen poikaan pysyvän palon kuningaslajiin. ”Huomasin nopeasti, että jalkapallo oli todella kivaa. Olin myös aika hyvä siinä ja se tietysti vahvisti sekä lajista tykkäämistä, että poisti ujouttakin aika lailla. Sain heti hyviä kavereita, ja vieläkin pidän osaan heihin yhteyttä” Iiro kertoo.

Yleisurheilua ja musiikkia

Pienellä paikkakunnalla oli paljon aktiivista toimintaa ja Iirokin kiinnostui yleisurheilusta. Nuorukainen osallistui kavereidensa kanssa aktiivisesti kesäkisoihin ja urheilullisuus näkyi myös pärjäämisessä. ”Lyhyet juoksumatkat ja pituushyppy, ne olivat minulle mieluisimmat lajit ja kyllähän niissä tuli pärjättyäkin.”

Suolahden Urho oli loistava kasvualusta nuorelle ja innokkaalle pelaajanalulle. Lukuisat hyvät valmentajat tekivät tärkeää ja arvokasta työtä saivat jalostettua monta hyvää pelaajaa. ”Olen todella kiitollinen valmentajille, jotka olivat itsekin niin innostuneita, että saivat nuoret pojat kehittymään.”

Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, että musikaalisen perheen lapsena Iirokin aloitti musiikkiopinnot. Hänelle instrumentiksi muodostui klarinetti. Soittaminenkin sujui lahjakkaalta nuorelta, muttei pystynyt syrjäyttämään jalkapalloa. ”Kyllä minulle oli koko ajan selvää, että jalkapallo on se ykkönen. Klarinetin soittaminen on kyllä jäänyt opiskeluiden jälkeen totaalisesti.”

Kuva: Järvisten perhealbumi

Vaikeuksien kautta voittoon

Urho ja Äänekosken Huima muodostivat myös yhdistelmäjoukkueen, johonkin Iirokin pääsi pelaamaan. Nopeasti lahjakas nuorukainen kiinnitti myös JJK:n huomion ja siirtyminen isompaan seuraan tuli ajankohtaiseksi. 14-vuotiaana hän pelasi kaksoisedustuksen turvin JJK:ssa ja B-juniorina hän siirtyi kokonaan Jyväskylään. A-nuorissa JJK:n riveissä Iiro voitti myös SM-hopeaa. ”Meillä oli tosi hyvä ikäryhmä Jyväskylässä tuolloin, ja osaavat valmentajat kaivoivat meistä kyllä kaiken irti” nuorukainen toteaa.

Lahjakas nuorukainen pääsi nopeasti myös edustusjoukkueen rinkiin ja U18-maajoukkueen silloin valmentaja Jarkko Wiss kutsui Iiron myös maajoukkueen mukaan. ”Pietarin turnaukseen pääsin pelaamaan ja onnistuin yhden maalinkin tekemään. Se tuli Valko-Venäjää vastaan. Pallo taisi kyllä mennä heidän omasta pelaajastaan maaliin, mutta kyllä se minulle on kirjattu. Pidin kovasti Wissin tyylistä valmentaa ja varmasti vaikutti myöhemmin tulleeseen siirtoon Ilvekseen” Iiro kertoo.

Kuva: Järvisten perhealbumi


Kausi 2014 piti olla Iiron läpimurtokausi Ykkösessä, mutta vappuaattona tullut nivusvaiva pakotti lahjakkaan nuorukaisen tauolle. ”Kroppa ei ollut varmaan tottunut niin kovaan harjoitteluun ja treenimäärään, joten oli aika odotettua, että jotain tapahtuisi. Siinä vaan kävi vielä niin, että tehtiin vähän ristiriitaisia diagnooseja ja hoito vain pitkittyi. Olin melkein vuoden sivussa peleistä ja harjoittelusta pitkän tovin” Iiro kertoo. ”Isompia loukkaantumisia ei aikaisemmin ollut ollutkaan, joten kyllä tuo pitkä tauko tuntui henkisesti raskaalta” hän toteaa.

2015 kausi oli se kaivattu läpimurtokausi ja Iiro oli yksi tärkeimmistä palasista JJK:n upeasta noususta Veikkausliigaan. ”Meillä oli tosi hyvä jengi ja peli vaan alkoi kulkemaan hyvin. Sain paljon vastuuta ja pitkän loukkaantumisen jälkeen pelaaminen maistui paremmalta kuin koskaan.” Ilves oli jo aikaisemminkin kysellyt ja koska tiesin Jarkko Wissin maajoukkuekuvioista, niin oli vaikeaa olla sanomatta ei sopimukselle. Kyllähän Jyväskylästä oli haikeaa lähteä, varsinkin kun hienosti nousu liigan oli takana, mutta koin että Ilveksessä minulla olisi paremmat edellytykset kehittyä pelaajana”

Ilves ja Tampere, uuden nousun alku

”Ilveksessä minut otettiin todella hyvin vastaan, joukkueeseen oli helppo tulla sisään. Valmennus oli hyvää ja kasvatti itseluottamusta koko ajan. pelipaikka hiukan muuttui, kun JJK:ssa olin pääsääntöisesti pelannut keskellä ja Ilveksessä taas pelasin laidalla. Olin kyllä aikaisemmin junnuna pelannut laitamiehenä, joten ei se vieras pelipaikka ole.”

”Kausi vaan lähti vähän yskähdellen liikkeelle ja pitkään sitä joukkueen kanssa istuttiin ja keskusteltiin. Me vaan päätettiin aloittaa pelaamaan paremmin ja kyllähän se peli lähtikin sitten luistamaan. Eikä se peli välttämättä aina ollut niin kaunista, mutta me emme vaan halunneet hävitä. Yllättävän paljon pelattiin tasureita kun noustiin tappiotilanteesta tasoihin” Iiro kertoo.

”Maarianhaminan reissu oli kyllä mahtava kokemus. Mitali ja europelipaikka kruunasi kyllä pitkän kauden. Sain kauden aikana enemmän vastuuta mitä olin osannut odottaa eli omaankin suoritukseeni olin tyytyväinen” Ilves-nuorukainen toteaa.

Kausi 2018 – lopullinen läpimurto?

Iiro Järvisellä on aina aikaa pikkufaneille Tammelassa

Alkukauden menestys lupaa nuorelle joukkueelle hyvää. Iiro on tyytyväinen joukkueen suorituksiin ja odottaakin kesäkaudelta paljon, niin joukkueelta kuin itseltäänkin. ”Kyllä tehoja täytyy itseltä löytyä enemmän. Tarvitsen vielä enemmän rohkeutta tehdä ratkaisuja” hän kertoo. ”Olen aika sähäkkä liikkeissäni pienessä tilassa ja uskon pystyväni auttamaan joukkuetta paljonkin” nuorukainen toteaa.

Kysyttäessä joukkueen kapteenilta Mika Hilanderilta nopeaa kommenttia Iirosta, on Hilan vastaus leveän virnistyksen säestämänä ”Hiljanen ja mukava keskisuomalainen. ”Joo, kyllähän minä vähän sellainen hiljaisempi kaveri pukukopissa olen, mutta yritän koko ajan ottaa myös enemmän roolia” nuorukainen toteaa.

”Totta kai europelit toimivat näytönpaikkana myös minulle, mutta joukkueena sitä menestystä haetaan. Kyllähän haaveena on päästä vielä joskus pelaamaan isompiin sarjoihin, mutta ensin pitää lyödä itsensä kunnolla läpi Veikkausliigassa. Espanjan liigaa seuraan eniten, mutta kyllä minulle kelpaa muutkin liigat.”

Lisää vastuuta maajoukkueessa

U21-maajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen valitsi Iiron viimeisimpään pikkuhuuhkajien maajoukkueeseen, joka matkaa Gargzdaihin pelaamaan EM-karsintaottelua Liettuaa vastaan. Ilveksestä kutsun sai myös Lauri Ala-Myllymäki ja nähdään joukkueessa ex-Ilves Mikael Soisalokin. ”Edellinen maaottelupeli marraskuussa sujui hyvin ja talvikausi on Ilveksessä sujunut mallikkaasti, niin odotan kyllä tältä reissulta paljon. Tavoitteenani on saada paljon peliminuutteja ja varsinkin paikkaa avauksesta lähdetään hakemaan.” nuorukainen kertoo tuoreeltaan kutsun saatuaan.

Tampere futiskaupunki

Kysyttäessä miten Iiro on uuteen kotikaupunkiinsa tottunut, hän miettii hetken ja toteaa melko neutraalisti Tampereen olevan kiva kaupunki. ”Perhe ja iso osa ystäviä asuu Keski-Suomessa, joten kyllähän sitä kaipaa myös”. Entä joko maistuu mustamakkara ja siivet? ”No, molempia olen maistanut, mutteivat ne kyllä ole nousseet suosikkiruokalistalleni” Iiro naurahtaa.

Nuorukainen tottui jo Jyväskylässä siihen, että fanien kannustus oli erinomaista. Hänelle se merkitsee paljon, kunnon fiilis vaatii kunnon kannustuksen. ”Kyllä se omien fanien kannustus antaa voimaa. Hyvä esimerkki oli nyt syksyllä, kun Kemi-pelissä oli mahdollisuus varmistaa mitali. Kun astuttiin nurmelle ja tunnettiin se lähes täyden katsomon tuki, olimme varmoja, että se peli voitetaan” Iiro kehuu kannustajia.

Kesä 2018, onko se nyt se todellisen läpimurtokauden aika? Tule, näe ja koe se kanssamme!

 Iiro Järvinen
Syntymäaika:
 3.11.1996
Kansalaisuus: Suomi
Pituus: 172cm
Paino: 70kg
Pelipaikka: keskikenttä

Lue myös