Jännittävä kärkikamppailu kääntyi Ilveksen eduksi – voittomaali lisäajalla!

Ilves – KuPS

1 – 0  (0 – 0)

Maalit:
92′ Penninkangas 1-0

Varoitukset:
16′ Boxall
20′ Noubissi
69′ Siira
70′ Niskanen
76′ Penninkangas
94′ Coulibaly

Yleisömäärä:
3873

Avausjaksolla painittiin keskikentän herruudesta

Sarjakolmosena majailevan Ilveksen ja sarjakakkosen Kuopion Palloseuran välinen tiukka kamppailu alkoi kyttäilevissä tunnelmissa. Kumpikin joukkue totutteli pelin tempoon ja vältteli helppoja virheitä. Rikkeet painottuivat keskialueelle, jolloin erikoistilanteita ei päästy luomaan maalille asti.

Varoitustilin täyttymisen takia yhden ottelun pelikieltoa kärsinyt Tuco ei viillettänyt tällä kertaa hyökkäyksessä. Maalipörssiä johtavan kamerunilaisen tilalle nimettiin hänen maanmiehensä Marius Noubissi. Yksinäisenä kärkenä Noubissilla riittii työnsarkaa juosta miesvartioinnilta karkuun.

Ensimmäinen veto maalia kohden aukeni vapaapotkusta kentän oikealta laidalta. Kotijoukkueen Reuben Ayarna lähti koettamaan yllättävää suoraa ratkaisua etukulmaa kohden. Ylös noussut toppari Baba Mensah yritti syöksypuskullaan vielä ohjata palloa lähietäisyydeltä maaliin, mutta tilanne tuomittiin paitsioksi.

Etunimikaimat Reuben Ayarna ja Reuben Gabriel olivat kova taistelupari keskikentän rytmittävissä rooleissaan. Valitettavasti Ayarna joutui jättämään leikin kesken. Paljon rikottu ankkuripelaaja sai lopulta yhden iskun liikaa. KuPS ei antanut armoa, vaan jatkoi raastamista kaksinkamppailuissa.

Pallonriiston jälkeen vierasjoukkueen hyvä vastahyökkäys oli päätyä Saku Savolaisen juoksulinjalle, mutta maalivahti Mika Hilander ja vasen pakki Teemu Penninkangas liukuivat pallon tielle juuri ennen laukausta avopaikasta.

Ensimmäisen jakson lopussa niin Savolaiselle kuin Ilveksen Iiro Järviselle avautui keskitysten kautta puolittaiset maalipaikat, mutta molempien puskut suuntautuivat päin maalivahtia. Tauolle siirryttiin mustelmien värittämin 0-0-luvuin.

Lopussa kiitos seisoo

Toisella puoliajalla kävi selväksi, että kaksinkamppailut eivät ole kevenemässä. Kovat panokset näkyivät taistelutahdossa. Pikkuhiljaa peli myös avautui ja maalipaikkoja nähtiin puolin ja toisin. Runsaslukuinen Tammelan yleisö nosti tunnelmaa kannustuksellaan.

Tunnin pelin jälkeen Teemu Penninkangas alkoi ottaa entistä suurempaa roolia kentän molemmissa päissä. Ilvekseen täksi kaudeksi SJK:sta siirtynyt puolustaja hallitsi ulottuvana pelaajana ilmatilaa. Pään lisäksi pallo totteli myös jalkoja. Hyvät laitanousut vasenta kaistaa pitkin ja keskitykset maalille aiheuttivat kuopiolaisille harmaita hiuksia useampaan otteeseen.

KuPS ei myöskään jäänyt toimettomaksi. Maaliahneelle Ats Purjeelle oli avautumassa vierasjoukkueen paras maalintekopaikka puolittaisesta läpiajosta. Penninkangas kuitenkin spurttasi virolaishyökkääjän kiinni ja esti laukauksen. Mika Hilander sai napata pallon hyppysiinsä.

Ottelun loppua kohden Jani Honkavaaran käskytit alkoivat varmistella tasapelipistettä. Ilveksen kymmenen ottelun mittainen katkeamaton voittoputki Kuopiota vastaan näytti jo tulevan päätökseensä.

Toisella lisäaikaminuutilla tamperelaiset saivat kulmapotkun, jota Eero Tamminen juoksi antamaan rytmikkäiden taputusten saattelemana. Kierteinen keskitys kaartoi pilkun tuntumaan, jonne Penninkangas rynni mustapaitojen keskeltä. Tarkka pusku yläilmoista painui vastustamattomasti takakulmaan. Kyseessä oli tahtomaali, joka räjäytti Tammelan lehterit ja kotijoukkueen edustajat vaihtopenkkiä myöden vapautuneisiin voitonjuhliin.

KuPS on tottunut tekemään ratkaisevia maaleja ottelun viimeisillä minuuteilla, mutta tällä kertaa kävi toisinpäin. Tappion karvas kalkki kuohutti tunteita siinä määrin, että erotuomari Marko Grönholm katsoi parhaimmaksi passittaa kuopiolaiset pukukopin puolelle ennen loppukättelyjä.

Joka pennin arvoinen

Ymmärettävästi illan näkyvin hahmo oli Teemu ”Penni” Penninkangas. Laitapuolustajan kuluvan liigakauden toinen maali ei olisi juuri voinut tulla maukkaampaan paikkaan.

 – Vaikka olenkin iso kaveri, niin harvemmin noissa hyökkäyspään kulmissa pääsee ylimmäksi. Nyt osui kohdilleen ja sain vielä kohdistettua puskun takakulmaan. Hienolta tietenkin tuntuu, Penninkangas kertoi fiiliksiä tuoreeltaan pelin päätyttyä.

 – Koko ottelu oli meiltä solidi esitys. Peli vähän aaltoili, mutta puolustimme tiiviisti. Ennen kaikkea luotimme itseemme ja siihen, että saamme vielä voittomaalin tehtyä. Emme panikoineet tai hätäilleet, vaikka peli oli pitkään tasan. Usko ei loppunut missään vaiheessa.

 – Jokainen peli on aina uusi peli. Otetaan tästä ne hyvät asiaan mukaan. Keskittyminen käännetään pikkuhiljaa ensi viikkoon. Vielä on pari peliä jäljellä, ja kuusi pistettä pitää raapia niistä kasaan, Penninkangas toteaa.

Päävalmentaja Jarkko Wiss ei salaillut riemuaan päätösvihellyksen soidessa.

 – Tuntuu todella hienolta. Olisitte nähneet pelaajien ilmeet pari minuuttia Jyväskylän matsin päättymisen jälkeen. Siinä oli aika maansa myyneitä miehiä, ja tilanne piti käsitellä nopeasti. Saimme fiiliksen käännettyä jo palauttelujuoksujen yhteydessä. Se näkyi tänään. Erinomainen henkinen voimannäyttö joukkueelta, Wiss ylistää suojattejaan.

 – Pelillisesti tänään ei ollut klassikon aineksia, eikä kukaan sitä varmaan odottanutkaan. Märkä kenttä ja molemmat joukkueet olivat pelanneet vasta pari päivää sitten viimeiseen minuuttiin asti kovan taistelupelin. Tänään meidän piti olla kompakteja ja positiivisia. Luotimme, että saamme tehtyä maalin, emmekä päästä yhtään omiin. Tärkeä voitto, Wiss kiteyttää.
Kokoonpanot

ILVES

Avaus:
1 Hilander Mika
2 Hynynen Antti
13 Mensah Baba
5 Tanska Jani
17 Penninkangas Teemu
8 Järvinen Iiro <- 78′
14 Siira Tuure
15 Ala-Myllymäki Lauri
6 Ayarna Reuben <- 40′
20 Tamminen Eero
45 Noubissi Marius <- 82′

Vaihto:
18 Lehtonen Aleksis -> 82′
10 Tendeng Emile Paul -> 78′
19 Juuti Jaakko
7 Matrone Marco -> 40′
9 Rahimi Youness
16 Miettunen Tatu
12 Luukkanen JohannesKUOPION PALLOSEURA

Avaus:
1 Virtanen Otso
32 Rannankari Tuomas <- 46′
22 Boxall Nikko
3 Coulibaly Hamed
28 Nissinen Jiri
8 Pennanen Petteri
20 Saxman Ville
15 Gabriel Reuben
6 Savolainen Saku
10 Purje Ats <- 85′
39 Salami gbolahan

Vaihto:
18 Cheminava Igor
11 Niskanen Ilmari -> 46′
17 Alaharjula Patrik
23 Mäkelä Joni
26 Nissinen Joonas
25 Nissilä Urho -> 85′
16 Töyräs Miika

Seuraava ottelu

NYT TAMMELA TÄYTEEN! Pe 20.10. Ilves-PS Kemi -otteluun lippukampanja. Otteluun liput vain 7€ (muut katsomot).
> Linkki Lipunmyyntiin

Lue myös