Kapteenin väliraportti – europelit edessä

Ilveksen kapteeni Mika Hilander kertaa tähän astista kautta ja ennakoi lähestyviä eurocup-pelejä.

Ilves on pelannut 18 ottelua Veikkausliigassa. Kausi 2018 on siis jo hyvän matkaa yli puolenvälin. Joukkue on seitsemäntenä sarjassa kahden voiton päässä mitalisijoituksesta. Kapteeni ja luottomaalivahti Mika Hilander on pelannut yhtä peliä lukuunottamatta täydet minuutit pitäen seitsemän nollapeliä.

 – Olemme pelanneet ihan ok. Välillä on ollut hyviä hetkiä ja välillä taas huonompia. Tasaisuutta ei olla vielä pystytty saamaan aikaiseksi. Varsinkin kotona olisi tarvinnut ottaa enemmän voittoja. Kyllä me vahvasti olemme edelleen mukana mitalitaistossa, Hilander kertoo.
 
Ilves on antanut peliaikaa monelle ensikertalaiselle liigassa. Viime pelissä avauskokoonpanon keski-ikä oli vain hieman päälle 22.

 – Meistä puhutaan nuorena joukkueena, mutta ehkä kyseessä on ennemminkin nuorekas joukkue. Meillä on kyllä paljon nuoria pelaajia iältään, mutta he ovat jo suhteellisen kokeneita pelaajia. Olemme toki silti ajaneet sisään 18-vuotiaita pelaajia ja hyvällä menestyksellä. Meillä se ikä ei merkitse niinkään, vaan taito ja asenne ratkaisee peliminuutit.

 – Onhan se hienoa, että seuran junioriputkesta tulee joka vuosi uusia pelaajia Veikkausliigaan ja jopa ulkomaille. Joko suoraan junnuista tai pienen kierron kautta alasarjoista. Tarkoitus on pitää olosuhteet sellaisina, että pystymme houkuttelemaan nuoria ja kehityskykyisiä pelaajia muualtakin. Ilvekseen pelaajia ei osteta rahalla, vaan haetaan pelaajia, jotka ovat valmiita tekemään työtä kehittyäkseen yhä paremmiksi. Täällä on huippuvalmennus, Hilander kiittelee.


 
Tämän ja ensi viikon aikana Veikkausliiga on Ilveksen osalta katkolla, sillä joukkue pelaa kaksi Eurooppa-liigan karsintaottelua. Hilander on saanut kokea europelien onnistumisia ja karvaita tappioita aiemmin urallaan Kuopion Palloseuran riveissä.

 – Olen pelannut kahdeksan ottelua Eurooppa-liigaa KuPS:n paidassa. Kesällä 2011 vastaan tuli Romanialainen Gaz Metan. Voitettiin ensin kotona 1-0, mutta vieraissa hävittiin 0-2 ja pudottiin heti ensimmäisellä kierroksella. Muistaakseni oltiin hiukan pettyneitä vieraspelin poikkeukselliseen tuomarointiin. Kyllähän se on kiva välillä pelata ihan erilaisia kasvoja vastaan eli kokemuksena europelit ovat loistavia, Hilander innostuu.

 – Kesällä 2012 pääsimme peräti kolmannelle kierrokselle. Ensin kaatui Walesilainen Llanelli maalein 3-2. Siitä otteluparista meidän odotettiinkin pääsevän jatkoon. Toisella kierroksella tulikin jo kovempi joukkue vastaan, israelilainen Maccabi. Ensimmäinen osa pelattiin Tel Avivissa ja siellä oli aivan tajuttoman kuuma. Onnistuimme siellä voittamaan 1-2. Kotona hävisimme 0-1, mutta vierassäännön turvin etenimme jatkoon.

 – Kolmannella kierroksella vastaan saapui eurooppalainen huippujoukkue eli turkkilainen Bursaspor. Joukkue oli pari kautta aikaisemmin ollut Mestareiden liigan lohkovaiheessa ja voittanut muun muassa Manchester Unitedin. Heidän maalivahdistaan oli maksettu isompi siirtokorvaus kuin mitä KuPS:n koko vuoden budjetti oli. Onnistuimme täpötäyden kotiyleisön edessä voittamaan heidät 1-0. Mielestäni tuota voittoa ei kotimaassa arvostettu tarpeeksi.

 – Vieraissa tulikin sitten lunta tupaan ja kunnolla. He menivät nopeasti 3-0 johtoon. Tilanne oli meille outo ja haastava. 27 000 turkkilaista mylvi katsomossa koko ajan. Olimme tottuneet siihen, että pystyin huudoilla ohjaamaan joukkueen peliä. Nyt oli turha edes yrittää, niin kova mökä kentällä pauhasi. Vielä erätauolla luotimme itseemme ja laskimme, että jos teemme nyt nopeasti yhden maalin ja vielä toisen ennen loppua, niin voitamme vierasmaalisäännön avulla. No, kaveri teki melkein heti 4-0 ja peli oli siinä. Lopulta taululla oli tylyt 6-0 luvut, Hilander muistelee viimeisintä reissuaan eurokentillä.

Ilves palasi europeleihin 27 vuoden tauon jälkeen. Hilander oli 8-vuotias, kun hänen kasvattiseuransa kohtasi AS Roman syksyllä 1991. Nyt on vastassa uusi tuttavuus Slavia Sofia. Balkanilaisesta jalkapallokulttuurista Hilanderilla on omanlaisensa aavistus.

 – Slavia Sofia taisi päästä Eurooppa-liigaan voitettuaan Bulgarian Cupin, eli kyseessä ei voi olla huono joukkue. Heillähän ei vielä kausi ole käynnistynyt, eli he ovat vielä pre-season -vaiheessa. Se saattaa antaa meille pienen edun. Samoin tekonurmella pelaaminen ei ole heille aivan yhtä tuttua kuin meille.

 – Katselin tilastoista, että he olivat edellisessä pelissä ottaneet peräti 7 keltaista korttia. Yrittävätköhän fyysisellä pelillä sekoittaa meidän peliä? No, me olemme riittävän taitavia pitämään palloa hallussa. Pakotetaan heidät rikkomaan ja ehkä sieltä korttien joukosta heille rapsahtaisi vaikka pari punaistakin.

 – Yhden hyökkääjän heidän riveistään tunnistin. Ivailo Dimitrov on sellainen target-hyökkääjä, joka vahvana pääpelaajana taitaa olla heidän paras maalintekijänsä. Meillä on pitkiä toppareita ottamassa häneltä kyllä tilan pois, Hilander pohtii.

 – Vierasotteluissa kannattaa varautua kaikkeen. Joskus käy niin, että hotellista katkeaa sähköt, harjoituspallot ovat lussuja tai muita erikoisia ”sattumia”. Vaikka ne toki harmittavat, niin nekin täytyy osata kääntää eduksi. Ammennetaan niistä tuleva kiukku positiiviseksi energiaksi itse peliin.

Monen sattuman kautta Slavia-kotipelin tapahtumapaikkana toimii Telia 5G Areena Helsingissä, jossa Ilves pelasi ensimmäiset kotiottelunsa myös Veikkausliigassa.

 – Valitettavasti emme saaneet vielä europeliä tuotua Tampereelle. Sitä on enää turha murehtia, asialle ei voitu mitään. Eikä Helsinki nyt mitenkään kaukana ole, puolitoista tuntia omalla autolla ja tunti junalla. Saman verran kestää Lontoossa matkustaa kaupungin laidalta toiselle laidalle. Nyt ei kannata antaa paikkakunnan vaikuttaa asiaan. Tampereen Ilves pelaa ja toivottavasti Ilves-fanit ovat paikalla kannustamassa meidät voittoon.

Nimenomaan voitto on sana, joka toistuu Hilanderin puheessa. Se mielessään kapteeni johdattaa joukkonsa kentälle torstaina.

 – Olemme motivoitunut ja itseensä luottava joukkue. Kopissa jokainen pelaaja tietää, että me pystymme edetä jatkoon, kunhan noudatamme yhteistä taktiikkaa. Kotipelistä lähdetään hakemaan voittoa, mutta erittäin tärkeää on myös pitää oma maali puhtaana. Vierasmaalin merkitys näissä peleissä on niin suuri. Bulgariaan olisi kiva lähteä 2-0 voitto taskussa. 

 – Kannattaa tulla paikan päälle! Kentällä nähdään taktisesti hyvin valmistautunut, rohkea, nuorekas sekä eteenpäin pyrkivä Ilves, Hilander luo henkeä.

Ilves – PFC Slavia Sofia
to 12.7. klo 19.00
Telia 5G Areena (Urheilukatu 5, Helsinki)

Lipunmyynti »

Lue myös

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Tampereen Ilves aloittaa Veikkausliigassa sijoille 7-12 sijoittuneiden joukkuiden kesken pelattavan Haastajasarjan. Ilves tippui pääsarjan runkosarjaosuuden viimeisen kierroksen jälkeen sijalle 10. Loppusarjan viidestä ottelusta ensimmäisessä eteen osuu vierasmatka,...