Kapteeni on luottavainen – Voittamisen kulttuuri on tullut tamperelaiseen jalkapalloon

Mika Hilander palasi 2014 Tampereelle kolmen Kuopion vuoden jälkeen. Ilves pelasi tuolloin Ykkösessä, mutta Hila ei suinkaan tullut kotiin jäähdytelläkseen. ”Sanoin silloinkin haastatteluissa, että haluan suhteellisen nopeasti palata takaisin Veikkausliigaan. Olin tietoinen Ilveksen tavoitteista nousun suhteen sekä tunsin pelaajat ja valmentajat, oli helppo palata kotiin”, muistelee luottomaalivahti paluustaan Tampereelle. Silloin Ilveksen resurssit ja budjetit olivat aika vaatimattomia, joten pelaajatkin joko opiskelivat tai kävivät ansiotöissä tuolloin. ”Itsekin tein ensin ala-asteilla opettajan sijaisuuksia ja sen jälkeen olin raksahommissa. Kyllähän se jonkin verran haittasi harjoittelua, ihan niin paljon ei pystytty joukkueena treenaamaan mitä valmennus olisi ehkä halunnut. Itselläni oli onneksi ymmärtäväinen pomo, joten sain aika pitkälti toimia jalkapallon ehdoilla”, jatkaa kapteeni muistelemistaan.

Hila oli Kuopion vuosien aikana seurannut kylläkin Ilves edustusjoukkueen otteita, mutta junioriputkesta hänellä ei oikein ollut tietoa. ”Kyllähän mä tiesin, että Ilveksellä on laajaa junioritoimintaa, mutta en tiennyt toiminnasta enkä laadusta mitään. Silloin, kuten oikeastaan nytkin, tiesin ainoastaan työni puolesta sen, miten paljon ja miten laadukkaita nuoria pelaajia sieltä tulee. Sehän onkin seuralle oikeastaan elinehto, muutoin ei tätä toimintaa voisi pyörittääkään tällä tasolla”, jakaa hän kiitosta junioriputkelle. ”Kyllä Ilveksen pikkuseuran status on taloudellisessa mielessä ihan realismia, ei meillä ole isomman seuran rahoja käytettävissä. Enkä tiedä toisiko ylimääräinen miljoona meitä sen autuaimmiksi, mutta kyllähän se joitain asioita helpottaisi” kapteeni jatkaen hieman jo hymyillenkin.

Tämän kauden Ilves-joukkue on pelannut erittäin hyvin aivan talven ensimmäisistä otteluista alkaen. ”Olemme jälleen kerran kasvaneet sitoutuneeksi ja yhtenäiseksi joukkueeksi. Kyllä sitä helpotti se, että pelit alkoivat kulkea heti alusta asti. Voitot hitsaavat joukkuetta yhteen ja tuovat uskoa omaan tekemiseen. Toisaalta, koko tämän vajaan kuuden kauden aikana meillä on koko ajan ollutkin hyvähenkinen ja yhtenäinen joukkue, eli eihän se mikään uusi asia Ilveksessä ole. Se on oikeastaan sisällä tamperelaisessa futiskulttuurissa, että mennään joukkueen ehdoilla eikä omaan pussiin pelaavia edes ole mukana”, hän jatkaa ylpeänä.

Kapteeni Hilander on ainoana Ilvespelurina pelannut kaikki joukkueensa kaikki Veikkausliigaminuutit. Seuraavana tulevat topparit Tatu Miettunen sekä Baba Mensah. Heillä kellään ei kuitenkaan ole mandaattipaikkaa aloitukseen, vaan heidänkin on peliaikansa ansaittava kovalla työllä harjoitusten kautta. ”Jallultahan (Wiss) tuota on oikeastaan kysyttävä, mutta omasta näkökulmastani on helpompikin pelata, kun samalla sapluunalla mennään. Mitä enemmän pelaat samojen pelaajien kanssa, sitä helpompi on ennakoida tilanteita pelissä. Kova kilpailuhan meillä on joka pelipaikalle. Tuskin Jallukaan on päättänyt, että tietyt pelaajat pelaavat enemmän, vaan jokaisen meistä on harjoituksissa näytettävä, että kuulumme aloitukseen.

Maalivahtienkin kilpailutilanne Ilveksessä on olemassa, vaikka Hila kaikki Veikkausliigan minuutit onkin pelannut. ”Meillä on hyvä henkinen kilpailutilanne. Tsempataan toisiamme harjoituksissa. Muista itse oman urani alkuvaiheista millaista se on olla jonkun takana, joten ymmärrän Johkun (Luukkanen) ja Matiaksen (Riikonen) tunteita. Kovasti teen töitä sen eteen, että he vielä jonkun aikaa siellä takana pysyvätkin”, jatkaa kokenut veskari silmää iskien.

Ilves on tällä kaudella varsinkin näyttänyt vahvaa voittamisen halua. Joukkue on noussut niin tasoihin kuin voittoihinkin tappiotilanteista. Tämäkään ei Hilaa yllätä. ” Kyllä tuo juontaa ilman muuta harjoituksista. Treeneissä kilpaillaan kovasti, lasketaan pisteitä ja maaleja eli voittamiseen pyritään koko viikon ajan. Se siirtyy sitten peliinkin ja kun usko omaan tekemiseen on kova, näkyy se sitten viimehetkien tasoitus- ja voittomaaleina”, avaa kapteeni joukkueensa vahvoja loppuminuuttien otteita.

Kapteeni Hilander tunnetaan aika kuumaverisenä maalivahtina ja kapteeninkin roolissaan melko kovaäänisenä otteluiden tiimellyksessä. Hänelle on Veikkausliigassa kertynyt vuosien varrella 10 keltaista korttia ja myös kaksi suoraa ulosajoa. Tällä kaudella ei korttia ole kuitenkaan hänelle vilautettu, paitsi kertaalleen Suomen Cupin ottelussa. ”Olen käyttäytynyt tällä kaudella fiksusti”, naurahtaa liimanäppi iloisesti.

Hila näyttää tunteensa vahvasti ottelun aikana ja myös sen jälkeen. ”Kyllä mä inhoan häviämistä niin paljon, että se varmasti näkyy kasvoiltani hävityn pelin jälkeen. Ja ihan samoin, vaikka pelaisin vaikka lasten kanssa peliä, niin kyllä häviäminen harmittaa kovasti. Futis on kuitenkin tulosurheilua, joten kyllähän tappio pitääkin harmittaa kovasti. Kokemuksen myötä olen kuitenkin paremmin tappioita käsittelemään eli eivät ne mieleen kummittelemaan jää missään nimessä. Tyttöystävä ja kolme poikaa aika nopeasti kyllä poistaa pahan mielen pois. Golfin pelaaminen on myös mielen nollaaja. Siellä saa olla muutaman tunnin pelkästään omien ajatustensa kanssa.

Uransa lopettamisen jälkeistä aikaa ei Hila ole ehtinyt vielä miettimään. ”Kyllähän tässä on tarkoitus vielä hetken aikaa pelatakin. En osaa sanoa, lähtisinkö valmentamiseen mukaan vai en. Ja osaisiko kukaan edes kysyäkään. Valmentaminen on kuitenkin kokopäiväistä työtä”, muistuttaa kapteeni vielä lopuksi.

Kapteeni Hilanderin otteita näet seuraavan kerran lauantaina 27.7. Espoossa, kun Ilves matkaa Hongan vieraaksi. Tähän tärkeään otteluun järjestää Ilves myös kannattajilleen vieraspelimatkan, joten eiköhän katsomosta kuulu jälleen kerran kannustuslaulut läpi ottelun.

Kotipelit jatkuvat sunnuntaina 4.8. kun puolestaan RoPS saapuu Tammelaan Ilveksen vieraaksi. Hanki siihen otteluliput ennakkoon täältä

Lue myös