Ilves ja Toni Kallio solmivat päävalmentajasopimuksen tuleville kausille – myös Joni Lehtonen jatkaa valmennustiimissä

Kuva: Jimi Soinila

Ilves ja Toni Kallio ovat laatineet kaksivuotisen päävalmentajasopimuksen, jossa on seuran optiona yksi lisävuosi. 2+1 -mallinen sopimus pitää siis ”Köpin” tupsukorvien penkin päässä ainakin kauden 2023 loppuun.

TPV:ssä jalkapallo-oppinsa ammentanut Toni Kallio kiersi pelaajaurallaan monet maailman kolkat, aina Englannin Valioliigasta suomalaisittain eksoottiseen Thaimaahan. Takaisin Tampereelle Kallio palasi kausiksi 2012-13, kun päälle puettiin Ilveksen keltavihreä peliasu. Kaudeksi 2014 hän laittoi nappulakengät naulaan ja siirtyi joukkueen apuvalmentajaksi. Vastikään allekirjoitettu päävalmentajasopimus on Kallion uran ensimmäinen.

Totta kai olo on onnellinen. Samalla olen myös innoissani tulevasta. Tässä aletaan tekemään taustoilla töitä pidemmänkin aikavälin tavoitteilla ja suunnitelmilla. Esimerkiksi ensi kauden joukkueen kasaaminen on lähtenyt hyvin käyntiin, Kallio kertoo.

Olen kulkenut pitkän matkan ensin Kakkosesta Ykköseen ja sitten nousu liigaan. Seura on tässä vuosien saatossa kasvanut maltillisesti. Toimintaa kehitetään koko ajan vieläkin ammattimaisempaan suuntaan. Liigapaikka on vakiinnutettu, seuraavaksi haluamme olla säännöllisesti mukana europelien sijoituksilla ja mitaleilla.

Elokuun puolivälin paikkeilla aiempi päävalmentaja Jarkko Wiss vapautettiin tehtävistään, ja pitkäaikainen apuvalmentaja Kallio nousi ykköskäskijän rooliin. Joukkueen peli-ilme koheni syksyn edetessä, ja Kallio valittiinkin Veikkausliigan syyskuun valmentajaksi. Tamperelaiset kirjasivat viidestä peräkkäisestä ottelusta neljä voittoa ja yhden tasapelin päästämättä maaliakaan ja nousivat samalla kuuden parhaan joukkoon Mestaruussarjaan.

Muutimme pieniä yksityiskohtia pelaamisessa ja saimme sillä muutoksen aikaiseksi, jolla pystyimme raapimaan tarvittavat pisteet ylempään loppusarjaan. Ensimmäisen voiton myötä saatiin uskoa omaan tekemiseen. Itseluottamus kantaa aika pitkälle, Kallio mainitsee.

Viimeisten seitsemän kauden aikana Köpi on tehnyt yhteistyötä neljän eri päävalmentajan kanssa: Mika Malisen, Keith Armstrongin, Marco Baruffaton ja Jarkko Wissin. Omat Uefa Pro -tason valmentajaopintonsa Kallio sai noin vuosi sitten valmiiksi.

Paljon on jäänyt muistiin erilaisista keskusteluista ja tapahtumista. ”Jallun” (Wiss) aika oli totta kai pisin ja siinä ehtiä oppia paljon. ”Keke” (Armstrong) oli pitkän linjan ammattilainen ja tunnettiin jo entuudestaan, kun olin ollut aiemmin pelaajana hänen alaisuudessaan. Eri ihmisten valmennusajatuksista olen koettanut ottaa lisää omieni tueksi, ”Köpi” kuvailee.

43-vuotias Kallio on kaikkiaan toiminut Ilveksessä päävastuussa nyt kahdeksan ottelun ajan ja tuloksena on neljä voittoa, yksi tasapeli ja kolme tappiota. Pelaajien hyvät otteet pelikentällä ovat mahdollistaneet sen, että mitali- ja eurocup-sijoitukset ovat ainakin teoriassa yhä tavoitettavissa. Ilves on kuudentena seitsemän pisteen päässä neljäntenä majailevasta SJK:sta.

Europaikan saavuttamiseksi tarvitaan tässä tilanteessa vähän tuuriakin, mutta meidän on joka tapauksessa tehtävä omat asiamme mahdollisimman hyvin. Toivottavasti jälkikäteen ei tarvitse jossitella. Seuraavaksi meillä on HJK vastassa kotikentällä ja siitä haetaan kolmea pistettä, Kallio päättää.

Myös Joni Lehtonen jatkaa edustusjoukkueen valmennustiimissä

Ilveksen ja Lehtosen uusi sopimus kattaa kaudet 2022 ja 2023. Sopimuksessa on lisäksi optio kaudesta 2024.

Ilveksen kasvatti Lehtonen pelasi pelaajaurallaan Veikkausliigaa Ilveksen lisäksi myös Rovaniemen Palloseurassa. Suomen kenttien lisäksi Lehtonen pelasi urallaan myös Skotlannin pääsarjassa Motherwell FC:n riveissä. Valmentajana hän on toiminut jo pitkään Ilveksen organisaatioissa valmentaen juniorijoukkueita sekä Ilves/2:sta. Viimeiset kaudet hän on toiminut seuran talenttivalmentaja.

 

Kuva: Jimi Soinila

Lue myös