Ilveksen pelaajapolun kautta jälleen uusia nuoria haastajia edustusjoukkueeseen

Rasmus Lehtonen on yksi Ilves/2:sta edustusjoukkueen harjoitusrinkiin nostetuista pelaajista

 

Viime kausina Ilveksen Edustusjoukkueeseen on noussut omia junioreita huomattavan paljon ja sama tahti jatkuu edelleen. Kakkosessa pelaavan Ilves/2:n kautta on noussut tällekin harjoituskaudelle useampi pelaaja kamppailemaan paikasta Veikkausliigan peliminuuteista.

 

Yksi Ilveksen edustusjoukkueen tavaramerkeistä on jo pitkään ollut Ilveksen erittäin laadukkaan pelaajapolun hyödyntäminen. Varsinkin sen jälkeen, kun Ilves/2 nousi Kakkoseen ja pelit kovenivat selvästi, alkoi lupaavien pelaajien kehittyminen nopeutua.

Päävalmentaja Toni Kallion apuna on pitkään Ilves/2:n mukana ollut Joni Lehtonen, jolle nämä nuoret pelaajat ovat hyvinkin tuttuja. Hän odottaa mielenkiinnolla, miten hyvin uudet nuoret pelaajat suoriutuvat edustusjoukkueen harjoituskaudella. Kysyimme Jonilta kommentit viidestä Ilves/2:sta harjoitusrinkiin nostetusta pelaajasta.

Hyökkääjä Teemu Hytönen (synt. 2002) pelasi Kakkosessa viime kaudella 22 ottelua ja teki niissä yhdeksän maalia.

– Teemu oli viime kaudella joukkueemme johtavia pelaajia Kakkosessa. Hän otti tosi isoja steppejä pelaajana kauden aikana. Hänellä on juuri sellaisia hyökkäyspään pelaajan ominaisuuksia, mitä olemme etsineetkin. Hän pystyy suhteellisen ohkaisesta varrestaan huolimatta kamppailemaan 1vs1 tilanteissa ohittaen ja palloa kuljettaen. Teemu on myös nokkela hyökkääjä, joka pystyy sekä antamaan murtavia syöttöjä että myös päättämään itse hyökkäyksiä.

 – Suurin yksittäinen kehityskohde hänellä on fysiikan puolella. Kiloja tarvitaan vielä lisää, että pystyy edelleen kamppailemaan isoja toppareita vastaan. Voiman lisääntymisen kautta saadaan myös liikkeeseen vauhtia ja terävyyttä.

Keskikenttäpelaaja Rasmus Lehtonen (synt. 2000) nähtiin Kakkosessa 21 ottelussa ja kertaalleen hänkin onnistui maalinteossa.

– Rassen vahvuudet on peräänantamattomuus, motivaatio sekä muutoinkin asennepuoli on sitä mitä toiminta Veikkausliigan tasolla vaatiikin. Pelikäsitys hänellä on myös hyvällä tasolla ja vasen jalka on aika käyttökelpoinen hyökkäyssuuntaan. Rasse pystyy useammalta pelipaikalta edistämään peliä syöttämällä. Keskitykset ja pidemmät syötöt häneltä onnistuvat myös hyvin.

– Vauhtia Rasselle tarvitaan lisää. Ihan fyysistä nopeuttakin, mutta myös korkeamman prässin alla tarvitsee pystyä nopeampiin ratkaisuihin pallon kanssa.

Topparina pelaava Jonne Koistinen (synt. 2000) siirtyi Ilvekseen toissa kaudella Rovaniemeltä ja viime kaudella tämä puolustuksen tukipilari pelasi 20 Kakkosen ottelussa.

– Jonne pelasi viime kaudella todella nousujohteisesti. Olin todella mielissäni siitä trendistä, mikä Jonnen pelaamisesta näkyi. Topparina varsinkin avaaminen on hänen selkeä vahvuutensa. Hän pystyy molemmilla jaloilla syöttämään kohtuullisen laadukkaasti. Häneltä löytyy myös kamppailuvoimaa ilmapalloissa. Toki sitä nyt vähän mitataan, kun tuleekin vähän jämäkämpää hyökkääjää vastaan.

U18-maajoukkuerinkiin kuuluva hyökkääjä Badreddine Bushara (synt. 2004) pelasi viime kaudella Kakkosessa 17 ottelussa. Yleensä vaihdosta kentälle juossut Badu laukoi kaksi maalia, mutta P20 SM-sarjassa hänelle kirjattiin 18 ottelussa yhtä monta maaliakin.

– Badu on tietyllä tapaa poikkeuksellinen pelaaja, hänellä on paljon sellaista yllätyksellisyyttä ratkaisuissa, mitä ei yleensä näe. Hän pystyy erittäin hyvin kääntymään pallon kanssa ja pienestä koostaan huolimatta häneltä löytyy yllättävän paljon kamppailuvoimaa. Hän on todella vaarallinen ja yllätyksellinen pelaaja.

– Badulla on tahtotila kova sekä halu kehittyä samoin. Hän on todella kiinnostunut siitä, mitähän voisi tehdä paremmin. Puolustaminen on yksi sellainen asia, jossa vielä täytyy hänen kehittyä. Samoin molempiinkin suuntiin sellainen joukkueessa toimiminen kaipaa tehostusta. Kokonaisuuksien hahmottaminen sekä hallinta on kehityskohteina. Ja vaikka maaleja on mukavasti nytkin jo tullut, niin kyllä viimeistelyyn kaivataan vielä kliinisyyttä ja teknistäkin osaamista lisää.

Puolustaja Elias Valli (synt. 2004) siirtyi naapuriseura TPV:stä viime kaudeksi Ilvekseen. Maalitili ei vielä auennut Kakkosen 15 ottelussa, mutta hänen avunsa ovatkin puolustamisessa sekä pelin avaamisessa.

– Hänellä oli melkoisen mielenkiintoinen kausi. Meillä oli kovat odotukset Eliaksen suhteen häneen saapuessaan TPV:stä ja kausi alkoikin todella hyvin. Sen jälkeen tuli, jos ei nyt taantuma, niin ainakin kehittyminen hiukan hidastui ja peliaikakin väheni. Poika teki kovasti töitä, ansaitsi näyttöpaikan ja osoitti olevansa jälleen isojen minuuttien arvoinen. Loppukaudesta hän olikin jo joukkueen johtavia puolustuspään pelaajia.

Ilves/2:sta edustusjoukkueen rinkiin nousseiden pelaajien lisäksi joulukuun harjoituksissa on nähty myös viime kaudella Ilveksen B-junioreissa pelanneet hyökkääjä Oskari Paavola (synt. 2005) ja puolustaja Jaakko Moisio (synt. 2005). Kysyimme Joni Lehtoselta kommentit myös näistä lupaavista nuorukaisista.

– Oskari on vahva isohko hyökkääjä, joka oli B-junioreiden parhaimmistoa viime kaudella. Hän on tosi nopea ja hän pystyy päättämään hyökkäykset hyvällä prosentilla. Hän on ikävä kyllä ollut poissa harjoituksista sairastelun vuoksi ja sen takia on vielä vaikea arvioida hänen soputumistaan edustusjoukkuetasolle.

– Jaakko on tosi dynaaminen laitapuolustaja. Pystyy tukemaan hyökkäyksiä ja antamaan laadukkaita keskityksiä. Hyvä pelikäsitys ja taitotaso. Kamppailuvoimassa on vielä kehitettävää ja sitä lähdetään nyt rauhassa työstämään.

 Kauden aikana tullaan varmasti näkemään muitakin Ilves/2:n pelaajia edustusjoukkueen harjoituksissa, osa useammin ja osa vähän harvemmin. Tiivis yhteistyö joukkueiden valmentajien kesken takaa sen, että lupaavat nuoret pelaajat saavat sopivan tasoisia harjoituksia kehityksen tukemiseksi, mutta tärkeää on myös tarkkailla pelaajien kokonaisrasitusta.

Lehtonen on pitkään ollut pelaajakehityksen kannalta merkittävässä roolissa Ilveksessä ja hän uskookin toiminnan tuottavan jatkossakin edustusjoukkueelle laadukkaita pelaajia.

– Meillä on käy välillä mukana myös muutamia B-juniori-ikäisiä pelaajia. Jos he osoittavat olevansa peliajan arvoisia, niin kyllä he sitä myös saavat. Ei siinä kohtaa ikää katsota.

 – Älyttömästi sitä toivon, että joku näistä nuorista pystyisi jo tällä kaudella vakiinnuttamaan paikkansa edustusjoukkueessa. Tässä vaiheessa sitä on kuitenkin todella vaikeaa arvioida, kun ovat vasta olleet niin vähän aikaa mukana tässä ympäristössä. Hurjan paljon heiltä kaikilta löytyy kuitenkin potentiaalia.

Kaikki pelaajat Ilves/2:sta eivät tietenkään koskaan nouse Veikkausliigaan, mutta mahdollisuus siihen heillä kaikilla kuitenkin on. Riittävän laadukkaassa toimintaympäristössä kehittyminen on mahdollista, mutta ennen kaikkea se vaatii paljon pelaajalta itseltään.

– Ilves/2:n tarkoituksena on ollut mahdollistaa erilaisia polkuja pelaajille nousta ylöspäin. Osa nousee nopeasti ja osalla se vaatii enemmän aikaa ja ehkä jopa pari kautta Ykkösessä jossain muussa organisaatiossa. Ilves/2:n toiminta on kuitenkin niin laadukasta, että se antaa näille pelaajille mahdollisuuden kuroa kiinni sitä välimatkaa juniorisarjoista Veikkausliigaan.

 

 

 

 

Lue myös