Huikean historian omaava HIFK kamppailee nyt tulevaisuudestaan

Ilves-HIFK 14.9.2021

Talousvaikeuksistaan viime viikolla kertonut HIFK on suomalaisen jalkapalloilun pioneereja sekä yksi menestyneimpiä seuroja upealla historialla höystettynä.

HIFK on Ilveksen tavoin monilajiseura, joka on totuttu näkemään pääsarjatasolla useissa eri lajeissa. 1897 perustetun seuran jalkapallojaos perustettiin 1907 eli jo ennen Suomen itsenäistymistä. HIFK on myös ainoa seura, joka oli mukana sekä ensimmäisessä cup-muotoisessa SM-kilpailussa 1908, että ensimmäisessä SM-sarjassa 1930.

Seura voitti peräti seitsemän Suomen mestaruutta vuosien 1930–1961 välisenä aikana. Hopeaa HIFK:lle on niin ikään tullut seitsemän kertaa, viimeisin 1971. Pronssiset mitalitkin kaulaan on tähtipaidoille pujotettu neljästi.

Kaudella 1960 HIFK toi ensimmäisenä europelit Suomeen. Euroopan Cupissa vastustaja oli ruotsalainen IFK Malmö, joka myös eteni jatkoon yhteismaalein 2–5. Unto Nevalaisesta tuli ensimmäinen suomalainen eurocup-maalin tekijä.

Kauden 1972 päätteeksi HIFK putosi mestaruussarjasta, jonne se pääsi nousemaan takaisin vasta 2014. Seura pelasi kahteen otteeseen jopa Nelosdivarissa, paljastaen kuinka pahoissa ongelmissa seura noina vuosina oli.

Veikkausliigataivalta kesti ensin kolme kautta, jonka jälkeen HIFK joutui hakemaan uutta vauhtia Ykkösestä. Vauhtia ei tarvinnut yhtä kautta kauempaa hakea, sillä joukkue nousi takaisin Veikkausliigaan kaudelle 2019.

Entisistä HIFK:n pelaajista esiin nousevat entinen Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pekka Hämäläinen, valmentajalegenda Martti Kuusela, näyttelijänä paremmin tunnettu Åke Lindman sekä 70-luvun maalitykki ja nykyisen päävalmentaja Mixu Paatelaisen isä Matti Paatelainen.

Suomen maajoukkuehistorian ensimmäisen maali lokakuussa 1911 laukoi HIFK:n Uno Lindbäck, joten häntäkään ei ole syytä unohtaa. Jarl Öhman puolestaan laukoi peräti kuusi maalia Suomen voittaessa Viron 1922. Öhman toimi myös Suomen jalkapallomaajoukkueen ensimmäisenä päävalmentajana.

HIFK on seura, jolla on ollut iso ja merkittävä rooli suomalaisen jalkapalloilun kehittyessä kohti kansainvälistä kärkeä. Toivottavasti merkkitekoja sekä -henkilöitä nähdään tähtirinnoilta jatkossakin.

Lue myös