Haukioja ja Jokelainen kansainvälisessä valokeilassa

Martti Haukioja espanjalaista Valenciaa vastaan 2016

 

Nuorten Ilvesten mietteitä U19-kotikisoista sekä tulevaisuudesta

Tänä kesänä suomalaisia jalkapallon ystäviä on hemmoteltu paitsi miesten MM-kisoilla, niin myös Vaasassa ja Seinäjoella pelatuilla U19-poikien EM-kisoilla. Ilveksestä Suomen kisajoukkueessa olivat mukana puolustaja Martti Haukioja sekä hyökkääjä Niklas Jokelainen.

Joukkueen hyvät otteet eivät aivan riittäneet jatkopeleihin, mutta turnaus jätti kuitenkin kovan menestymisen nälän jatkoa varten. ”Maraa” jututimme Kaupissa. ”Nikke” vastaili viestien välityksellä matkalla Italian testileirille, jossa hän tutustuu Serie A -seura SPAL:n organisaatioon kuluvan viikon loppuun asti.

Millaiset fiilikset kisoista jäi?

Martti Haukioja (MH): Vähän kaksijakoiset fiilikset jäi. Oma rooli jäi niin pieneksi, mutta olihan tuo aivan huikea kokemus! Koko suomalainen jalkapalloinnostus välittyi ympäri Eurooppaa ja oli hienoa nähdä kuinka iso porukka oli tuota tapahtumaa järjestämässä. Todella kovan luokan turnaus, kaikki Euroopan parhaat maat mukana.

Niklas Jokelainen (NJ): Tottakai se oli pettymys, ettei päästy joukkueena tavoitteeseen eli pelaamaan MM-kisapaikasta. Olen ihan tyytyväinen omaan suoritukseen niihin minuutteihin nähden mitä sain.

Jäikö jotain jossiteltavaa?

MH: Norja-peli oli ainakin minulle henkilökohtaisesti karvain tappio ikinä, se kirpaisi todella paljon. Se johto olisi pitänyt pystyä pitämään.

NJ: Ainahan sitä voi jälkeenpäin jossitella, mutta tällä kertaa asiat menivät vaan näin.

Jäikö jotain pelaajia erityisesti mieleen?

MH: Italian hyökkäys oli timantin kova, varsinkin Gianluca Scamacca oli todella jäätävän hyvä. Toppareista Norjan kapteeni Leo Oestigaard jäi myös mieleen.

NJ: Kyllähän siellä todella kovia pelimiehiä oli useitakin, mutten halua nyt ketään sen enempää nostaa jalustalle.

Suomalainen futis on kuitenkin saamassa tästä ikäluokasta uusia tähtiä?

MH: Kyllä, kautta linjan meidän juniorimaajoukkueet ovat pystyneet nostamaan profiiliaan ja yhä enemmän saadaan nuoria pelaajia ulkomaille harjoittelemaan ja pelaamaan kovemmin. Tästäkin joukkueesta nousee moni pelaaja taistelemaan välittömästi U21-pelipaikoista.

NJ: Halu menestyä on kova, nyt näki ettei kaukana kärjestä olla.

Niklas Jokelainen tänä kesänä FC Interiä vastaan

Teilläkin molemmilla kokemusta ulkomailla pelaamisesta. Martti oli lainalla Chievo Veronassa ja Niklas kuului ennen Ilvestä Stoken Cityn organisaatioon. Millaisia kokemuksia on jäänyt?

MH: Loistavia! Talvi Italiassa kasvatti minua paljon niin pelaajana kuin ihmisenä. Se oli tyystin erilaista, sillä koko ajan kaikki tekeminen kulki täysin jalkapallon ehdoilla. Treenit olivat kovia, kilpailu raakaa. Varsinkin miesten joukkueen harjoituksissa saattoi joutua hiukan silmätikuksikin. Tunnen olevani huomattavasti valmiimpi taistelemaan pelipaikasta nyt Ilveksessäkin.

NJ: Stoken aika oli aivan fantastinen kokemus, kasvoin paljon ihmisenä ja opin olemaan itsenäisempi. Nyt olen matkalla viikoksi Italiaan, uskon että se tulee olemaan erilainen, mutta silti loistava kokemus myöskin. Englannissa tempo ja fysiikka oli kovia, Italiassa uskon taktisen puolen korostuvan entisestään. On tärkeää päästä harjoittelemaan ja pelaamaan ulkomailla, että oppii siihen pelitempoon mitä huipputasolla pelataan.

Jos itse saisit valita mihin maahan pääset ammattilaiseksi, niin mikä maa se olisi?

MH: Ilman muuta Italia! Peli on siellä niin taktista ja mielenkiintoista.

NJ: Englannissa tai Saksassa varmaankin.

Mitenkäs tämä loppukausi Veikkausliigassa?

MH: Täysillä mennään mitalitaistoon! Peli kerrallaan mennään ja jokainen peli pyritään voittamaan. Katsotaan sitten lokakuun lopussa mihin asti se riittää. Henkilökohtainen tavoite on lunastaa paikka avaukseen, mutta kilpailu on kyllä kovaa.

NJ: Kyllä meillä on hyvät mahdollisuudet mitaleille, kunhan aletaan vaan kääntämään nuo tiukat taistot voitoiksi. Kilpailu pelipaikoista on kiristynyt entisestään ja sehän kehittää meitä kaikkia. Hyvä että meillä on myös käytössä nuo yhteistyöseurat. On tärkeää saada pidettyä pelituntumaa yllä myös silloin, kuin sitä Ilveksessä ei saa lunastettua.

”Nikke” (vas.) & ”Mara” treeneissä Kaupissa

Seuraavan kerran Ilveksen joukkue on tositoimissa sunnuntaina, kun vastaan asettuu FC Honka Tammelassa klo 17.00.

LIPUNMYYNTI »

Lue myös