Haastattelussa Aino Rasinen ja Pipsa Saarilahti – kaksikko viihtyy yhdessä kentällä ja sen ulkopuolella

Kertokaa näin alkuun, keitä olette ja millaisia tyyppejä olette, noin niin kuin omasta mielestänne?

Aino: ”Oon Aino Rasinen, 21-vuotias. Oon aika rauhallinen ja tuun hyvin toimeen ihmisten kanssa, vaikka saatankin olla vähän hiljainen aluksi.”

Pipsa: ”Oon Pipsa Saarilahti, 20-vuotias ja kotoisin Ylöjärveltä. Kausi 2020 on mulle neljäs kausi edustusjoukkueessa. Luonteeltani olen päättäväinen ja kärsivällinen, joten jos mulla on joku tavoite niin jaksan tehdä töitä sen eteen. Oon myös ahkera treenaaja ja pyrin aina löytämään asioista positiivisen puolen.”

Entä millaisia olette pelaajina; vahvuudet, missä on eniten kehitettävää?

Aino: ”Oon monipuolinen ja pallo pysyy ihan hyvin jalassa. Vahvuuksiani ovat rauhallisuus ja viimeistely, kehitettävää on eniten fyysisistä ominaisuuksista ainakin nopeudessa ja räjähtävyydessä. Kentällä parannettavaa olisi myös aggressiivisuudessa ja äänenkäytössä.”

Pipsa: ”Tykkään kikkailla pallon kanssa omalla ajalla, joten tekniikka on siinä samalla päässyt kehittymään ja se onkin yksi mun vahvuuksista ja samalla mahdollistaa tietynlaisen luovuuden kentällä. Parannettavaa löytyy aina, sillä kaikessa voi kehittyä vielä paremmaksi, mutta eniten haluisin kehittää nopeutta ja potkutekniikkaa.”

Mikä on mieluisin pelipaikkanne? Jos on useampia, niin mitkä ne ovat? 

Aino: ”Mulla ei oikeastaan ole yhtä tiettyä pelipaikkaa, jossa pelaisin mieluiten, vaan mulle sopii mikä vaan keskikentän tai hyökkäyspään paikoista. Kerran oon muistaakseni pelannut myös puolustajana mutta mieluummin pysyn hyökkäävämmissä rooleissa.”

Pipsa: ”Mieluisin pelipaikka on laidassa, joko keskikentällä tai sitten vähän hyökkäävämmässä roolissa laitahyökkääjänä. Kyseisillä pelipaikolla on tullut pelattua jo muutama vuosi ja laitapelaajan rooli tuntuu omalta. Pelin tiimellyksessä tosin löydän itseni usein myös keskikentän keskeltä tai laitapakista.”

Oletteko päässeet pelaamaan sillä paikalla ja siinä roolissa, mikä on teille itsellenne sopivin?

Aino: ”Olen päässyt, viime vuosina pelipaikkani on vaihdellut mikä on sopinut mulle hyvin. Eri pelipaikoilla pelaaminen vaatii aina vähän jotain uutta, niin oon sitä kautta päässyt haastamaan itseäni eri tavoilla.”

Pipsa: ”Mulla on ollut loukkaantumisen takia pari rikkonaista kautta, mutta viime kausi näytti jo paremmalta. Oon päässyt pelaamaan ’omalla pelipaikalla’ laidassa mutta alkavalla kaudella haluaisin entistä isompia minuutteja ja sen myötä auttaa joukkuetta voittamaan pelejä.” 

Oletteko seuran kasvatteja? Milloin aloititte pelaamaan Ilveksessä?

Aino: ”Kyllä, aloitin vuonna 2004 Futis-Liigassa ja siitä lähtien oon aina pelannut Ilveksessä.”

 Pipsa: ”Aloitin jalkapallon vuonna 2006 Ilveksen Futis-Liigassa Siivikkalan joukkueessa ja siitä lähtien pelannut Ilveksessä, oon siis seuran oma kasvatti. Nykyisistä joukkuekavereista monen kanssa ollaan   kuljettu yhdessä junioripolkua Ilveksessä ja Ainonkin kanssa ollaan pelattu jo yli kymmenen vuotta samassa joukkueessa.”

Kuka on vaikuttanut omaan urakehitykseen eniten? Joko pelaaja tai joku ihan muu.

 Aino: ”Valmentajista Markus Paananen, kenen muistan ekaa kertaa mua valmentaneen silloin kun vaihdoin Futis-Liigasta junioriedustusjoukkueeseen ja viimeisimpänä vielä B-tytöissä. Myös joukkuekaverit, joista osan kanssa oon saanut pelata jo C-tytöistä lähtien ovat olleet tärkeitä peliuran aikana.”

 Pipsa: ”Itseni lisäksi on varmaan vaikuttanut valmentajat, ja oman pelaajauran aikana onkin päässyt harjoittelemaan monen erilaisen valmentajan kanssa. Varmasti eniten omaan kehitykseen on vaikuttanut juniorivuosien valmentaja Markus Paananen.

Omat vanhemmat on myös aina kannustaneet harjoittelemaan ja pelaamaan ja iskä onkin valmentanut sekä mun, että veljen joukkueita. Lisäksi oon aina katsonut paljon pelejä telkkarista ja koen että oon oppinut niistä paljon. Esimerkiksi vuoden 2013 EM-kisojen pelejä on joskus tullut katsottua läpi moneen kertaan.”

(Vuoden 2013 EM-kisat pelattiin Ruotsissa ja myös Suomi oli kisoissa mukana. Saksa voitti kuudennen perättäisen Euroopan mestaruuden.)

Minkälaisia ajatuksia herätti uusi liigan nimi Kansallinen Liiga sekä pääsponsori Subway?

Aino: ”Uusi nimi vaatii vähän totuttelua, mutta naisetuliitteen poistaminen oli ihan hyvä juttu, samaa lajiahan me kuitenkin pelataan. Uusi
pääsponsori ja nimi toivottavasti tuovat lisää näkyvyyttä.”

Pipsa: ”Subway sarjan pääsponsorina on hieno juttu, varsinkin kun kyse on isosta kansainvälisestä ketjusta. Myös etuliitteen jättäminen pois liigan nimestä oli hyvä päätös. Kaiken kaikkiaan sarjan uudistus on vaikuttanut lupaavalta. Uusi nimi tosin vaatii edelleen hieman totuttelua mutta se on ihan okei.”

Minkälaisia jalkapallollisia tavoitteita teiltä löytyy?

Aino: ”Tällä kaudella tavoitteena on pelata tasaisesti peleissä ja nostaa tasoa viime kaudesta. Muuten tavoitteena on kehittyä koko ajan pelaajana ja pelata niin pitkään kuin mahdollista sekä pysyä samalla terveenä.”

Pipsa: ”Tällä hetkellä henkilökohtaisena tavoitteena on pelata tasaisen hyvä kausi. Nyt on eletty erikoisia aikoja ja kauden käynnistyessä haluan keskittyä vain treeneihin ja pelaamiseen. Kesän peleissä toivoisin lisää tehoja hyökkäyspäässä niin syöttöpisteiden kuin maalienkin muodossa. Tavoitteena on myös totta kai pärjätä joukkueena mahdollisimman hyvin.”

Mitä odotatte eniten, kun kausi pääsee lopulta alkamaan?

Aino: ”Treenejä koko joukkueella, sitä fiilistä kun kävelee Tammelassa kentälle ennen peliä. Pelejä ylipäätään, ja sitä kuinka joukkueena koetaan yhdessä kaikki ilot ja pettymykset mitä kentällä tapahtuu.”

Pipsa: ”Kauden alun lykkääntyminen oli itselle pettymys, koska olimme joukkueen kanssa
harjoitelleet kovaa ja talven peleissä oltiin hyvässä iskussa ja valmiita kauden alkuun. Nyt kuitenkin pitkältä tuntuva omatoimisjakso on pikkuhiljaa takana päin ja päästään takaisin kentille harjoittelemaan.

Pelaamista sekä koko joukkuetta on ollut ikävä ja eniten odotankin joukkuetreenejä ja tulevan kesän kotipelejä Tammelassa. Tällaisen ajanjakson jälkeen normaalia arkea osaa arvostaa aivan eri tavalla ja yhdessä treenaaminen on ihan luksusta.”

Lopuksi, onko teillä jotakin hauskaa tarinaa kerrottavana toisistanne tai jotakin yhteistä juttua? Kun tosiaan olette jonkinasteinen voimakaksikko!

Aino: ”Ei tuu nyt kyllä mieleen mitään sen kummempaa kuin se, että oikeen ja vasemman erottaminen toisistaan sekä karttojen lukeminen autossa ollessa on välillä vähän haastavaa Pipsalle..”

Pipsa: ”Aino on yleensä aika fiksua seuraa, joten hirveästi ei ole tullut hölmöiltyä. Yleensä se menee niin että mä saan päähäni jonkun idean ja Aino lähtee mukaan, tai sitten vähän jarruttelee mun menoa, jos idea ei olekaan ihan parhaimmasta päästä. Yleensä meidän jutut on muutenkin vähän sellaisia, että niitä ei muut ymmärrä.

Kun lähdetään yhdessä johonkin reissuun ja Aino on kuskina, ollaan aina eksyksissä, koska mä en osaa lukee karttaa ja Aino ei muuten vaan tiedä, mihin ollaan menossa. Viime kesänä ajettiin muutama kymmenen kilsaa ohi, kun oltiin matkalla Raumalle.”

Karttojen lukeminen voi olla hankalaa itse kullekin. Nyt kannattaa ruveta harjoittelemaan Tammelan stadionin etsimistä, jotta sinne löytää kesäkuussa ajallaan. Kansallinen Liiga käynnistyy lauantaina 13. kesäkuuta.

Lue myös