FC Lahdella on kahden legendaarisen seuran historia taustallaan

Ilves – FC Lahti 11.9.2021. Kuva: Jimi Soinila

Lahtelainen jalkapallo on aina ollut vahvasti esillä ja kahdeksan voitettua Suomen mestaruutta on todella kova saavutus. Mestaruuden voittaneet seurat ovat kuitenkin kadonneet pääsarjatasolta, kun edellisestä mestaruudestakin on jo yli 30 vuotta. FC Lahti pyrkii nostamaan lahtelaisen jalkapalloilun jälleen kaikkien huulille.

Lahtelainen jalkapallo ajautui alamäkeen 90-luvulla ja FC Kuusysin ja Lahden Reippaan jäljiltä perustettiin marraskuussa 1996 FC Lahti. Joukkue aloitti 1.Divisioonasta ottaen Kuusysin paikan, valmentajinaan Harri Kampman sekä Esa Pekonen. Alusta alkaen mustat pelipaidat toimivat FC Lahden tunnusmerkkinä pelikentillä.

Veikkausliigaan FC Lahti nousi kaudelle 1999, jolloin se sijoittui kymmenenneksi. Taivalta kesti 12 vuotta, jonka aikana joukkue sai kertaalleen pronssiset mitalit kaulaansa.

Kausi 2011 meni Ykkösessä, josta joukkue kuitenkin nousi välittömästi takaisin Veikkausliigaan. Tuon jälkeen FC Lahti onkin pääsarjatasolla pysynyt. Saaliina tältä nykyiseltä jaksolta on toistaiseksi kolmas tila, eli kirkkaimmat mitalit antavat vielä itseään odotuttaa.

FC Lahdessa on nähty todella nimekkäitä valmentajia. Kampmanin lisäksi päävalmentaja ovat toimineet mm. Antti Muurinen sekä Juha Malinen.

Pelaajiston puolella lahtelaisten värejä ovat kantaneet useampi kotimainen jalkapallotähti. Jari Litmanen pelasi kahteenkin otteeseen mustapaidoissa iskien 13 maalia 51 pelaamassaan ottelussa. Petri Tiainen puolestaan oli merkittävässä roolissa joukkueen noustessa ensimmäisen kerran Veikkausliigaan.

Entisten pelaajien listalta löytyvät lisäksi nimet Ismo Lius, Mika Väyrynen, Petri Pasanen, Pekka Lagerblom, Niki Helenius ja Jasin-Amin Assehnoun. Heidän tasoisiaan pelaajia jokainen seura olisi varmasti halunnut riveihinsä.

Lahdessa on myös nähty liuta taitavia ulkomaalaispelaajia, brasilialaisuus on ollut vahvasti esillä. Luciano ja Rafael varsinkin muistetaan huippupelaajina. Puolalainen maalivahti Michael Slawuta muistetaan varsinaisena liimanäppinä.

Ilves ja FC Lahti ovat aina pelanneet erittäin tasaväkisiä otteluita keskenään, eikä kumpikaan ole missään vaiheessa saanut toisesta edes henkistä yliotetta. Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet kahdesti, kerran Liigacupissa ja kerran harjoitusottelussa. Molemmat ottelut päättyivät lahtelaisten 4-3 voittoihin, joten ehkä Ratinassakin nähdään varsinainen maali-ilottelu tulevana lauantaina!

Lue myös