Eurocup-otteluraportti: Ilveksen europelit toistaiseksi päätökseenMatias Ojala etualalla, pitkän matkan taittaneet Ilves-fanit taka-alalla

Ilves kohtasi PFC Slavia Sofian Eurooppa-liigan karsinnan toisessa osaottelussa Bulgariassa. Ilves haki onnistumisia nopeilla vastaiskuilla ja vahvalla erikoistilannepelaamisella, mutta lopulta vastustaja oli todettava paremmaksi. Kahdesti osunut Galin Ivanov laukoi Slavian 2-1-kotivoittoon. Marius Noubissi vastasi vierasjoukkueen ainokaisesta. Kun ensimmäinen osaottelu Helsingissä päättyi 0-1, etenee Slavia nyt jatkoon yhteismaalein 3-1.

Avausjakso

Bulgarialaisen itsenäisyystaistelija Vasil Levskin mukaan nimetyllä 44000-paikkaisella stadionilla nähtiin jännittävää eurofutista. Kotijoukkue painoi kaasua ensiminuutista lähtien. Keskittynyt Ilves ei kuitenkaan höntyillyt, vaan piti vastustajan poissa maalipaikoilta.

Ilves marssitti kentälle kolmen topparin alakerran. Keskikentän kolmio Tuure Siira, Issa Thiaw ja Lauri Ala-Myllymäki rytmittivät peliä. Marius Noubissi viilletti yksinäisenä kärkenä. Slavia puolestaan luotti konservatiiviseen 4-4-2-muodostelmaan.

Helsingissä Ilvestä kurittanut hyökkääjä Momchil Tsvetanov oli jälleen sähäkkänä vasemmalla laidallaan. Hänelle pyrittiin jatkuvasti pelaamaan pistosyöttöjä juoksuun. Laitaa merkkaavilla Matias Ojalalla ja Jani Tanskalla oli kädet täynnä töitä. Ajoittain Tsvetanov ja oikea laituri Georgi Yomov vaihtelivat puolia pakkaa sekoittaakseen.

36. minuutilla valkopaitojen hallinta tuotti tulosta. Ilves menetti pallon helpohkosti, eikä puolustus ehtinyt ryhmittyä ajoissa tiiviiksi. Slavia hyödynsi tilaisuutensa ja pallo syötettiin hieman onnekkaan pompun jälkeen pilkun tuntumassa odotelleelle Galin Ivanoville. Pitkälle toista sataa ottelua Slavian riveissä pelannut Ivanov kykeni rauhassa ottaa pelivälineen haltuun ja laukoa sen alakulmaan.

Tupsukorvat jahtasivat tasoitusta pitkälti erikoistilanteisiin luottaen. Yläalueen rajaheitot ja vapaapotkut loivat painetta maalinsuulle. Viime ottelun penkiltä katsellut ja nyt kentälle päässyt kreikkalaismolari Antonios Stergiakis sai kuitenkin hillittyä lähentelyitä alueellaan.

Toinen jakso

Ilves suoraviivaisti peliään. Bulgarialaiset joutuivat laittamaan toden teolla kroppaansa likoon johtoasemaa puolustaessaan.

55. minuutilla Noubissi pudotti Tatu Miettusen avaaman korkean pallon rinnallaan Eero Tammiselle, joka puolestaan lähetti yhdellä kosketuksella pystysyötön keskialueelta selustaan. Noubissi rynni puolustajien välistä ja laukoi pallon voimalla alakulmaan ohi Stergiakisin. Kovaa meteliä pitänyt paikallinen rumpuryhmä hiljeni hetkeksi, kun taas muutaman kymmenen hengen vahvuinen vierassektio käynnisti omia karnevaalejaan.

1-1-tasoitusmaali jäi valitettavasti hetken huumaksi. Vain minuutti myöhemmin omissa soi. Avausosan takaiskumaalin kaltainen tilanne toistui, kun pallo menetettiin vaarattoman näköisessä tilanteessa keskialueella. Valkopaidat iskivät salamana vastaan ja löysivät tilaa keskikaistalta. Vahvassa vireessä oleva Ivanov osoitti arvaamattomuutensa ja laukoi rangaistusalueen rajalta pallon yläriman kautta maaliin.

Ivanovin illan toinen osuma toimi piristysruiskeena kotijoukkueelle. Lukuisat keskitykset maalille ja kaksinkamppailuhaastot aiheuttivat päänvaivaa tamperelaisille. Kotiyleisön harmiksi palloa ei saatu sivuverkkoja lähemmäs.

Ilves haki uutta nousua riskienkin uhalla. Pallonhallinta kääntyi keltavihreille. Slavia pääsi ajoittain iskemään miesylivoimalla vastaan, mutta Mika Hilander toimi viimeisenä lukkona. Toisessa päädyssä Ala-Myllymäen volley-laukaus keskityksestä lipui ohi takatolpalta.

Loppua kohden sofialaiset tekivät pelistä rikkonaisen. Useat katkot hyydyttivät Ilveksen takaa-ajoa. Viimein oli todettava, että vastustaja oli juuri 2-1-lopputuloksen verran etevämpi tänään. Slavia etenee toiselle karsintakierrokselle kahden ottelun yhteismaalein 3-1 ja kohtaa seuraavaksi kroatialaisen Hajduk Splitin 26. heinäkuuta.

Ottelusta sanottua

Slavian päävalmentaja Zlatomir Zagortchitch oli lehdistötilaisuudessa tyytyväinen omiensa esitykseen, mutta antoi tunnustusta myös peräänantamattomalle Ilvekselle.

 – Tämä peli oli todella erilainen, kuin mitä ensimmäinen. Alku oli varovaisempaa, mutta avausjakso kului kuitenkin suunnitelmiemme mukaan. Maalimme jälkeen Ilves alkoi pelaamaan pitkillä syötöillä ja he voittivat niitä ilmassa paljon. Siten syntyi myös tasoitusmaali. Onneksi saimme minuutin päästä ratkaisevan voittomaalin. Se oli helpottava osuma. Ilves tarjosi oikein hyvän vastuksen, Zagortchitch kertoi tulkin välityksellä.

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss myönsi vastustajan olleen niskan päällä. Yksipuolisesta dominoinnista ei kuitenkaan voida puhua.

 – Parempi joukkue voitti. Tämä oli meille joukkueena ja monelle pelaajalle yksilöinä uusi kokemus. Taistelimme hyvin ja annoimme varmasti kaikkemme, mutta voimme oppia pelivauhdista ja teknisestä osaamisesta paljon. Jokaisesta päästetystä maalista löytyy vastustajan osaamisen lisäksi meidän heikkoja suorituksia, Wiss toteaa.

 – Ensimmäisellä puoliajalla puolustimme kärsivällisesti, eikä siinä ollut isompaa hätää. Lähinnä heidän kulmapotkunsa ja muut hyökkäyspään tilanteet johtuivat meidän omasta huonosta teknisestä suorittamisesta tuossa nopeassa vauhdissa. Pelaajat olivat epätasapainossa.

 – Toisella jaksolla meidän jalkamme ei varmaan olisi ollut enää niin terävänä, että olisimme voineet murtaa vastustajaa linja kerrallaan. Sen takia löimme painetta isoilla syötöillä, joista saimmekin puolittaisia maalipaikkoja. Minimoimme pelinavaamisen riskit ja siirsimme pelaajia yläalueelle. Meidän oli pakko avata ovia, sillä halusimme oikeasti voittaa ja saada jatkopaikan. 

Europelit ovat suomalaiselle jalkapalloväelle harvinaista herkkua. Moni pelaaja ei pääse niitä kokemaan koko uransa aikana. Tänään kaksi vaihdosta sisään tullutta Ilves-kasvattia Santeri Haarala (18) ja Tariq Kazi (17) saivat ensikosketuksensa kansainvälisten pelien vauhtiin aikuisten tasolla. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

 – Onhan se aina vaikea tulla kesken pelin mukaan, mutta ihan ok esitys pojilta. Sitä ihailen heissä, että oppimishalua ja ennakkoluulotonta tekemistä löytyy. Kun heille antaa ohjeen, niin he ottavat kaiken kirjaimellisesti. Se on hieno lähtökohta, mutta pojat saattaisivat vaikka juosta seinää päin, jos valmentaja käskee. Ehkä jonain päivänä he osaavat myös soveltaa tilanteita parhain päin. Pelinäkemys ja henkilökohtaiset valinnat kehittyvät kokemuksen myötä, Wiss tietää.

Slavia Sofia – Ilves  2 – 1  (1 – 0)

36min Galin Ivanov 1-0
55min Marius Noubissi 1-1
56min Galin Ivanov 2-1

Otteluparin yhteismaalit 3-1 Slavian eduksi8
Ilveksen kokoonpano

kentällä:
1 Hilander (mv) (c)
3 Tomas
4 Aspegren
5 Tanska -> 76min 22 Kazi
6 Ojala
10 Ala-Myllymäki
14 Siira
16 Miettunen -> 62min 8 Järvinen
20 Tamminen -> 69min 29 Haarala
25 Thiaw
45 Noubissi

vaihdossa:
12 Luukkanen (mv)
2 Moundi
7 Hyökyvirta
19 Rannankari
Seuraava kotiottelu

Veikkausliiga: Ilves vs. PS Kemi
su 22.7. klo 17:00 Tammelan stadion

Lipunmyynti »
Lue myös