Esittelyssä Ilveksen fysiikkavalmentajana ja fysioterapeuttina toimiva Heli Rekimies. Ahkerana ja mukavana persoonana tunnettu Rekimies on tiiviisti mukana Ilveksen päivittäisessä tekemisessä.
Moi, Heli! Mitä kaikkea kuuluu fysiikkavalmentajan ja fysioterapeutin työnkuvaan Ilveksessä?
Työhöni kuuluu vammojen ennaltaehkäisy ja kuntoutus sekä fyysisen harjoittelun suunnittelu yhdessä päävalmentajan kanssa. Lisäksi vedän fysiikkaharjoituksia joukkueelle osana muuta harjoittelua kausisuunnitelman mukaisesti ja teen tarvittaessa pelaajille henkilökohtaisia harjoitusohjelmia ja ohjaan harjoitustapahtumissa kuntoutuvien pelaajien harjoittelua.
Lisäksi vastaan Ilveksen naisten, A-poikien / miesten 2-joukkueen, B-poikien ja tyttöjen joukkueiden fysioterapiasta ja loukkaantuneiden pelaajien kuntouttavasta valmennuksesta. Tehtäviin kuuluu myös fyysisen valmennuksen päävalmentajan roolissa oheisharjoittelun ja testaamisten suunnittelu ja rakenteiden luominen yhdessä valmennuksen johdon kanssa.
Miten olet päässyt/ajautunut töihin Ilvekseen?
Nykyisiin tehtäviini olen tullut Paanasen Markuksen pyynnöstä junioripuolelle v. 2010 ja Hevonkorven Tonin kautta sitten miesten joukkueen mukaan 3,5 vuotta sitten. Itse olen vuosia sitten pelannut sekä jalkapalloa ja jääkiekkoa Ilveksessä, joten kotiin palaamisestahan tässä on kyse. Päätoiminen pesti yhdessä Varalan urheiluopiston ja Tampereen urheiluakatemian kanssa tästä muodostui vasta viime vuoden lopulla. Samaan aikaan sain suoritettua valmentajan ammattitutkinnon.
Millainen on Heli Rekimiehen normaali työpäivä?
Työpäivät vaihtelevat suurestikin. Tavallinen työpäivä alkaa aamuharjoituksilla joko junioreiden kanssa ennen kahdeksaa tai miesten kanssa Fressillä spinnigissä, jatkuu erilaiset palavereiden ja suunnitteluun käytetyn ajan jälkeen illan harjoituksiiin. Välillä olen päivällä kotona tietokoneella. Päivien pituuskin vaihtelee ja viikoittainen työpäivien määrä.
Entä millainen on Heli Rekimiehen pelipäivä?
Pelipäivän aamuna käyn aina itse lenkillä tai salilla, jotta mieli ja keho ovat virkeänä. Ennen alkulämpöjä hoidan teippaukset ja muut vaadittavat lihashuollolliset tukitoimenpiteet. Pelipalaverin jälkeen vedän joukkueelle alkulämmöt ja tarvittaessa paikkaillaan vielä viimeiset pelikuntoon.
Pelin aikana autan pelaajia olemaan valmiina pelikuntoisina ja toisaalta tukitoimenpiteillä pyrin helpottamaan pikkuvammojen nopeata kuntoutusta. Pelin jälkeen vedän vielä yhteisen loppuverryttelyn palautumisen nopeuttamiseksi ja kopissa vielä tarvittaessa paikkaillaan ottelun aikana syntyneitä kolhuja
Mihin kaupunkiin on mukavinta matkustaa vieraspeliin?
Kaikilla pelipaikkakunnilla en ole käynyt, mutta tällä kaudella sekin toteutuu. Viime kaudelta Kuopio jäi mieleen fysioterapeutin silmin hyvin varusteltuna paikkana. Toisaalta paras vierapelipaikka on se, mistä kotiin lähdetään kolme pistettä mukana.
Mitkä ovat pelaajien yleisimpiä vammoja, joidenka kanssa teet töitä?
Yleisimmät vaivat ovat lihasvammoja ja -kireyksiä. Lisäksi nivelten mobilisointia tarvitaan aika usein. Nilkkojen teippaamiset ovat myös arkipäivää
Mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota, jotta potentiaalisia vammoja voi ennaltaehkäistä?
Pelaajan huolellisesti rakennettu fyysinen ja psyykkinen harjoittelu luo parhaan pohjan vammojen ennaltaehkäisyyn. Harjoittelussa ei voi oikaista vaan ennen kauden alkua on rakennettava pohja oikein. Alku- ja loppuverryttelyn merkitys on suuri ihan päivittäisessä tekemisessä. Yksittäisinä tekijöinä liikkuvuudesta huolehtiminen ja kipeänä harjoittelun välttäminen ovat tärkeitä muistettavia.
Kuka on kovaäänisin pelaaja pukukopissa?
Kovaäänisyys on suhteellinen käsitys pukukopissa, missä välillä kaikilla on asiaa yhtä aikaa. Selkeimmin mielipiteensä varmasti tuo esille maalivahti Mika Hilander, mutta hyvä säestys tulee Tomi Petresculta ja myös Mikael Soisalolta.
Kenen pelaajan kanssa on mukavin tehdä yhteistyötä?
Tunnolliset ja kunnolliset kapteenit etunenässä ja heti perässä koko muu joukkue
Miten urheiluakatemiaverkoston kehittämishanke on lähtenyt liikkeelle?
Urheiluakatemiaverkoston kehittämishanke on kiireisessä työvaiheessa. Ensimmäinen 7.-8.-luokkalaisille suunnattu pilottileiritys on huhtikuussa ja varsinainen leiritoiminta käynnistyy syyskuussa. Seutukunnan jalkapalloseurojen edustajat on tavattu ja paljon hyviä kehityskohteita on yhdessä löydetty jalkapalloilun tason nostamiseksi maakunnassa. Ilveksellä on tässä iso rooli ja vastuu alueen ylivoimaisesti suurimpana seurana. Tavoitteena on vielä kevään aikana tavata tamperelaisten seurojen edustajat ja avata olosuhdekeskustelu esimerkiksi Pirkkahallin oheisharjoittelutiloista.
Vuodenvaihteessa käynnistettiin Ilves jalkapallon, Pirkanmaan liiton, Tampereen Urheiluakatemiaverkoston ja Varalan Urheiluopiston yhteistyössä kaksivuotinen Tampereen urheiluakatemiaverkoston kehittämishanke. Tavoitteena on kehittää urheiluakatemian toimintaa entisestään. Hankkeen ensimmäisen vuoden aikana käynnistyy maakunnan seuroissa urheileville yläkouluikäisille suunnattu Suomen Olympiakomitean koordinoima urheiluakatemialeiritys. Jalkapallo on valittu painopistelajiksi ja asiantuntijuus tulee Ilveksestä.
Ilves jalkapallo tarjoaa urheiluakatemialle osaamisapua jalkapallon laadun kehittämiseen. Hankekoordinaattorina toimii Ilveksen edustusjoukkueen fysioterapeutti ja Ilves ry:n fyysisen valmennuksen päävalmentaja Heli Rekimies.