Ennakko: Ilves matkustaa maalikarkeloista tunnetun VPS:n vieraaksi

Peräkkäisillä sijoilla sarjataulukosta löytyvät Ilves ja VPS kohtaavat Hietalahden stadionilla. Tamperelaiset hamuavat takaisin top 6 -sijoituksille, nousija Vepsu puolestaan on hyvässä vauhdissa uusimmassa sarjapaikkaansa.

 

KESKINÄINEN HISTORIA

Perinneseurat Ilves ja Vaasan Palloseura iskivät ensimmäistä kertaa 2020-luvulla yhteen huhtikuussa. Kauden ensimmäisessä Ratinan nurmella pelatussa ottelussa ei maalihanoja pidetty tiukalla, vaan iloinen peli aaltoili päädystä päätyyn.

Ilves johti Kai Meriluodon, Mikael Alménin ja Petteri Pennasen osumilla jo turvallisen tuntuisesti 3-1. Vaasalaiset eivät luovuttaneet, vaan loivat sitkeästi painetta kotijoukkueen päätyyn. Viimeisillä minuuteilla Mikko Pitkänen tehtaili illan toisen maalinsa, mutta tasatulokseen asti loppukiri ei riittänyt.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
23/4/22 Ilves 3 – 2 VPS
29/6/19 VPS 1 – 2 Ilves
14/4/19 Ilves 0 – 0 VPS
17/9/18 VPS 1 – 2 Ilves
18/5/18 Ilves 0 – 0 VPS

 

VIIMEAIKAISET OTTEET

Veikkausliigaa on takana 16 kierrosta. Sarjanousija VPS:llä on kasassa 17 pistettä ja yhdeksäs sija. Viimeisimmässä kotiottelussaan ”Raita” oli loppuhetkille saakka kiinni voitossa, mutta vastustaja FC Haka tuli tasoihin lukemiin 3–3 lisäajan viimeisellä minuutilla. Kotijoukkueen maaleista vastasivat Tete Yengi sekä kaksi maalia viimeistellyt Kalle Multanen, joka edusti Ilvestä kaudet 2012-13. Vepsu on tehnyt kaikkiaan 32 maalia, joka eniten koko sarjassa yhdessä sarjakolmosen FC Hongan kanssa.

Ilveksellä on puolestaan kasassa 20 pistettä, ja sarjasijoitus on yhden Vepsua ylempänä kahdeksantena. Heinäkuun lopussa tupsukorvat kävivät FC Lahden vieraana. Meriluoto avasi maalihanat, mutta niin vain lahtelaiset kampesivat lopussa tasoihin 1–1. Niinpä sekä VPS, että Ilves, kaipaavatkin kipeästi täyden pistepotin turvaamista. Molemmilla joukkueilla on neljän voitottoman ottelun putki alla.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Kauden alussa mustavalkoisiin liittynyt 19-vuotias Tete Yengi on tuonut uusia ulottuvuuksia joukkueensa pelaamiseen. Aussi saapui lainalle Englannin kolmostasolta Ipswichin organisaatiosta. Yengilla on kasassa kuusi maalia 15 ottelussa. Yhtä monessa ottelussa Multasenkin ruuti on ollut kuivaa, hänellä kihauksia on kahdeksan.

He ovat löytäneet hyvän koostumuksen yläkertaan. Etenkin Tete Yengi on ollut hyvä vahvistus. Hän pystyy olemaan ysipaikalla sekä target-pelaajana. Taitava suojaamaan palloa ja vaarallinen boksissa, Ilveksen päävalmentaja Toni Kallio kuvailee.

Vepsulta tulee wing backien kautta keskityksiä vastustajan maalille. Kun heillä pelinavaaminen toimii, niin se on laadukasta. He pyrkivät maata pitkin pois vastustajan prässin alta. Siinä on asioita, jotka meidän pitää pystyä eliminoimaan.

Puolustuksen tilkitseminen onkin tärkeässä roolissa, jotta maaliahneet vaasalaiset eivät pääsisi rellestämään. Ilvekseltä keskikenttäpelaaja Yusif Moussa ja toppari Kalle Katz eivät vielä aivan ole pelikunnossa. Lisäksi laitapuolustaja Aapo Mäenpää liittyy pitkäaikaisloukkaantuneiden joukkoon torstaina tulleen nilkkavamman takia.

Tässä on tullut hieman huolia ja murheita. Aapo on nyt viimeisimpänä jäänyt pois. Tänään selvisi hänen loukkaantumisensa tila, ja huilia tulee useampi viikko. Vähän menee siis suunnitelmat uusiksi. Kyllä me kuitenkin hyvä valmius saadaan, Kallio vakuuttaa.

Kissapedon kynnet ovat terävät, mutta niitä pitää myös uskaltaa näyttää.

Olemme jälleen painottaneet rohkeutta. Mitä tahansa pelissä käykään, olemme johdossa tai tappiolla, niin meidän pitää hyödyntää vielä enemmän hyökkäysavujamme. Liian usein on mennyt pupu pöksyyn, Kallio kertoo.

Kun liikumme oikeisiin paikkoihin ja syötämme niihin oikea-aikaisesti, niin hyvä tulee. Laadukkaat hyökkääjämme tarvitsevat palloja. Toivottavasti nyt viimeistelykin sujuu paremmin, kuin viimeksi Lahtea vastaan. Se vähän lamaannutti, kun saimme kolmesta loistavasta maalipaikasta vain yhden osuman tehtyä.

 

Ilves-kassari Rasmus Leislahti pelasi VPS:n riveissä kauden 2020. (kuva: Jimi Soinila)

VPS vs. Ilves  la 6.8. klo 15 Hietalahden stadion

Katso Ruudun livelähetys »

Lue myös