Ennakko: Suomen cup käyntiin TPS:n organisaation vieraana

Kauden 2022 Suomen Cupin 3. kierros on jo hyvässä vauhdissa ja ensimmäiset kuusi Veikkausliiga-joukkuetta pelaavat kierroksen ottelunsa keskiviikkona. Ilves matkustaa Kupittaan kenttä 5:lle Turkuun. Vastaan asettuu TPS:n organisaation vähintään 35-vuotiaiden ikämiesryhmä, jolla on sangen nimekäs ja kokenut pelaajalista.

 

Cup 2022

Täksi kaudeksi Suomen Cup teki niin ottelu-, kuin logouudistuksenkin. Cup-muotoinen kilpailu etenee niin, että sarjan alussa kierrokseen 2 asti pelaavat kaikki Kolmosen ja sitä alemman tason joukkueet sekä JJKI-joukkueet. Suuren osallistujamäärän vuoksi Cupissa pelataan myös tasauskierros (kierros 0).

Sarjan 3. kierrokselle osallistuvat 2. kierrokselta jatkoon menneet joukkueet, sekä ne Veikkausliigan kuusi seuraa (mukaan lukien Ilveksen edustusjoukkue), jotka eivät osallistu UEFA:n seurajoukkuekilpailuihin kaudella 2022, ja jotka eivät Liigacupin menestyksen perusteella aloita kierrokselta MD4 . Tämän lisäksi, kaikki kaksitoista Ykkösen seuraa, sekä kaikki ilmoittautuneet Kakkosen joukkueet tulevat mukaan Suomen Cupin 3. kierrokselle.

 

”Eläköityneet” tähdet

TPS:n Miehet 35-joukkue pelaa kaudella 2022 läntisen alueen A1-lohkossa ikämiessarjaa. Viime kaudella samaisessa joukkueessa yli 10 ottelua vyölleen keränneitä pelaajia ovat mm. entiset A-maajoukkuepelurit maalivahti Peter Enckelman, laitahyökkääjä Mika Ääritalo ja keskushyökkääjä Mikko Hyyrynen.

Brittikenttiä kiertäneellä Enckelmanilla on esimerkiksi 54 Englannin Valioliiga-ottelun kokemus. Ääritalo ja Hyyrynen ovat puolestaan pitkän linjan tepsiläisiä, jotka molemmat ovat tahkonneet yli 300 Veikkausliigan ottelua. Onpa myös vastikään 50 vuotta täyttänyt Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande merkkauttanut itselleen yhden ottelun TPS M35-joukkueessa.

Tänä keväänä turkulaiset ovat raivanneet tiensä aina Veikkausliiga-vastustajaan asti. Cupin 1. kierroksella kaatui Nelosessa pelaava ÅCF luvuin 2–0. Niin ikään Nelosen SC Wolves joutui 2. kierroksella nöyrtymään 5–1, kun pitkän liigauran TPS:ssa tehnyt Antti Hakala paukutti neljä maalia alle tunnissa.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Toni Kallio odottaa mielenkiinnolla, että ketkä tutuista konkareista lopulta ovat kentällä mustavalkoisissa asuissa.

En tiedä, onko aiemmin pääsarjajoukkueelle tullut niin sanottua ikämiesjoukkuetta vastaan. Tiedämme, että ainakin siellä on rutkasti kokemusta Veikkausliigasta ja ulkomailtakin. Paljon on tuttuja pelimiehiä omankin peliurani ajalta. Jarno Heinikangas, Markus Paija, Mika Ääritalo ja Mikko Hyyrynen ovat varmaan heidän vanhemman pään porukkaa, Kallio luettelee.

Niin ja onhan siellä meidän valmennustiimiimme kuuluva Joonas Laurikainenkin pelaajalistoilla. Tuossa yritimme häntä kannustaa mukaan pelaamaan, mutta ei ole kuulemma kokoonpanossa. Sehän on tietysti harrasteporukan kanssa muistettava, että vaikka pelaajalista on pitkä, niin kaikki tuskin ovat käytettävissä. Päivätyöt ja muut varmasti vaikuttavat pelipäivään.

Ottelusta ei haluta kuitenkaan tulevan liikaa menneiden pelivuosien nostalgisointia, vaan kentällä laitetaan uudet tuulet puhaltamaan.

Lähtökohta totta kai on, että meidän pitää määritellä pelitempo. Silloin tapahtumat tulevat menemään, kuten haluamme. He kyllä osaavat pallon kanssa tehdä asioita, joten rauhaa emme saa antaa. Painiakin he varmasti osaavat. Se on juuri sitä kokemusta, että osataan laittaa kroppaa likoon. Jos vain ehtii, Kallio virnistää.

–  Kun pelistä tehdään liigatasoista, niin sen pitäisi näkyä eduksemme tulostaululla. Emme mieti heidän pelitapaansa, vaan nyt lähdetään ihan omasta tekemisestä liikkeelle. Haluamme koko ajan kehittää peliämme ja pelaajia. Kierrätystä kokoonpanoon on luvassa. Annamme pelituntumaa osalle, ja toisaalta huilia sitä tarvitseville. Esimerkiksi Petteri Pennanen ja Aapo Mäenpää keräävät voimia sunnuntain liigapeliin.

 

Kapteeni Tatu Miettunen on tottunut monenlaisiin vastustajiin ja peliolosuhteisiin. (kuva: Jimi Soinila)

TPS M35 vs. Ilves  ke 13.4. klo 19.00 Kupittaan kenttä 5

Katso Ruudun livelähetys »

Lue myös