Ennakko: Perinneseurat Ilves ja TPS kohtaavat Ratinassa

 

Ylemmän keskikastin sijoitusta tähyävä sarjakutonen Ilves isännöi Turun Palloseuraa, joka puolestaan yrittää välttää putoamiskarsinnat. Perinneseurojen sunnuntaisessa kohtaamisessa kotijoukkue on ennakkosuosikki, mutta turkulaiset ovat osoittaneet yllätyksellisyyttä.

 

Viime vuosina hissijoukkueen mainetta kantanut Turun Palloseura käväisi Veikkausliigassa viimeksi kaudella 2018. Tuolloin Ilves kääräisi täydet pinnat jokaisesta kohtaamisesta. Kolme voittoa maalierolla 7-1 ei jättänyt epäselvyyttä. Sitä aiemman liigakohtaamisen osalta pitääkin palata lähes neljännesvuosisata taaksepäin aina vuoteen 1996 asti, jolloin TPS voitti 1–0 Ilves-ikoni Kimmo Kuulan omalla maalilla.

Viimeisin kohtaaminen joukkueiden välillä löytyy kuluvan kauden heinäkuulta. Toppari Tatu Miettunen katseli kahden varoituksen myötä punaista korttia jo ensimmäisen puolen tunnin sisään. Kupittaan stadionilla vajaamieheisenä rehkineet keltavihreät kuitenkin anastivat ex-tepsiläisen Ilari Mettälän maalilla 1–0-vierasvoiton.

Viisi viimeisintä Ilveksen komennossa:
07/07/20 Veikkausliiga TPS 0 – 1 Ilves
09/03/19 Ystävyysottelu Ilves 4 – 0 TPS
25/08/18 Veikkausliiga Ilves 2 – 0 TPS
30/07/18 Veikkausliiga TPS 1 – 3 Ilves
26/05/18 Veikkausliiga Ilves 2 – 0 TPS

 

SARJANOUSIJAT PYRKIMÄSSÄ KUIVILLE

Viime kauden päätteeksi nousukarsinnassa liigapaikan hankkineen TPS:n rosteri koki suuria muutoksia. Ulkomaalaistaustaisia pelaajia mustavalkoisten riveissä on kaikkiaan yhdeksän. Rodney Strasserilla ja Masahudu Alhassanilla on vakuuttavat CV:t aina Italian pääsarjaa myöden. Eniten vastuuta TPS:ssä ovat kuitenkin saaneet Ilves-taustainen Alim Moundi, kolme maalia viimeistellyt Muhamad Olawale ja vasenjalkainen luottopakki Aldayr Hernández.

Kotimaisista pelureista kauden kaikissa otteluissa minuutteja ovat kellottaneet maalivahti Jere Koponen ja oikea laitapuolustaja Tatu Varmanen. Nuoreen joukkueeseen kokemusta ja näkemystä tuo 35-vuotias TPS-ikoni Mika Ääritalo. Heinäkuun lopussa päävalmentaja Tommi Pikkarainen sai potkut. Tilalle värvättiin Skotlannissa valmennuskokemusta kerännyt Jonatan Johansson, joka tahkosi pelaajaurallaan peräti 105 A-maajoukkueottelua. ”Tintti” ei siis juurikaan esittelyjä kaipaa.

Johanssonin alaisuudessa otteet ovat ajoittain piristyneet. Elokuussa voitot napattiin FC Interiltä ja HIFK:lta, jotka ovat tällä hetkellä top5-joukkueita. Viimeisimmistä kolmesta ottelusta on kertynyt kolme tasapeliä. Torstaina sarjakärki HJK yllätettiin housut kintuissa, kun turkulaiset latoivat viimeisillä minuuteilla kaksi maalia ja kirivät 2–2-tasatulokseen. Yksikin piste riitti nostamaan Tepsin ainakin toistaiseksi pois putoajakarsijan paikalta.

 

ILVES SINNITTELEE KUUDEN SAKISSA

Keltavihreät kaatoivat viime keskiviikkona IFK Mariehamnin vieraissa. Naatan Skytän salamamaaleilla tulostaululle jäivät 0–2-lukemat. Paluu voittojen tielle tarkoitti myös sarjasijoituksen kohenemista takaisin kuudenneksi. Keskikasti on erittäin tasainen, sillä neljän pisteen sisällä keikkuu viisi joukkuetta.

Ajoittaisen takeltelun jälkeen Ilves on jälleen päässyt kiinni maalintekoon. Skyttä kasvatti IFK-ottelussa kauden maalimääränsä neljään, ja viiden maalin mies Ilari Mettälä on toipunut pelikuntoon loukkaantumisen jäljiltä. Uudet hyökkääjähankinnat Missi Mezu ja Stenio parantavat koko ajan kuntoaan tupsukorviin liityttyään.

Varmoja poissaolijoita sunnuntailta ovat ainoastaan Janne Saksela ja Eero Tamminen

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Jarkko Wiss oli perjantai-iltapäivällä harjoituskentällä katsastamassa joukkojaan.

Totta kai vielä painaa jaloissa pitkä Maarianhaminan reissu. Lähtömme sieltä venyi pikkutunneille ja olemme sitten sopeuttaneet aikatauluamme. Palautuminen on pääosassa. Nopeasti pitää taas kerätä voimat uuteen koitokseen, Wiss toteaa.

Montaa välipäivää ei ole mustavalkoisillakaan. Torstain tasapeli ennakkosuosikki HJK:ta vastaan antanee turkulaisille itseluottamusta.

Tepsi osoitti hienoa luonnetta. Kovassa paikassa nousivat kahden maalin takaa rinnalle. He ovat muutenkin napsineet pisteitä mukaan vähän joka pelistä, eli selkeästi siellä on herätty taisteluun sarjapaikasta, Wiss näkee.

Heidän pelitapansa mukautuu aina vähän vastustajan mukaan, mutta uhrautuva puolustustyöskentely on pääosassa. Tepsillä on tiivis paketti, jota vastaan pitää liikuttaa palloa nopeasti tilaa saadakseen. Tilanteenvaihdoissa pitäisi päästä tilanteeseen, että pallon alla on mahdollisimman vähän pelaajia.

IFK-voitto ja toipilaslistan lyheneminen valavat uskoa tulevaan.

Olemme saaneet lapsellisia virheitä karsittua pois. Pallollinen pelaaminen on hyvää ja pelaajat löytävät kentällä toisensa paremmin. Treeneissä riittää väkeä ja otteluruuhkassa on hyvä myös jakaa rasitusta. Näimme Maarianhaminassakin, että vaihtoja ei tehdä vain vaihtamisen ilosta, vaan niillä oikeasti haetaan taktista muutosta, Wiss muistuttaa.

 

Viime kausina TPS on ollut rähmällään Ilveksen käsittelyssä.

Ilves vs. TPS   sunnuntai 27.9. klo 18.30 Ratinan stadion

LIPUNMYYNTI »

Tietoa Ratinan stadionin ottelujärjestelyistä »

Muista myös Ilves-Appi, josta näet ensimmäisenä kotijoukkueen avauskokoonpanon ja ottelutapahtuman tarjoukset.
Lataa sovellus: App Store » tai Google Play »  

 

Lue myös