Otteluennakko: SJK vs. Ilves

Ilves ja SJK iskevät yhteen tiistai-iltana

Ilves on vanha ja tuttu nimi Suomen pääsarjafutiksessa, mutta 2010-luvulla Ilves ja SJK ovat kulkeneet lähes käsi kädessä sarjatasolta toiselle. Kakkosesta alkaneet kohtaamiset ovat jatkuneet Veikkausliigaan asti, jossa joukkueet pelasivat ensi kertaa vastakkain toukokuussa 2015. Siitä lähtien keskinäisiä liigaotteluita on kertynyt kymmenen, joista Ilves on voittanut neljä ja SJK kolme.

Joukkueiden viimeisin voimien koitos päättyi huhtikuisella Ratinan stadionilla 1-1-tasatulokseen. Kotijoukkueen Marius Noubissi avasi maalihanat jo 4. minuutilla, mutta pari aiempaa kautta Ilvestä edustanut Reuben Ayarna rankaisi vanhaa seuraansa tuomalla SJK:n tasoihin komean syöttökuvion päätteeksi. Seinäjokisten ryhmä on sittemmin kokenut rajuja muutoksia – kuten totuttua.

Tuulisilla lakeuksilla

Kalenterivuoden 2017 aikana Tommi Kautonen oli viides päävalmentajan pestiä hoitava mies SJK:ssa. Hänen osaltaan liigakausi 2018 jäi vain kahdeksan ottelun mittaiseksi. Neuvostoliitossa syntynyt ja Pietarsaaressa toistakymmentä vuotta valmentanut Aleksei Eremenko senior otti ohjat potkut saaneen Kautosen tilalla toukokuussa. Sen jälkeen SJK on voittanut kuudestä pelistään vain yhden, mutta pelillinen prosessi on eheytymässä.

Kerhoa pitkään vaivanneet loukkaantumiset ovat helpottaneet. Pelaajaringin laajeneminen tekee joukkueesta entistä iskukykyisemmän. Esimerkiksi salamannopea laitahyökkäjä Billy Ions ja fyysisellä kovuudellaan mainetta niittänyt laitapakki Richard Dorman ovat jälleen täydessä pelikunnossa.

SJK tullee vielä nousemaan tämän hetkistä yhdeksättä sijaa ylemmäksi sarjataulukossa. Viime keskiviikkona ei pisteitä lakeuksille kuitenkaan irronnut, kun FC Honka nappasi 3-1-kotivoiton.

 – Toimintatavat ovat Seinäjoella hieman muuttuneet. Sieltä löytyy Eremenkon sisäistämiä ja haluamia asioita, ja sitä kautta toistuvuutta. Lisäksi loukkaantumisaalto on vähenemään päin. Mielenkiinnolla kohtaamme jälleen kerran uudistuneen SJK:n, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss kuvailee.

 – SJK:lla on niin paljon laatua, että pelkästään pallon perässä juoksemisella ei heitä vastaan pärjää. Pallokontrolli ja pelirohkeus korostuvat. Olemme aiemminkin pelanneet Seinäjoella hyvää jalkapalloa hyvissä puitteissa, ja sitä lähdetään toistamaan.

Ilvestä kaksi kautta edustaneella Emile Paul Tendengillä riittää edelleen faneja Tampereella

Nuori joukkue janoaa maaleja

Tasaisuutta otteisiinsa etsii myös Ilves, jonka sarjasijoitus on seitsemäs. Ainakin puolustuspään tiiviys on viime aikojen esitysten perusteella jälleen vakiintunut hyvälle tasolle. Juhannusta edeltävänä lauantaina Ilves pisti sarjakärki HJK:n ahtaalle Tammelassa. Hyvistä paikoista huolimatta ottelu päättyi maalittomana. Keskiviikkona tupsukorvat lähes dominoivat kotiottelua FC Lahtea vastaan, mutta maalit jäivät jälleen puuttumaan 0-0-tasapelissä. Viimeistelyssä on siis vielä petrattavaa.

Puolustuksen nollapelien lisäksi kahdesta viime ottelusta mainitsemisen arvoista on nuorten pelaajien esiinmarssi. Uransa toisen liigaottelun pelannut Tariq Kazi oli Lahtea vastaan ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa. 17-vuotias seuran oma kasvatti valittiin Ilves-sovelluksessa vieläpä ottelun parhaaksi pelaajaksi. 24-vuotias Ilari Mettälä on puolestaan voittanut pitkällisen reisivamman ja hän teki liigadebyyttinsä HJK-ottelussa. Viime kaudella TPS:aa edustaneen laiturin pelituntuma ei ymmärrettävästi ole vielä parhaimmassa terässä, mutta suunta on positiivinen.

 – Sain pelata kunnon pelin viimeksi lokakuussa, joten olen totta kai iloinen paluusta kentille. Ennen HJK-matsia en ollut montaa treeniä ehtinyt vetämään, joten pelaaminen oli vähän hakemista. Päivää ennen peliä kuulin, että menen ylipäätään kokoonpanoon mukaan ja sitten tuli vielä kutsu penkiltä kehiin. Liigan kovinta joukkuetta vastaan se ei ollut mikään helpoin paikka, mutta tyytyväinen olen liigadebyytistä ja se antoi lisävirtaa, Mettälä kertoo.

 – Nyt laitetaan itseä taas kunnon iskuun. Pelituntuma ja -rohkeus pitää saada takaisin. Pelaajan täytyy voida luottaa osaamiseensa ja sitä kautta tulee onnistumisia. Joukkueen pelityyliä pyrin myös sisäistää entistä paremmin tässä samalla. Haluan tuoda vaarallisuutta ja yllätyksellisyyttä hyökkäyspäähän.

Pitkäaikaisloukkaantuneiden listalla on enää toppari Baba Mensah, joka tuskin ehtii kuntoutua vaikesta polvivammastaan kuluvan liigakauden aikana. Keskikenttäpelaaja Naatan Skyttä on kuumeessa, mutta muilta osin Ilveksen terveystilanne on hyvä.

 – Pääasia on se, että palasimme sunnuntaina juhannuslomilta terveinä. Muutama pelaaja oli nuorten maajoukkuetehtävissä, joten heidän jaksamistaan pitää vielä seurata. Hyvällä vireellä jatkamme tänään harjoituksia keinonurmella, päävalmentaja Wiss kertoo maanantai-iltapäivällä.

 – Pelillinen ilmeemme on pienen taantuman jälkeen ollut ok. Tietenkin haluamme lisää tehoja viimeisellä kolmanneksella. Se ei ole pelkästään joidenkin pelaajien tai pelipaikkojen tehtävä, vaan meidän pitää onnistua joukkueena paremmin tilanteiden luonnissa. Erikoistilannepelaamisen pitää myös parantua, Wiss päättää.SJK – Ilves 
ti 26.6. klo 18.30  OmaSP Stadion

Livelähetys »


www.ilvesedustus.fi/veikkaus »


https://kauppa.ruutu.fi/veikkausliiga2018 »
Anna koodi: ILVES2018
ja saat 2kk Ruutu+ puoleen hintaan

Lue myös

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Tampereen Ilves aloittaa Veikkausliigassa sijoille 7-12 sijoittuneiden joukkuiden kesken pelattavan Haastajasarjan. Ilves tippui pääsarjan runkosarjaosuuden viimeisen kierroksen jälkeen sijalle 10. Loppusarjan viidestä ottelusta ensimmäisessä eteen osuu vierasmatka,...