Ennakko: Pirkanmaan derby palaa liigakartalle

Eurocupin jälkeen Veikkausliiga palaa Ilveksen otteluohjelmaan. Tiistaina vastaan asettuu lyhimmän vierasmatkan päässä odotteleva Valkeakosken Haka. Nyt pelattava Pirkanmaan derby on ensimmäinen pääsarjatasolla sitten vuoden 1996. Kesäkuussa pelatusta Suomen Cupin puolivälierän 0–1-tappiosta jäi kissapedolle ikävästi hampaankoloon.

HISTORIAN HAVINAA

Pääsarjassa perinneseurat Ilves ja Haka mittelivät voimiaan yhtäjaksoisesti vuodesta 1979 aina vuoteen 1996, jolloin molemmat putosivat liigasta. Viimeisimmäksi Veikkausliiga-kohtaamiseksi jäi 24 vuotta sitten lokakuun koleudessa pelattu kissapedon 2–1-voitto. Kotijoukkueelta maalipuiden väliin osuivat Kimmo Piirainen ja Joni Lehtonen. Hakan maalintekijänä kunnostautui nuori lupaus nimeltä Teemu Tainio, joka tänä päivänä vaikuttaa saman seuran päävalmentajana.

Ylipäätään sarjaottelussa joukkueet ovat kohdanneet viimeksi Ykkösen kaudella 2014. Tehtaankentällä 1700 silmäparin edessä pelattu kamppailu päättyi Hakan 4–1-murskavoittoon. Ykkösen kaikkien aikojen paras maalintekijä Kalle Multanen pommitti kaikki valkopaitojen osumat vanhaa seuraansa vastaan. Ilveksen laihaksi lohduksi jääneestä johtomaalista vastasi Jonne Hjelm.

Virallisissa kohtaamisissa ei tarvitse palata kovinkaan kauas muistojen tielle. Suomen cupissa joukkueet ovat kohdanneet pelkästään jo tänä vuonna kahdesti. Lohkovaiheessa tulos oli 1-1, kun Lauri Ala-Myllymäki onnistui pilkulta ja ex-ilvesläinen Antto Hilska tasoitti loppuhetkillä. Puolivälierässä Haka katkaisi hallitsevan mestarin tien onnistumalla kaivamaan Tammelasta 1–0-vierasvoiton Jonni Thusbergin hyödyntäessä joukkueensa käytännössä ainoan maalipaikan.

Viisi viimeisintä virallista kohtaamista:
23/06/20 SUC Ilves 0 – 1 Haka
15/02/20 SUC Haka 1 – 1 Ilves
24/02/18 SUC Haka 0 – 0 Ilves
04/02/17 SUC Ilves 3 – 1 Haka
01/04/16 SUC Haka 0 – 0 Ilves P 5–4

SARJANOUSIJAT JA LIIGAJYRÄT 2020

Haka voitti Ykkösen näytöstyyliin viime kaudella. Joukkueen menestyksen takuumiehiä olivat 23 maalia iskenyt hyökkääjätalentti Salomo Ojala ja toisen polven jalkapallotaituri Anton Popovits. Lisäksi Ilves-taustaiset Henri Malundama ja Antto Hilska olivat hyvässä vireessä. Päävalmentaja Tainio keräsi avauskaudellaan ansaitusti vuolaita kiitoksia.

Nousijoilla on Veikkausliigassa kuitenkin ollut hankalampaa. Hakan sarjasijoitus on kahdeksalla pisteellä toiseksi viimeisenä karsijan paikalla. Omissa soi keskimäärin vähintään kahdesti per ottelu. Vastuuta maalinsuulla on jaettu kolmen kassarin kesken: Joonas Immonen, Jakob Tånnander ja Michael Hartmann. Hyökkäyksestä Ojala lainattiin hetkeksi Ykkösen AC Kajaaniin ja parhaimmilla maalintekijöillä Eero Markkasella ja Samuel Chidillä on vyöllä kaksi maalia mieheen.

– Vaikea heidän puolestaan analysoida eroa viime kauteen. Me olemme omakohtaisesti kokeneet sen, minkä varmaan Hakakin on huomannut, että jokaisen pisteen saaminen Veikkausliigassa on kovan suunnittelun ja työn takana. Ilmaiseksi ei saa mitään, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss paaluttaa.

Viimeisin liigaottelu koskelaisilla oli keskiviikkoinen 2–2-tasapeli FC Lahden kanssa. Sarjassa kahdeksantena oleva Ilves puolestaan voitti samaisen lahtelaisjoukkueen 3–1 viikko sitten lauantaina. Viimeisin pelillinen koitos tamperelaisilla oli torstaina Irlannissa, kun Eurooppa-liigan karsintaottelu Shamrock Roversia vastaan päättyi 2–3-tappioon äärimmäisen tiukan rangaistuslaukauskilpailun (11–12) jälkeen.

– Olihan se rankka reissu niin henkisesti kuin fyysisesti. Nyt on hikoiltu treeneissä sekä päästy pettymyksestä ja matkaväsymyksestä yli, joten uskon meidän pelissä olevan paljon positiivisia elementtejä. Vaikkemme jatkoon Euroopassa päässeetkään, niin joukkueen itseluottamus kasvoi.

– Koko joukkue näytti puhaltavansa yhteen hiileen ja samaa tarvitaan jatkossakin. Meiltä puuttuu kahdeksan pelaajaa kokoonpanosta. Diogo Tomásilla on korttitili täynnä ja reissulta tuli muutama loukkaantuminen lisää, Wiss kertoo.

Pirkanmaan herruus halutaan ottaa muutaman vuoden tauon jälkeen taas Tampereelle, mutta tuttuun vastustajaan ei parane fiksoitua liikaa.

– Talvella olemme Hakan kanssa paljon harjoitelleet perättäisillä vuoroilla hallissa. Joukkueet varmasti tuntevat toisensa muutenkin hyvin. On tämä tavallaan paikallispeli, mutta kolmea pistettä enempää ei silti ole jaossa. Tunnetta saa ja pitääkin olla, kunhan keskitymme ensisijaisesti omaan peliimme.

Ilves-kasvatti Diogo Tomás edusti menestyksekkäästi Hakaa kauden 2017 ja palasi sitten keltavihreisiin.

FC Haka vs. Ilves 1.9. klo 18.30 Tehtaankenttä

Ruudun livelähetys »

Lue myös