Otteluennakko: Ilves vs. FC Lahti

Veikkausliiga-kausi 2018 lähenee loppuaan. Ilves kohtaa viikon päästä viimeisessä ottelussa vieraskentällä RoPSin, mutta sitä ennen tupsukorvat astuvat vielä kerran Tammelan stadionin nurmelle. Sunnuntaina vastaan asettuu alemman keskikastin FC Lahti. Voitolla Ilves ottaisi askeleen lähemmäs pronssimitalia ja läpi vuoden hienoa tukea antanut tamperelaisyleisö saisi hienon päätöksen kaudelle.

Ilves ja FC Lahti ovat kohdanneet toisensa Veikkausliigassa yksitoista kertaa alkaen vuodesta 2015. Lahti on voittanut neljästi, Ilves kolmesti ja neljä kertaa on päädytty pistejakoon.

Huhtikuussa pelattu ottelu päättyi ”Kuhnureiden” 2-0-voittoon, vaikka he pelasivat yli puolet ottelusta alivoimalla Henri Anierin katseltua punaista korttia. Ennen törttöilyään Anier ehti viimeistellä avausmaaliin ja Santeri Hostikka kaunisteli lukemia toisella jaksolla.

Kesäkuussa Tammelassa nähtiin tasaisempi kamppailu, jossa keltavihreillä oli usea viimeistelypaikka etenkin toisella puoliajalla. Lahtelaiset kestivät myllytyksen ja tuloksena oli maaliton tasapeli.

Mastokaupunki muutosten tuulissa

Kauden alkupuoliskolla vahvavireinen FC Lahti keikkui sarjan yläpäässä. Loppukesää kohti pistetahti kuitenkin hiipui. Kuvaavaa on, että kesäkuun jälkeisistä 17 ottelusta Kuhnurit ovat voittaneet ainoastaan yhden ja senkin kolme kuukautta sitten IFK Mariehamnia vastaan.

Seurajohto reagoi alamäkeen. Viidettä kauttaan FC Lahtea luotsannut Toni Korkeakunnas sai potkut noin kolme viikkoa sitten. Apuvalmentajat Sami Ristilä ja Toni Huuhka nousivat päävastuuseen. Sen jälkeen joukkue on ehtinyt pelata yhden ottelun, jossa IFK Mariehamn kuittasi kalavelat nappaamalla 3-0-kotivoiton.

Kolmen ottelun tappioputkessa seilaavat lahtelaiset ovat sarjataulukossa kahdeksantena. Pisteitä on kertynyt 37. Sarjapaikan uusiminen ja toisaalta kärkikolmikon ulkopuolelle jääminen ovat varmistuneet jo aikaa sitten.

Maajoukkuetauolla FC Lahti julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin Sami Ristilän myös jäävän päävalmentajan tehtäviin. Sopimus kattaa kaudet 2019 ja 2020 ja seuralla on optio kaudesta 2021. Aisaparikseen Ristilä saa pelaajasta valmentajaksi siirtyvän Pekka Lagerblomin. Toni Huuhka jatkaa valmennustiimissä vastaten joukkueen fysiikkaharjoittelusta.

Pelaajaurallaan Saksaa, Hollantia ja Irlantia kiertänyt Ristilä ei ole ensimmäistä kertaa Veikkausliiga-seuran peräsimessä. Vuodesta 2009 hän on toiminut päävalmentajana myös KTP:ssä ja kasvattiseurassaan FC Hakassa. Nyt Ristilä kohtaa Ilveksen ensimmäistä kertaa pääsarjatasolla ja ykköskäskyttäjän roolissa.

Pronssin uusiminen tavoitteena

Pitkäjänteistä kehitystyötä tekevä Ilves on pelannut upean kauden jo nyt. Moni nuori peluri on saanut näytönpaikkoja pääsarjatasolla ja hyvät tuloksetkin ovat seuranneet. Kun kaksi liigakierrosta ja viimeinen kotipeli ovat käsillä, on joukkueen sarjasijoitus 49 pisteellä viides. Pronssimitali on edelleen mahdollinen.

KuPS, joka on pyörinyt läpi kauden sarjan kärkipäässä, laittoi pari viikkoa sitten kapuloita Ilveksen rattaisiin. Kuopiossa nähtiin hyvää kamppailua ja kotijoukkueen 2-0-voitto. Samalla kolmanneksi noussut KuPS kiri itselleen kolmen pisteen eron keltavihreisiin.

Päävalmentaja Jarkko Wissillä on käytettävissään iskukykyinen pelaajanippu FC Lahtea vastaan. Uutena lisänä joukkueeseen liittyy 18-vuotias hyökkääjä Jesse Huhtala. Ilves/2:n mukana 3. divisioonan mestaruuden ja maalikuninkuuden voittanut Huhtala liittyy kaksoisveljensä toppari Roope Huhtalan tykö edustuksen vahvuuteen. Jessen sopimus ulottuu kauden 2019 loppuun.

Pitkäaikaisloukkaantuneen Tiemoko Fofanan lisäksi ainoastaan Tuomas Rannankari on varmuudella sivussa kokoonpanosta. Rannankari kärsii edelleen syyskuun Honka-ottelussa saadusta ylävartalovammasta. Operoidun polvivamman takia koko tähän astisen kauden missannut Baba Mensah harjoittelee jo joukkueen mukana, mutta hänen peluuttamisensa ei välttämättä ole vielä ajankohtaista.

Valtaosa Ilveksen kotipeleistä on päättynyt voittoon. Samalla kaavalla olisi hienoa sulkea Tammelan stadionin portit Lahti-ottelun jälkeen.

Pelaajien kommentteja loppukaudesta: Issa Thiaw »  ja  Diogo Tomás »

Valmennuksella on tuoreita jalkoja käytettävissä

Päävalmentaja Jarkko Wiss jatkaa tuttua linjaansa, jossa juniori-ikäisetkin pelaajat saavat mahdollisuuden näyttää osaamistaan miesten tasolla.

 – Harjoitusrinkiimme on loppukaudeksi nostettu kuusi kaveria A- ja B-junnuista sekä Ilveksen kakkosesta. Yksi heistä on Jesse Huhtala, jonka kiinnitimme ihan sopimuksella edustukseen. Hän oli jo talvella säännöllisesti mukana harjoituksissa, mutta aika ei ollut valmis liigavauhtiin. Nyt hänellä on alla hyvä kausi kakkosjengissä ja A-junioreissa. Maaleja on syntynyt ja nyt pitää ottaa seuraava kehitysaskel, Wiss kertoo.

 – Jesse on työteliäs hyökkääjä, jolta aina tietää mitä saa. Erinomainen laukaus on vahvuutena. Vielä on paljon töitä edessä, mutta kyllä hänessä potentiaalia on nousta pelaavaan kokoonpanoon.

Samalla pukukoppi pullistelee täyteläisyyttään ja joukkueeseen on tunkua.

 – Meillä on treeneissä todella paljon pelaajia käytettävissä. Olemme päässeet vetämään koko kentän peliä, sehän on ihan parasta. Aluksi pienpelejä ja sitten 22 pelaavat keskenään loppujen tehdessä oheistoimintaa. Nämä viimeiset harjoitukset ja ottelut ovat hyviä näytönpaikkoja jo ensi kauden sopimuksiakin ajatellen, Wiss muistuttaa.

FC Lahti on valmentajavaihdoksensa myötä vielä pienoinen mysteeri.

 – Mielenkiintoista on nähdä, millainen Lahti tulee vastaan. Sami Ristilän alaisuudessa heillä on alla vain yksi ottelu Maarianhaminaa vastaan. Sami on ollut kanssani samoissa Palloliiton koulutuksissa, joten sinällään tunnen hänet entuudestaan. On hienoa, että Sami saa mahdollisuuden päävalmentajana ja toivon hänelle hyvää.

 – Meillä on taktisesti kaksi erilaista lähestymistapaa tähän otteluun. Riippuen vastustajan pelitavasta valitsemme jomman kumman. Se ei tietysti muutu mihinkään, että haemme aktiivisesti kolmea pistettä. Voitolla saisimme kiitettyä kotiyleisöä hyvästä kaudesta, Wiss päättää.

Erityistä juhlahumua ottelutapahtumassa

Sunnuntain Tammelassa juhlistetaan Ilveksen tämän vuoden junioreiden SM-mitalisteja. Ennen ottelua joukkueet nauttivat mitalikahvit ja -kakut ja ottelun tauolla kaikki mitalistit kukitetaan.

‭Tänä vuonna SM-mitaleita junioreissa saavuttivat:
A-pojat SM-hopeaa
B-pojat SM-hopeaa
B-tytöt SM-pronssia
D-akatemia (pojat) SM-pronssia

Samalla juhlitaan naisten Ilves/2:sen nousua Ykköseen ja miesten Ilves/2:sen nousua Kakkoseen.

Erityislaatuisena lisänä Jussi Ristimäki saa viimein kultamitalin, joka on odottanut häntä 35 vuotta. Ristimäki valmensi Ilveksen miehet Suomen mestaruuteen vuonna 1983, mutta tuolloin hän ei järjestävältä taholta mitalia saanut.

Tervetuloa mukaan juhlistamaan nuoria ja hieman vanhempiakin sankareita!
Ilves – FC Lahti  su 21.10. klo 14.30 Tammelan stadion

Lipunmyynti »

Otteluisäntänä liikunta- ja hyvinvointikeskus Fressi


Lue myös

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Tampereen Ilves aloittaa Veikkausliigassa sijoille 7-12 sijoittuneiden joukkuiden kesken pelattavan Haastajasarjan. Ilves tippui pääsarjan runkosarjaosuuden viimeisen kierroksen jälkeen sijalle 10. Loppusarjan viidestä ottelusta ensimmäisessä eteen osuu vierasmatka,...