Ennakko: Sunnuntaina edessä Kuopion reissu

Veikkausliiga-kausi on ylittänyt puolivälin. Sunnuntaina KuPS ja Ilves pelaavat 13. ottelunsa. Kuopiolaiset ovat sarjakakkosina ja tamperelaiset puolestaan seitsemänsinä.

 

Ilveksen ja Kuopion Palloseuran viimeisimmästä kohtaamisesta ei tapahtumia puuttunut. Kolmatta liigaotteluaan pelannut Jean Blanco pyöräytti komean kääntölaukauksen aivan tolpan juureen. Seuraavaksi Nana Boateng tasoitti pelin pilkulta. Ilves pääsi jälleen johtoon, kun Tatu Miettunen puski pelivälineen verkon perukoille. Voittomaali syntyi, kun Eetu Vertainen vaihdettiin sisään ja hän kiskaisi huiman kaukolaukauksen ensimmäisellä kosketuksellaan oltuaan kentällä vain 20 sekuntia. Kuopiolaisten kavennuksen ja 3–2-lukemat viimeisteli Aniekpeno Udo.

Viisi viimeisintä:
22/05/21 VEI Ilves 3 – 2 KuPS
06/02/21 SUC Ilves 0 – 2 KuPS
05/10/20 VEI KuPS 1 – 1 Ilves
17/07/20 VEI Ilves 0 – 0 KuPS
08/02/20 SUC Ilves 1 – 1 KuPS

 

Savon lippulaiva

Päävalmentaja Simo Valakarin suojateista löytyy tamperelaisille tuttuja pelaajia, sillä Ilvestä usean vuoden ajan edustaneet toppari Diogo Tomás ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja Iiro Järvinen vaihtoivat täksi kaudeksi leiriä. Lisäksi Ilves-kasvatti Santeri Haarala on värvätty TPS:sta keltamustiin.

Keltamustien kevät sujui sangen mallikkaasti, kun he voittivat Suomen Cupin finaalissa HJK:n rangaistuspotkuilla. Veikkausliigan puolella kone on ajoittain yskähdellyt, mutta KuPS on edelleen hyvissä asetelmissa mitali- ja jopa mestaruustaistelun kannalta. Sarjasijoitus on toisena viisi pistettä HJK:n takana. FC Inter ja FC Lahti huohottavat niskaan kolmen pisteen päässä.

Viimeisin liigamatsi päättyi voittoon FC Hakan vieraana. Ottelun ainokaisesta vastasi jo kauden neljännen maalinsa laukonut Diogo Tomás. Vakuuttavasti esiintynyt maalivahti Johannes Kreidl on kahdeksassa pelaamassaan ottelussa pitänyt nollapelin viidesti.

Viime päivinä kuopiolaisten huomio on ollut europeleissä. Torstaina konferenssiliigan 2. karsintakierroksella vastaan asettui ukrainalainen Vorskla Poltava. Ottelu Kuopiossa päättyi 2–2, joten keltamustilla jää vielä paljon jännitettävää ensi viikon torstaina vieraissa pelattavaan toiseen osaotteluun.

 

Ilves hamuaa ylempään loppusarjaan

Tampereen futiksen lippulaiva on Veikkausliigassa seitsemäntenä. 12 ottelusta on kertynyt viisi voittoa ja yhtä monta tappiota. Tasapelit ovat jääneet kahteen. Takapakkia tuli viikko sitten perjantaina, kun SJK kävi ryöstöretkellä Ratinassa. 0–1-tappiossa Ilveksen peli oli epätyypillisen halutonta ja etenkin alku oli hankala. Viikon aikana on ehditty keitellä käärmekeittoja.

Tämä pidempi tauko edellisestä pelistä voi olla joko hyvä tai huono juttu. Edellisestä matsista jäi paljon parannettavaa, nyt olisi tärkeää päästä nopeasti hyvään pelirytmiin kiinni heti alkuvihellyksestä alkaen, päävalmentaja Jarkko Wiss kertoo.

Tässä on saatu paranneltua aiempia loukkaantumisia, mutta toisaalta aina tulee uuttakin jobinpostia. Se on normaalia kiertokulkua, joka kuuluu urheiluun. Meillä on pientä tälliä ja sairastelua, mutta hyvä joukkue saadaan kasaan.

Menestymään tottunut KuPS on sisäistänyt pallonhallintaan luottavan Valakarin opit. Keltavihreiden huomio kiinnittyy eniten oman pallollisen pelin terävöittämiseen.

KuPS yleensä houkuttelee vastustajaa ylöspäin, mutta on heillä variaatioita pelissään. Riippuu aina vähän siitä, ketä pelaajia on käytössä. He ovat joka tapauksessa itsevarmoja pallon kanssa, Wiss mainitsee.

Puolustaessa meidän pitää tunnistaa sopivat hetket, jolloin isketään palloon kiinni ja tilanne on mahdollista voittaa. Hyökätessä meidän pitää olla paljon aiempaa rohkeampia ja nopeampia. Ensimmäistä prässääjää pitää uskaltaa haastaa, jotta saamme linjoja auki.

Heinäkuun aikana KuPS on europeleissä jo kaatanut armenialaisen FC Noahin yhteismaalein 5–1. Etenemismahdollisuudet ovat myös hyvät kesken olevassa otteluparissa Vorkslaa vastaan. Tahti tuskin hiipuu Veikkausliigan puolellakaan.

Kaverilla on paljon pelejä alla. KuPS ei välttämättä ole ehtinyt treenaamaan viime päivinä normaaliin tapaan. En kuitenkaan usko, että se olisi heille suuri rasite, Wiss pohtii.

Heillä on laaja rinki ja he ovat viime peleissä vaihdelleet kokoonpanoa. Onhan se myös niinkin, että aina kun kansainvälisissä peleissä menestyy, niin se antaa lisäbuustia ihan koko organisaatiolle. Eiköhän siellä ole hyvä energia päällä.

Lopuksi Wiss painottaa, että kotimaan sarjassa pisteet halutaan Tampereelle, mutta europelien osalta tsempit lähtevät Kuopioon.

On todella hienoa, että Veikkausliigan joukkueet pärjäävät Euroopassa. Liputan KuPSin ja kaikkien muidenkin suomalaisseurojen puolesta. Se ei ole meiltä mitään pois.

 

Viime kerralla Otso Virtanen ohitettiin kolmesti. (kuva: Jimi Soinila)KuPS vs. Ilves  25.7. klo 18.30 Kuopion keskuskenttä

Katso Ruudun livelähetys »

 

Lue myös