Otteluennakko: KuPS vs. Ilves

Ilves matkustaa sunnuntai-illan jännitysnäytelmää varten Kuopioon. Paikallinen palloseura taistelee tasapistein Veikkausliigan mitalisijoituksista. Ilves on yleensä ollut äärimmäisen vaikea vastustaja KuPSille, mutta viimeisin ottelu oli jälkimmäisen joukkueen juhlaa.

Ilves ehti pitää KuPSia tiukassa otteessaan kolmen vuoden ajan. Sinä aikana tamperelaiset saalistivat peräti 12 perättäistä voittoa kaikki kilpailut mukaanlaskettuna.

Tämän liigakauden ensimmäisessä kotiottelussa huhtikuussa tulos oli Ilveksen eduksi 2-1. Rasmus Karjalainen vei vierailijat nopeaan johtoon, mutta Marius Noubissi toi kahdella osumalla joukkueensa rinnalle ja ohi.

”Keltavihreä kirous” tuli kuitenkin päätökseensä kesäkuussa 3-1-tuloksella, kun maalipuiden väliin osuivat Ville Saxman kahdesti ja Ilmari Niskanen kerran. Iiro Järvisen upea kaukolaukausmaali jäi laihaksi lohduksi. Merkille pantavaa oli, että Ilvekseltä ajettiin kaksi pelaajaa ulos kentältä ensimmäisen puolen tunnin aikana.

14 viimeisintä Ilveksen ja KuPSin keskinäistä ottelua ovat olleet sangen lämpöisiä. Niissä on nähty peräti kahdeksan punaista korttia, kolme tamperelaisille ja viisi kuopiolaisille.

Klassinen ”kuuden pisteen ottelu” vahvavireisten kilpakumppanien välillä

Viime kauden päätteeksi hopeaa voittanut KuPS oli pronssille sijoittunutta Ilvestä parempi ainoastaan maalieron turvin. Tilanne on siinä mielessä sama nytkin, että keltamustat ovat kiinni mitalin syrjässä, kun tasapisteissä olevilla tupsukorvilla on huonomman maalieron vuoksi takaa-ajoasema sarjataulukon viidensinä.

Välissä keikkuu FC Honka neljäntenä. RoPSin miehittämään kakkossijaan on eroa neljä pistettä ja kierroksia on jäljellä kolme. Kultaa lukuunottamatta mitalitaistelu ratkennee lopullisesti vasta päätöskierroksella.

Viime lauantaina Jani Honkavaaran suojatit kaatoivat VPS:n vieraskentällä näytöstyyliin lukemin 3-0. Ats Purje, Petteri Pennanen ja Ville Saxman merkkauttivat itsensä tehokirjoihin.

Ilves puolestaan pöllytti sunnuntaina sarjajumbo PS Kemiä maalein 4-0. Tammelassa yleisöä huudattivat Issa Thiaw, Iiro Järvinen, Jani Tanska ja Ilari Mettälä. Kapteeni Mika Hilander maalillaan piti kauden kymmenennen nollapelinsä.

Ilveksen pitkäaikaisloukkaantuneiden (Baba Mensah ja Tiemoko Fofana) lisäksi puolustaja Tuomas Rannankari on toipilaana. Lauantain aikana keskikenttäpelaaja Naatan Skyttä pelaa B-junnuissa SM-sarjaa ja hyökkääjä Niklas Jokelainen pelaa yhteistyöseura JJK:ssa Ykköstä.

Valmentajien valtit

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss on ollut tyytyväinen eheään harjoitusviikkoon. Lauantaiaamupäivänä hiottiin viime hetken kuviot kuntoon.

 – Kuopion tekonurmi poikkeaa luonnonnurmesta, johon olemme tottuneet. Palloa pitää pelata enemmän jalkaan ja ensimmäisen kosketuksen merkitys korostuu. Olemme kuitenkin valmistautuneet hyvin, Wiss kertoo.

 – Perjantaina keskityimme taktiseen puoleen ja tänään vedimme lyhyet ja terävät treenit erikoistilanteisiin keskittyen. Niissä on kieltämättä tullut onnistumisia, mutta on omissakin soinut. Kauden loppua kohden liukkailla keleillä tasaiset pelit voivat juuri erikoistilanteilla kääntyä puolesta tai vastaan.

Kuluvalla kaudella Ilves on iskenyt 17 erikoistilannemaalia, eniten kaikista Veikkausliiga-seuroista. Apuvalmentaja Toni Kallio tuntee metkut maalin edustalla.

 – Viime aikoina olemme löytäneet meille oikeita elementtejä hyökkäyspään tilanteisiin. Toisaalta puolustuksessa päästimme esimerkiksi HJK:ta vastaan kaksi helppoa maalia kulmapotkuista, vaikka tiesimme mihin varautua, Kallio manaa.

 – Kömmähdyksiä tulee toki kaikille joskus. Miesvartioinneissa ja blokeissa jokaisen pitää silti olla hereillä ja hoitaa oma ruutunsa. Myös KuPSilla tulee olemaan hyviä erikoistilanteiden antajia ja ulottuvia pelaajia korkeisiin palloihin, Kallio tietää.

Yksi kuopiolaisten taitavista potkaisijoista on joukkueeseen elokuussa liittynyt Reuben Ayarna. Ghanalainen nousi Veikkausliiga-pelaajien eturiviin edustettuaan kahden kauden ajan Ilvestä.

 – KuPS on hyvä joukkue, jolla on aika vakiintunut avauskokoonpano. Yläkerrassa on nopeutta ja keskikentällä paljon taitavia jalkoja. Tiedämme mitä odottaa, Wiss sanoo.

 – Reuben on klassinen keskikentän kapellimestari. Hän lukee peliä taitavasti. Hyvä vasuri ja itseluottamus. Kahdessa vuodessa oppii tuntemaan kenen tahansa pelaajan vahvuudet ja heikkoudet, mutta emme sinällään keskity juuri häneen.

Koko joukkueen kollektiivisuus on ollut Ilveksen vahvuus ja sen avulla voittoa haetaan sunnuntainakin.

 – Viime pelissä Kuopiossa saimme pari punaista korttia, jotka johtuivat omista virheistämme. Luimme tilanteet huonosti. Pelasimme alun hyvin, mutta KuPS ansaitsi voittonsa silloin.

 – Koko joukkueen vireystila on hyvä. Ei tässä kannata ylimääräisiä paineita kasata omaan niskaan. On hienoa, että peleissä riittää edelleen panosta ja siitä lähdemme nauttimaan kentälle, Wiss päättää.

Lue keskikenttäpelaaja Iiro Järvisen mietteet ottelusta »

Tasaista on!KuPS – Ilves 
su 7.10. klo 17.00 Kuopion keskuskenttä

Ruudun livelähetys »

Lue myös