Ennakko: Ilves kohtaa hallitsevan mestarin vieraissa

 

Maanantaina Ilves matkustaa europelikiireistä toipuvan KuPSin vieraaksi. Kotimaan kentillä kuopiolaisilla on loistavat mahdollisuudet uusia mestaruutensa. Viidentenä oleva Ilves hamuaa myös mukaan mitalitaisteluun.

 

Ilves ja KuPS kohtasivat heinäkuun puolivälissä maalittomassa tasapelissä, joten keskinäinen paremmuus tältä kaudelta on vielä selvittämättä. Savon lippulaiva on toki ollut vaikea vastustaja pari viime kautta. Ilveksen viimeisin voitto kuopiolaisista on Vuoden 2019 tammikuulta, jolloin Suomen Cupissa nähtiin 4–1-rökitys.

Viisi viimeisintä:
17/07/20 VEI Ilves 0 – 0 KuPS
08/02/20 SUC Ilves 1 – 1 KuPS
27/09/19 VEI KuPS 2 – 0 Ilves
16/08/19 VEI Ilves 0 – 2 KuPS
24/05/19 VEI KuPS 1 – 0 Ilves

 

MESTARIN TIE PYSTYYN EUROOPASSA

Mestarijoukkueen peräsimeen täksi kaudeksi liittynyt norjalainen Arne Erlandsen on suosinut sangen suoraviivaista pelityyliä, jossa ei jäädä keskialueelle hieromaan. Nopea juoksuvoimainen tyyli on tuottanut myös tulosta. KuPS porskuttaa seitsemän voiton putkessa sarjakakkosena. Viimeisimpänä IFK Mariehamn katseli kotonaan tulostaulun 0–2-lukemia. Maalipuiden väliin osuivat Jiri Nissinen ja Aniekpeno Udoh.

Kuopiolaiset ihastuttivat myös Eurooppa-liigan karsinnoissa. Joukkue kaatoi Slovan Bratislavan ja Sūduvan vakuuttavilla esityksillä. Viime torstaina tie kuitenkin nousi pystyyn Romanian suurseura CFR Cluj’n käsittelyssä. Lohkovaihe jäi haaveeksi 1–3-vierastappion myötä. KuPSin ainokaisen nikkasi lisäajalla Aniekpeno Udoh. Samaisesta Romanian reissusta johtuen liigaottelu Ilvestä vastaan siirtyi perjantailta maanantaille.

KuPSin keulahahmo Ilmari Niskanen siirtyi pari viikkoa sitten Saksan 3. Bundesliigassa pelaavaan Ingolstadtiin. Niskanen ehti pelata vuodesta 2013 lähtien 154 liigaottelua viimeistellen 18 maalia. Niskasen lähdöstä huolimatta joukkueessa on edelleen kosolti tulivoimaa ja luotettavia liigajyriä. Lucas Rangel on viimeistellyt neljä maalia. Seuran omat kasvatit Petteri Pennanen ja Urho Nissilä ovat mainiossa vireessä ja maalejakin on kertynyt kolme mieheen. Kauden jokaisessa ottelussa täydet minuutit kellottanut Otso Virtanen on pitänyt peräti seitsemän nollapeliä.

 

KAUPIN HARJOITUSKENTÄLTÄ VAUHTIA KOIPIIN

Ilves voitti TPS:n viikko sitten sunnuntaina. Tylyt 4–0-lukemat eivät jättäneet epäselvyyttä. Maaliryöpystä vastasivat Jair, Naatan Skyttä, Joona Veteli ja Lauri Ala-Myllymäki. Voitolla sarjasijoitus koheni viidenneksi. Negatiivisena puolena oli Ilari Mettälän pohjeluun murtuminen, samoin kuin kävi Janne Sakselalle paria viikkoa aiemmin.

Kokonaisuudessaan Ilveksen toipilaslista on lyhentynyt. Päävalmentaja Jarkko Wiss on kasvattanut kierroksia kokonaisen harjoitusviikon aikana. Erlandsenin pelikirjassa kontakteja ei kaihdeta ja tilanteisiin mennään kovaa.

– KuPS edusti Suomea hyvin Euroopassa, vaikka ihan ei riittänyt lohkoon asti. Heillä on paljon pelejä alla, mutta kyseessä on yhä varmaankin sarjan fyysisin joukkue. Meidän pitää olla valmiita nopeaan peliin ja kaksinkamppailuihin, Wiss tietää.

– Jos voitamme yksi vastaan yksi -tilanteita, niin voimme lisätä painetta heidän suuntaansa. Kaksinkamppailut ovat avainasemassa senkin takia, että heillä on todella vahvat erikoistilanteet.

Kuluvalla sesongilla Ilves ei ole kyennyt voittamaan top4-joukkueita. Kuopio olisi hyvä paikka aloittaa, mutta vastustajan ehdoilla se ei onnistu.

– KuPSilla on monta perättäistä voittoa alla ja rotaatiollakin kasassa on taitava joukkue. Meidän pitää pystyä myös rauhoittamaan peliä, kun tilanne sitä vaatii. Roiskimisella emme saavuta mitään, Wiss linjaa.

–Tämä on meille kova haaste, mutta samalla näytönpaikka. Meidän pitää alkaa ottaa pisteitä meitä ylempänä sarjassa olevilta joukkueilta. Peli on ollut aiemminkin hyvää, nyt tarvitaan vielä huolellisuutta ja kliinisyyttä.

13 ottelua tällä kaudella pelannut toppari Tatu Miettunen on samoilla linjoilla. Viidentenä keikkuva Ilves voi haastaa sarjassa kenet vain.

– Meillä on aivan realistiset mahdollisuudet ottaa huomenna piste tai voittokin. KuPS on ollut läpi kauden todella vahva ja he pääsevät kotikentälleen, mutta jos jatkamme viime otteluiden tyylillä, niin kaikki on mahdollista, Miettunen valaa uskoa.

Pelaa Ilves sitten kolmen tai viiden alakerralla, täytyy pallon liikkua maltilla maata pitkin.

Olemme löytäneet tasaisuutta otteisiin. KuPS voi tulla kovalla prässillä päälle, mutta emme saa antaa sen hetkauttaa. Puolustajienkin pitää avata rohkeasti peliä. Havaiji-pallo ei ole meidän vahvuutemme, Miettunen heittää.

 

KuPS saa olla tarkkana mm. Naatan Skytän kanssa.

KuPS vs. Ilves   maanantai 5.10. klo 18.30 Savon Sanomat Areena

Katso ottelun livelähetys Ruudusta »  

 

Lue myös