Ennakko: KPV – Ilves, sarja käynnistyy!

Pitkän odotuksen jälkeen Veikkausliiga on jälleen täällä. Ilveksen kausi käynnistyy sunnuntaina sarjanousija Kokkolan Pallo-Veikkojen vieraana.

 


KPV:n uusi tuleminen

KPV on viime vuosien ajan tehnyt suuria panostuksia. Edustusjoukkue nousi Kakkosesta Ykköseen kaudella 2015. Nousu Veikkausliigaan koitti viime kauden päätteeksi, kun kaksiosaisessa karsinnassa kaatui TPS.

Pallo-Veikkojen ainoa Suomen mestaruus on tasan 50 vuoden takaa ja edellinen pääsarjavisiitti lähes 30 vuoden takaa. Pitkän odotuksen jälkeen Kokkolassa päästään jälleen taistelemaan pääsarjatason menestyksestä. Paikallinen keskuskenttä ei kuitenkaan vielä ole pelikelpoinen, joten vihreäpaidat aloittavat kautensa evakossa Seinäjoella.

Uuden tulemisen avainhahmoja on ollut muun muassa päävalmentaja Jarmo Korhonen, jolla alkaa jo 7. kausi KPV:n penkin päässä. Korkeimmillaan Ykkösessä valmentanut Korhonen (54) pääsee viimein kokeilemaan siipiään Veikkausliigassa.

Kentällä vastuuta kantavat muun muassa kokenut toppari Ville Koskimaa ja läpimurtoa hakeva maalivahti Teppo Marttinen. Keskikentän kolmiossa Isaach Shaze, Sebastian Mannström ja Hendrik Helmke rytmittävät peliä. Hyökkäyspäässä tehoja odotetaan täksi kaudeksi hankituilta Simo Roihalta ja Enoch Banzalta.

Viime lauantaina KPV eteni Ilveksen tavoin Suomen Cupin välieriin. Kokkolalaiset pudottivat liigakakkoseksi sijoittuneen RoPS:n jatkosta maalein 2-1, joten sarjanousijaa ei kannata aliarvioida. Ilves toki tuntee vastustajansa entuudestaan, sillä cupin lohkovaiheessa tamperelaiset kävivät hakemassa Kokkolasta 2-1-vierasvoiton.

 

Ilves kiitää voittamattomana

Vuosi 2019 on alkanut Ilvekseltä vähintäänkin mainiosti. Takana on kuusi harjoitusottelua ja seitsemän kilpailullista ottelua, joista voittoja on tullut tasaiseen tahtiin ilman ainuttakaan tappiota. Ainoastaan kerran on pisteitä tiputettu Suomen Cupin alkulohkossa, kun RoPS venyi 1-1-tasapeliin.

Viime lauantaina Cupin puolivälierissä vieraskentällä vastaan asettui kovakuntoinen FC Honka, jota povataan jopa mestaruustaisteluun mukaan. Ilves oli maalin tappiolla, mutta Emile Paul Tendengin upea volleyveto toi tupsukorvat tasoihin varsinaisen peliajan lopussa. Rangaistuspotkukilpailuun venynyt kamppailu päättyi lopulta Ilveksen eduksi 4-3. Luottokapteeni Mika Hilander piti joukkuettaan pystyssä tärkeillä torjunnoilla.

Pitkäjänteistä työtä tehnyt Ilves on vakaissa kantimissa liigakauden alkaessa. Jarkko Wiss aloittaa 4. kautensa päävalmentajana ja joukkueen runko on pysynyt hyvin kasassa. Pelaajien keski-ikä on koko sarjan nuorin, mutta nälkää riittää sitäkin enemmän.

Tutuista pelimiehistä vastuuta tulevat jälleen kantamaan muun muassa luottotopparit Tatu Miettunen ja Baba Mensah. Liigajyrät Tuure Siira, Matias Ojala ja Felipe Aspegren huolehtivat muista puolustavista rooleista. Ilves-ikoni Lauri Ala-Myllymäki rakentaa hyökkäyksiä, joita sähäkät laiturit Iiro Järvinen ja Ilari Mettälä täydentävät yläalueella.

Uudet täsmähankinnat tuovat mielenkiintoisen lisämausteen. Kokenut laitapuolustaja David Addy avaa peliä taidokkaasti. Jair tuo brasilialaista rytmiä keskikentälle ja Samuel Afum omaa hyvän maalivainun. Seinäjoelta Ilvekseen palannut Emile Paul Tendeng on jälleen oma ”Tammelan taikurimme”.

Liiga-avaukseen keltavihreät saavat paljon vaihtoehtoja kokoonpanoon, vaikka toipilaslista ei täysin tyhjä olekaan. Mikael Almén potee lievää harjoituksissa saatua nilkkavammaa ja Matias Riikonen kärsii murtuneesta sormesta. Samuel Afumin pelikunto on vielä tarkastelun alla.


Koutsin kommentit

Päävalmentaja Jarkko Wiss on ollut tyytyväinen etenkin siihen, että joukkueen onnistumiset harjoituksissa ovat siirtyneet myös pelikentille.

– Hyvään suuntaan olemme edenneet. Nuoret pelurit piristävät meininkiä, vuoronperään aina joku nostaa tasoaan. Terveystilannekin on hyvä, treeneissä on vauhtia ja kilpailua. Kun on täysi rosteri, niin voi paremmin hyödyntää ison kentän pelinomaisia harjoitteita, Wiss taustoittaa.

Ilves on aiempina kausina antanut useille pelaajille ensimmäiset peliminuutit liigassa ja samaan pyritään edelleen. Pikavoittojen sijaan tavoitteena on pitkäjänteinen kehitys.

– Lupaavia nuorukaisia olisi tulossa meille muualtakin Suomesta, mutta oman junioriputkemme tuottaessa pelaajia edustukseen ei peliaikaa aina vain riitä kaikille. Lahjakkuuttakin on monenlaista ja sen kehittäminen ei tapahdu hetkessä. Suunnittelemme toimintaamme jo vuosien päähän.

Jatkoonpääsy cupissa lämmittää mieltä, mutta Wiss muistuttaa kauden olevan vasta alussa.

– Honkaa vastaan pelimme ei oikein rullannut, tietty rentous puuttui. Pystyimme kuitenkin venymään ratkaisevilla hetkillä. Nyt alamme hieman keventämään harjoitustaakkaa, enemmän lyhyttä ja terävää vetoa.

– Viimeisissä peleissä olemme pystyneet voittamaan puolustamallakin. Se tulee olemaan pitkässä sarjassa tärkeää. Jos koko joukkueen puolustuspeli toimii, niin silloin voi heikkonakin päivänä pärjätä vahvaa vastustajaa vastaan, Wiss tietää.

Seinäjoelle kevään kotiottelunsa siirtänyt KPV on ensimmäisenä laittamassa Ilveksen testiin.

– Seinäjoki on ollut meille hyvä paikka pelata. Tunnemme kentän ja muut olosuhteet. Kokkola olisi ollut paljon vaikeampi ympäristö vierailla. KPV on pelannut vahvan talvikauden ja sinne on tullut myös uusia vahvistuksia. Opiskelemme pelitapaa lähipäivinä tarkasti.

– Jarmo (Korhonen) on hyvä ottelukohtainen valmentaja. Hän on aina tehnyt tulosta pienelläkin ringillä. Harvalla valmentajalla on yhtä pitkä kokemus Suomessa ilman liigapaikkaa. Toivotan onnea ja menestystä, mutta ei ihan vielä meitä vastaan, Wiss keventää.

 KPV vs. Ilves 
su 7.4. klo 15.00 OmaSP Stadion, Seinäjoki

   Ruudun livelähetys »

Hyödynnä Oma Ruutu-kampanja 31.5.2019 mennessä, niin saat ensimmäisen tilauskuukauden ilmaiseksi ja tuet samalla seuraasi. Vieraile osoitteessa ruutu.fi/lahjakortti ja käytä tunnusta: SC19ILVES.

Ottelu on luonnollisesti myös Veikkauksen pitkävetokohde, katso kertoimet täältä.

Lue myös