Ennakko: Tehokkaat turkulaiset halutaan nollata lauantaina

Veikkausliigan ylemmässä keskikastissa jatketaan pistejahtia lauantaina. Sarjanelonen Inter isännöi tupsukorvia Veritaksen nurmella. Ilves kampeaisi voitolla pisteen verran sinimustien edelle.

 

KESKINÄINEN HISTORIA

Vuodesta 1999 lähtien yhtäjaksoisesti Veikkausliigassa pelannut FC Inter on monesti ollut vaikea vastus Ilvekselle. Tamperelaisilla olisi kalavelkoja maksettavana.

Viime elokuussa oli uuden päävalmentajan Toni Kallion ensimmäinen ottelu ykköskäskijänä. Inter-debyyttinsä tehnyt Petteri Forsell oli vaikea pideltävä ja hän tarjoili kotijoukkueen molemmat osumat. Ilvestä monesti aiemminkin rokottanut Timo Furuholm vastasi ensimmäisestä ja Benjamin Källman toisesta osumasta.

Viimeisin joukkueiden välinen kohtaaminen oli Ilveksen kauden 2021 viimeisessä kotiottelussa lokakuussa. Mestaruussarjan kamppailussa tupsukorvat eivät päässeet ylärimaa lähemmäs, ja turkulaiset nappasivat kolme pistettä Aleksi Paanasen ja Taiki Kagayaman maaleilla.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
27/10/21 Ilves 0 – 2 Inter
21/08/21 Inter 2 – 0 Ilves
23/06/21 Ilves 2 – 1 Inter
18/10/20 Ilves 0 – 2 Inter
11/07/20 Inter 5 – 1 Ilves

 

KEVÄT 2022

FC Inter ja Ilves ovat sarjataulukossa sijoilla neljä ja kuusi, joten luvassa lienee tasaista kamppailua. Yhden ottelun enemmän pelanneilla turkulaisilla on kasassa 13 pistettä, tamperelaisilla 11.

Viimeisimmässä ottelussaan sinimustat hakivat Vaasasta 2–1-voiton. Vepsu oli kiinni tasapelissä, kunnes muutama minuutti ennen täyttä aikaa kapteeni Rick Ketting tuikkasi voittomaalin. Avausmaalista vastasi jo viidettä kertaa tällä kaudella verkkoja heilutellut Källman.

38-vuotiaalla päävalmentaja Miguel Graulla ei ole aivan niin laaja rosteri käytettävissä, kuin aiempien vuosien kollegoillaan. Interissä vilisee kuitenkin edelleen raudanlujia taitureita. Esimerkiksi Forsellin ja Kettingin kaltaiset vahvat yksilöt pystyvät kääntämään tiukat tilanteet parhain päin.

Ilves on viime otteluissaan löytänyt jälleen keinot kurinalaiseen puolustamiseen. Viimeksi viikko sitten FC Honka joutui kotikentällään toteamaan, että kissapetoa ei noin vain riepotella. Keltavihreät hallitsivat pitkiä pätkiä etenkin avausjaksolla, mutta maalit ottelusta jäivät kuitenkin puuttumaan.

Ilveksen puolustuslinjassa rakoja ovat ansiokkaasti tilkinneet mm. Kalle Katz, Mikael Almén ja Tuomas Ollila, joilla kaikilla on ikää vain 22 vuotta. Turun reissu jää varmuudella väliin Tuure Siiralta, Teemu Jäntiltä ja Jorn Vancampilta, jotka kuntoutuvat loukkaantumisista.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio edusti omalla pelaajaurallaan FC Interiä kaudella 2011. Sinimustat ovat olleet senkin jälkeen useana vuonna kärkikahinoissa mukana.

Interissä on hyvä sekoitus kokemusta ja vähän uuttakin väriä. Joukkue on tottunut taistelemaan mitaleista, eikä pieni uudistuminen ole sitä muuttanut tänäkään vuonna. Meitä odottaa Turussa kova haaste, Kallio tietää.

Niin sanottuja syömähampaita ovat hyökkäyspäässä Benjamin Källman ja Petteri Forsell. Heillä riittää taitoa ja viimeistelykykyä. Alakerrassa on meille aiempina vuosina tutuksi tullut Rick Ketting, joka on vahva keskuspuolustaja. SJK:sta tullut laitapakki Rodrigo Arciero pelaa hyvää kautta.

Kokonaisuudessa Kallio on tyytyväinen viime aikaisiin otteisiin. Kaksi nollapeliä putkeen ovat olleet hyviä työvoittoja.

Jos jatkamme samalla tavalla, kuin Honkaa vastaan ensimmäiset puoli tuntia, niin hyvä tulee. Pidimme oman päädyn puhtaana kollektiivisella puolustuksella ja loimme myös paikkoja maalintekoon. Haemme ehjää ysikymppistä, Kallio toteaa.

Vielä tarvitaan vähän huolellisempia viimeisiä ratkaisuja hyökkäyksessä, pelirohkeutta kaivataan lisää. Ehkä turhan kaukaa joudutaan hakemaan vetoja ja keskityksiä. Puolustuksessa olemme löytäneet hyvän draivin. Vielä voi parantaa sitä, että löytäisimme aina paremmin oman kohteen myös purkupalloissa. Niitä ei tarvitsisi antaa hätäisesti vastustajalle.

 

Rasmus Leislahti on pitänyt maalinsa koskemattomana kaksi viimeisintä ottelua. (kuva: Jimi Soinila)

FC Inter vs. Ilves  28.5. klo 17.00 Veritas Stadion

Katso Ruudun livelähetys »

Lue myös