Ennakko: Ilves pääsee korkkaamaan Ratinan nurmen

Ilves pääsee isännöimään kotiottelunsa ensimmäistä kertaa tänä keväänä Ratinan stadionilla. Aurinko paistaa, nurmi vihertää ja Ratinassa yleisöä odottaa uudistuneet tapahtumapalvelut. Kentällä vastaan asettuu sarjanousija VPS, joka on jo osoittanut vaarallisuutensa liigatasolla.

 

Perinneseurat Ilves ja VPS iskevät ensimmäistä kertaa 2020-luvulla yhteen. Viime vuosikymmenellä vaasalaisvalmentaja Petri Vuorisen aikakaudella käytiin useita tasaisia ja vähämaalisiakin kamppailuja, mutta nyt puhaltavat uudet tuulet.

Viisi viimeisintä kohtaamista:
29/06/19 VEI VPS 1 – 2 Ilves
14/04/19 VEI Ilves 0 – 0 VPS
23/02/19 SUC Ilves 3 – 0 VPS
17/09/18 VEI VPS 1 – 2 Ilves
18/05/18 VEI Ilves 0 – 0 VPS

 

Vaasan veri ei vapise

2020-luvun VPS aloitti Ykkösessä. Täksi kaudeksi Veikkausliiga palasi Vaasaan. Takana on kolme ottelua, joista on kasassa kolmen suora. Ensin tasapeli AC Oulua vastaan 2–2, sitten murskavoitto 5–0 FC Lahdesta ja viimeisimpänä 0–1-tappio HJK:lle.

Joukkueen maalipörssin kärjessä kahdella osumalla ovat vanha konkari ja nuori kloppi. 35-vuotias Steven Morrissey pelaa jo 12. kautensa Vaasan raitapaidoissa. Parhaimpana kautenaan 2012 jamaicalainen paukutti 15 liigamaalia, eikä ole heikosti lähtenyt nytkään käyntiin. Uutena nimenä historiankirjoihin itseään merkkauttaa 19-vuotias Tete Yengi. Aussi saapui lainalle Englannin kolmostasolta Ipswichin organisaatiosta. Morrisseyn ja Yengin erottaa iän lisäksi 23 senttimetrin pituusero.

VPS:n muita avainpelaajia ovat mm. 34-vuotias maalivahti Oskari Forsman ja keskikentän 35-vuotias maestro Sebastian Strandvall. Kotimaan futiskenttien kiertolainen Forsman on pelannut jo toistakymmentä vuotta kolmella ylimmällä sarjatasolla saavuttaen liiga- ja cup-mestaruudet. Vaasassa varttunut ja VIFK:ssa jalkapallo-oppinsa ammentanut Strandvall on tyylikäs kapteeni niin kentällä, kuin sen ulkopuolella.

 

Ilves hakee avausvoittoaan

Kahdella niukalla 1–2-tappiolla kautensa aloittanut Ilves juotui toteamaan FC Hakan ja KuPSin paremmikseen. Kissapeto kuitenkin avasi pistetilin viikko sitten AC Oulun vieraana. Kai Meriluoto avasi maalihanansa Ilveksen liigapeleissä ja Tuomas Ollila toi joukkueensa tasoihin 2–2-tilanteeseen koko ottelun viimeisestä tilanteesta lisäajalla.

Toni Kallion luotsaama joukkue lähtee intoa puhkuen ensimmäiseen kotiotteluunsa Tampereen maaperällä. Tuure Siira ja Axel Vidjeskog ovat jälleen pelikunnossa kolhujen jälkeen. Yusif Moussa vielä kuntouttaa itseään, mutta hän päässee joukkueharjoituksiin lähiviikkoina. Valitettavasti pitkäaikaispotilaiden lista ei kuitenkaan sulkeudu, sillä Ilari Mettälän sitkeä nilkkavamma pitää miehen poissa viheriöltä.

Joukkueen edesottamuksia seuraamaan saapuvia palvelee uusi ruokatori Ratinan stadionin Laukonsillan puoleisessa päädyssä pääkatsomon vieressä. Alueella on myös erillinen anniskelualue laajentuneella juomavalikoimallaan, sekä aivan vieressä palvelee fanimyyntipiste.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Kallion päätavoite joukkueelleen on oman puolustuspään tilkitseminen.

–  Olemme keskittyneet alkuviikon ajan treeneissä oman boksin puolustamiseen. Maalin edestä pelit usein ratkotaan, molemmissa päissä kenttää. Meidän täytyy olla ”king in the box”, Kallio heittää.

Haluamme pitää nollat omissa ja uskon, että se riittää kolmeen pisteeseen. Hyökkäys on ollut hyvällä mallilla KuPS-pelin puolituntisen jälkeen. Paikkoja saadaan luotua riittävästi.

VPS:n kollega Jussi Nuorela on tuttu mies vuosien takaa, lähinnä kuitenkin nappulakengät jalassa.

Jussin tunnen tietysti pelaaja-ajalta paremmin. Valmentaja Nuorela onkin sitten uudempi tuttavuus. Olemme asiaa pohtineet ja kyllä meillä on hyvä käsitys siitä, millaista jalkapalloa Vepsu pelaa, Kallio kertoo.

Liigaan noustuaan heillä voi olla uusia vivahteita, mutta peli kuitenkin perustuu vahvasti organisoituun puolustuspeliin. Se on varmasti tukipilari, jota meidän pitää horjuttaa.

Kevään viimein lämmettyä ottelusiirrot ovat toivottavasti kaikilla paikkakunnilla menneen talven lumia.

VPS on saanut positiivisen alun kaudelleen. Lahtea vastaan vaasalaiset olivat jopa ylivoimaisia, vaikka se tietysti oli etuna, että he pelasivat vieraspelin kotikentällään. Erikoinen tilanne sekin.

Se nyt on yksi tärkeimpiä asioita tässä pelissä, että pääsemme vihdoin Ratinaan. Hienoa päästä kotiotteluun jahtaamaan voittoa. Toivottavasti yleisöä saapuu paikalle meitä kannustamaan.

 

Tatu Miettunen pallossa VPS:aa vastaan toukokuussa 2018

Ilves vs. VPS  la 23.4. klo 17.00 Ratina

PÄÄSYLIPUT »

Lue myös