Ennakko: Ilveksen avauspeli Haastajasarjassa sunnuntaina

Sunnuntaina alkavat Veikkausliigan ylä- ja alaloppusarjat. Ilveksen ja VPS:n välinen ottelu käynnistää koko kierroksen klo 16.00. Molemmilla maaliahneilla joukkueilla on realistiset mahdollisuudet yltää eurocup-paikasta käytävään playoff-kisaan.

 

YHTEINEN HISTORIA

Perinneseurat Ilves ja Vaasan Palloseura iskivät ensimmäistä kertaa 2020-luvulla yhteen viime huhtikuussa. Kauden ensimmäisessä Ratinan nurmella pelatussa ottelussa ei maalihanoja pidetty tiukalla, vaan iloinen peli aaltoili päädystä päätyyn.

Ilves johti Kai Meriluodon, Mikael Alménin ja Petteri Pennasen osumilla jo turvallisen tuntuisesti 3–1. Vaasalaiset eivät luovuttaneet, vaan loivat sitkeästi painetta kotijoukkueen päätyyn. Viimeisillä minuuteilla Mikko Pitkänen tehtaili illan toisen maalinsa, mutta tasatulokseen asti loppukiri ei riittänyt.

Kauden toisessa kohtaamisessa elokuussa vaasalaiset olivatkin sitten selvästi niskan päällä lukemin 3–0. “Viialan pommittaja” Kalle Multanen rikkoi kuparisen rangaistuspotkusta. Peli ratkesi käytännössä jo ensimmäisellä jaksolla, kun myös Juhani Pikkarainen ja Aleksi Pahkasalo osuivat maalipuiden väliin.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
6/8/22 VPS 3 – 0 Ilves
23/4/22 Ilves 3 – 2 VPS
29/6/19 VPS 1 – 2 Ilves
14/4/19 Ilves 0 – 0 VPS
17/9/18 VPS 1 – 2 Ilves

 

VIIMEAIKAISET OTTEET

Ilves ja VPS jäivät Mestaruussarjan ulkopuolelle, mutta myös liigan seitsemänneksi ja kahdeksanneksi sijoittuvat joukkueet pystyvät kipuamaan eurocup-oikeuteen pudotuspelien kautta. Niinpä panosta ja ankaraa pistejahtia riittää loppuun asti. Sarjanousija ”Vepsu” sijoittui runkosarjassa kymmenenneksi. Eroa on putoamiskarsintapaikkaan neljä pistettä, ja Ilveksen miehittämään kahdeksanteen paikkaan kolme pistettä. Lopullinen sijoitus voi siis vielä kääntyä pettymykseen tai valoisaan toivonkipinään.

Viimeisimmässä ottelussaan viikko sitten Jussi Nuorelan suojatit jäivät nollille väkivahvan KuPS:n isäntinä. Ottelun ainokainen syntyi rangaistuspotkusta toisen jakson alussa Tim Väyrysen toimesta. Toni Kallion miehistö puolestaan pelasi 1–1-tasapelin FC Interiä vastaan. Turkulaiset saivat otteluun lentävän lähdön, kun pallo kimpoili Tommi Jyryn kannalta onnekkaasti maaliin jo 4. minuutilla. Vieraiden johtoasema ei kuitenkaan pitänyt loppuun asti, sillä vanha kettu Tuco rankaisi muutama minuutti ennen täyttä aikaa.

Ilvestäkin aiemmin urallaan edustanut Kalle Multanen on ollut tärkeä palanen vaasalaisten hyökkäyspelissä. 33-vuotias kärkipelaaja pitää 10 maalillaan maalipörssin jaettua kolmospaikkaa. Viisi maalia tehtailleella 35-vuotiaalla Steven Morrisseylla on myös tärkeä rooli joukkueessa, jamaicalainen pelaa jo 12. kautensa raitapaidoissa. Uutena nimenä historiankirjoihin itseään merkkauttaa 21-vuotias Tete Yengi, jolla on kuusi kihausta.

Keltavihreiden parhaat maalintekijät ovat pelintekijä Petteri Pennanen (8) ja viileä viimeistelijä Kai Meriluoto (7). Pennasen lisäksi keskikentän pohjapelaaja Doni Arifi on saanut vastuuta kaikissa kauden 22 liigaottelussa. Arifi on myöskin saanut kutsun Kosovon alle 21-vuotiaiden maajoukkueotteluihin ensi viikolla. Ghanalaislaituri Najeeb Yakubu puolestaan on kaksoiskansalaisuutensa mahdollistamana saanut kutsun Nigerin maajoukkueeseen. Sunnuntain VPS-ottelu jää varmuudella väliin loukkaantuneilta Teemu Jäntiltä ja Yusif Moussalta.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio muistaa, että viimeksi vaasalaisia vastaan joukkueen henkinen kantti oli koetuksella.

Se oli sellainen aloitus, että pallonhallinta oli meillä. Sitten tuli kaksi tilanteenvaihtoa meidän menetyksemme jälkeen ja nopeat maalit kulmapotkujen kautta. Meillä niin sanotusti selkäranka katkesi siihen.

Kävimme sen pelin läpi joukkueen kanssa, taisteluilme ja pelirohkeus ei ollut kohdillaan. Huomenna Vaasaa vastaan uskon, että olemme paljon valmiimpia taistelemaan voitosta, Kallio kertoo.

Vaasalaisten ruuti on ollut sangen kuivaa tällä kaudella. Vaikka aivan viime aikoina maalitehtailu ei ole sujunut entiseen malliin, on joukkue edelleen tehnyt kolmanneksi eniten osumia koko sarjassa; 39.

Siellä on kyllä jatkuva pelote hyökkäyksessä. Vaasalaiset ovat vaarallisia etenkin laitojen kautta, hyviä keskityksiä tulee boksiin. Tete Yengi on ollut erinomainen vahvistus, hän on taitava target-pelaaja. Nyt myös Kalle Multanen on osunut Veikkausliigassa. Hän on aina ollut hyvä boksipelaaja, jolla on kyky olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Ilves ei ole hetkeen päässyt juhlimaan kotivoittoa, mutta viimeisimmän Inter-ottelun loppuhetket näyttivät, että tupsukorvien kynnet ovat yhä terävät.

Jostain syystä olemme usein aloittaneet pelit hyvin, mutta sitten tahti on hyytynyt. Viimeisin peli Interiä vastaan olikin sitten aivan toisesta laidasta. Emme olleet alussa hereillä, mutta toinen jakso oli oikein hyvää peliä. Siihen on kiinnitetty huomiota, ja haemme ehjää ysikymppistä.

Uskon, että sunnuntaina tulee hyvä ottelu ja kotivoitto. Haluamme kaudelle hyvän huipennuksen, Kallio päättää.

 

kuva: Jimi Soinila

Ilves vs. VPS  su 18.9. klo 16.00 Ratina

PÄÄSYLIPUT »

Lue myös