Ennakko: Ilves isännöi vahvistunutta AC Oulua

Ilves haluaa katkaista kahden ottelun tappioputkensa perjantaina Ratinassa. Vastustaja AC Oulu on sarjajumbona, mutta se ei kerro koko totuutta joukkueen nykykunnosta. Tamperelaiset saavat vastaansa sisuuntuneet pohjoisen pojat.

 

Tampereen Ilves ja ainoana liigaseurana Perämeren rannikkoseutua edustava AC Oulu kohtasivat toukokuun alussa ensimmäisellä kierroksella. Tuolloin yhtä päivää vaille 19-vuotias Eetu Mömmö teki kaksi hienoa puskumaalia. Kissapeto haki 2–0-vierasvoiton. Rasmus Leislahti piti nollapelin Veikkausliiga-debyytissään.

Joukkueiden aiemmat kohtaamiset sarjaotteluissa olivat tamperelaisten nousuun johtaneella Ykkösen kaudella 2014. Kolmesta kohtaamisesta Ilves voitti yhden ja hävisi kaksi. Tuolloin oululaisten riveissä täydet minuutit pelasi keskikentän ankkuri Tuure Siira, jolla on nyt menossa kuudes kausi keltavihreissä. Saman kauden Ilveksestä nykyjoukkueessa vaikuttaa enää ainoastaan toppari Tatu Miettunen.

Viisi viimeisintä kohtaamista:
03/05/21 VEI  Oulu 0 – 2 Ilves
13/02/21 SUC  Ilves 1 – 2 Oulu
28/09/14 YKK  Oulu 4 – 1 Ilves
27/07/14 YKK  Ilves 0 – 1 Oulu
07/06/14 YKK  Oulu 0 – 1 Ilves

 

Oulu taistelee sarjapaikastaan kynsin, hampain ja lainapelaajin

AC Oulu palasi täksi kaudeksi Veikkausliigaan kymmenen vuoden tauon jälkeen. Sarjanousijoiden taival on ollut hankala, sillä 13 ottelusta on kertynyt vain seitsemän pistettä. Sarjajumbon ja suoran putoajan paikalla roikkuvan Oulun edellä on yhden pisteen turvin FC KTP.

Kirvestä ei ole kuitenkaan heitetty kaivoon. ”Laivastonsinisiä” vahvistettiin heinäkuun siirtoikkunassa peräti viiden lainapelaajan voimin; Spartak Jürmalasta nigerialainen laitapuolustaja Lucky Opara ja keskikenttäpelaaja Sergei Eremenko. FC Thunin riveistä liechensteinilainen hyökkääjä Denis Salanovic ja sveitsiläinen Magnus Breitenmoser. Lisäksi KuPS:sta saapui Veikkausliigan nopeimpiin kuuluva nigerialainen laitahyökkääjä Usman Sale.

Uudet nimet ovat samantien vallanneet palsatilaa. Etenkin Lucky Oparalla on ollut nimensä mukaisesti onni myötä. 21-vuotias puolustaja on tehnyt maalin molemmissa otteluissaan. Aluksi AC Oulu kohahdutti futiskansaa heinäkuun puolessa välissä kaatamalla sarjakärki HJK:n 2–1. Myös Salanovic osui maalipuiden väliin.

Viimeisin ottelu SJK:n vieraana olikin sitten mollivoittoinen. Oululaiset kyllä nousivat hienosti kahden maalin takaa tasoihin, mutta seinäjokisten 3–2-voittomaali syntyi kahdeksan minuuttia ennen täyttä aikaa. Opara ja Sale vastasivat oululaisten osumista, joten tulivoimaa on ainakin löytynyt siirtoikkunan myötä.

 

Ilveksellä pienien marginaalien pelejä

Tupsukorvat ovat sitkeästi keikkuneet sarjan keskikastissa. Tällä hetkellä sijoitus on 17 pisteellä seitsemäs. Eroa kuuden parhaan joukkoon on kolme pistettä. Heinäkuun alun voittoisan Pirkanmaan derbyn jälkeen tuli 0–1-tappiot nimivahvoille SJK:lle ja KuPS:lle. Erot ovat pieniä.

Alla on kaksi niukkaa tappiota. Pelillisesti eivät olleet täydellisiä esityksiä, mutta olisi niistä matseista ollut otettavissa enemmänkin. Kyllähän se syö miestä, päävalmentaja Jarkko Wiss myöntää.

Pelin ei aina tarvitse olla kaunista, mutta päämäärä pitää olla selkeä. Olen luottavainen, että perjantaina olemme iskussa. Haluamme päästä ylempään loppusarjaan, Oulu taas haluaa säilyttää sarjapaikan. Tiukka asetelma.

Ilveksen riveissä ei ole tällä hetkellä varsinaisia merkittäviä urheiluvammoja. Muutkin sairastelut ovat asianmukaisessa tarkastelussa.

Nyt ihan viime metreillä parista pelaajasta on kuulunut huonovointisuuden merkkejä. He menevät totta kai protokollan mukaisiin testeihin ja siinä ei oteta mitään riskejä, Wiss kertoo.

Toinen asia ja iloinen uutinen on se, että pitkään sairastelleelle Kalle Katzille löytyi oikea diagnoosi ja lääkitys. Hänen vointinsa aiheutti huolta, mutta nyt kaikki on selkeää ja hoidossa. Kalle todennäköisesti palaa pelikentille lähiaikoina.

Ilveksen nuorista talenteista on osoitettu kansainvälistä kiinnostusta. Tällä hetkellä 22-vuotiaan hyökkääjä Eetu Vertaisen siirto on vireillä, ja 18-vuotias keskikenttäpelaaja Linus Rönnberg on AC Perugia Calcion testileirillä. Perugia pelaa Italian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Kehitämme joukkuepeliämme ja samalla pelaajia yksilöinä. Etsimme muutamien pelaajien hyviä tandemeja. Yleensä kahden tai kolmen pelaajan toimiva yhteistyö johtaa maalintekopaikkoihin ja sitä kautta maaleihin. Toivottavasti niitä löytyy heti jo Oulua vastaan, Wiss mainitsee.

Juuri AC Oulu on vastustajana mielenkiintoinen. Laivastonsiniset ovat sarjan viimeisinä, mutta samalla he ovat vahvasti nostamassa lukemiaan kuntopuntarissa.

Vastassa on kovat piippuun ladannut joukkue. Siellä on huomattu, että sarjapaikka ei ehkä onnistu alkukauden ajatuksilla ja siihen on reagoitu. Seura on panostanut ja sanonut ”all in”, Wiss kuvailee.

Seuran ostovoiman lisäksi päävalmentaja Jyrki Ahola on tuonut pallonhallintaan pyrkivän pelimallin sekaan suoraviivaisuutta.

Oulun peliesitys on kyllä aivan selvästi parantunut. Kotivoitto HJK:sta on totta kai makea juttu. Mielestäni todella miehekäs nousu kahden maalin tappioasemasta SJK:n kotikentällä, vaikka ei pisteitä jäänytkään.

Uudenlaisten pelaajatyyppien lisäksi pelityylikin on muuttunut matkan varrella. Variaatioita on ja yläkerran osaaminenkin mahdollistaa sen. Yksi vastaan yksi -haastokykyä löytyy, joten saamme olla tarkkoina, Wiss päättää.

 

Viime kerralla Ilves otti Oululta ilmatilan herruuden. (kuva: Elias Mustonen)Ilves vs. AC Oulu 
pe 30.7. klo 18.30 Ratina

Porteilla ei myydä pääsylippuja. Hanki pääsyliput TÄSTÄ: lippu.fi »

 

Lue myös