Ennakko: Haastajasarjan viimeinen kotiottelu sunnuntaina Ratinassa

Tupsukorvat pelaavat Haastajasarjan viimeisen kotipelinsä sunnuntaina Ratinassa. Tamperelaiset ovat käytännössä pakkovoiton edessä, tai muuten haave Eurocup-pudotuspeleistä haudataan lopullisesti tämän kauden osalta. Vierasjoukkue FC Lahti jää joka tapauksessa liigakarsintoihin Ykkösen toiseksi parasta joukkuetta vastaan.

 

YHTEINEN HISTORIA

Ilves ja FC Lahti ovat kohdanneet toisensa Veikkausliigassa vuodesta 2015 alkaen 20 kertaa. Ilves on voittanut seitsemästi ja hävinnyt kahdeksasti. Viisi kertaa pisteet ovat menneet jakoon.

Viikko ennen juhannusta Ratinassa todistettiin hurja trilleri. Peli näytti päättyvän 2–1-lukemiin, mutta varsinaisen peliajan jo umpeuduttua saivat lahtelaiset rangaistuspotkun, jonka Macoumba Kandji laukoi maaliin. Lisäajan kuudennella minuutilla Petteri Pennanen kuitenkin siirsi joukkueensa takaisin kuskin paikalle niittaamalla 3–2-loppulukemat kotiyleisön riemuksi. Se on myöskin Ilveksen viimeisin kotivoitto, joten samanlainen tulos olisi jälleen poikaa.

Heinäkuussa ”mastokaupungissa” Kai Meriluodon osumalla vierailijat olivat pitkään kiinni kolmessa pisteessä, mutta Ilvestä kauden 2017 edustanut Teemu Penninkangas toi kuhnurit tasoihin loppulukemiin 1–1.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
29/7/22 Lahti 1 – 1 Ilves
18/6/22 Ilves 3 – 2 Lahti
11/9/21 Ilves 1 – 0 Lahti
10/6/21 Lahti 3 – 1 Ilves
22/8/20 Ilves 3 – 1 Lahti

 

VIIMEAIKAISET OTTEET

Marraskuusta 2019 lähtien lahtelaisia luotsannut Ilir Zeneli sai lähtöpassit kesäkuun lopussa. Aiemmin RoPSia valmentanut Mikko Mannila otti ohjat, mutta joukkue on jäänyt tahmeasti kiinni toiseksi viimeiseen sijaan. Sinne Lahti tulee myös jäämään, sillä eroa edellä olevaan Ilvekseen on 10 pistettä, kun jäljellä on enää kaksi kierrosta. Kuhnureilla on siis edessä liigakarsinnat Ykkösen toiseksi parasta joukkuetta vastaan.

Sarjasijoitus näin lähellä tyvipäätä kertoo siitä, että myös tupsukorvien kausi on ollut pettymys. Kymmeneltä sijalta on kuitenkin vielä mahdollisuus ponnistaa ylöspäin. VPS on kahdeksantena kiinni viimeisessä eurocup-pudotuspelipaikassa. Vaasalaisilla on Ilvekseen kolmen pisteen etumatka ja parempi maaliero. Haastajasarjan kotiurakka olisi siis kaikin puolin hienoa päättää selvään voittoon Ratinassa.

Molemmilla osapuolilla on viime otteluistaan alla niukat tappiot. Viikko sitten sunnuntaina tamperelaiset hävisivät kotonaan IFK Mariehamnille 2-3, lahtelaiset puolestaan palasivat Oulusta 1-2-vierastappio niskassaan.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Maalinteko on keltavihreillä ollut viime aikoina hallussa, mutta päävalmentaja Toni Kallio peräänkuuluttaakin ryhtiliikettä oman maalin varjelussa. 

Meidän oma pallollinen tekeminen pitää olla vähintään samalla tasolla, kuin Maarianhaminaa vastaan. Pystymme vielä nopeamminkin liikuttamaan palloa ja etenemään vaarallisille alueille, Kallio uskoo.

Eritoten tilanteenvaihdot ja puolustustyö täytyy olla kollektiivisempaa ja kurinalaisempaa. Yleinen jämäkkyys kaikessa tekemisessä pitää olla korkeammalla tasolla. Maarianhaminaa vastaan viimeiset 20 minuuttia eivät olleet tarpeeksi hyvää tekemistä.

Macoumba Kandji on urallaan viimeistellyt Ilveksen maaliin kaikkiaan neljä osumaa, joten hänen vaarallisuutensa tiedetään hyvin.

– Lahdella on ollut vaikeaa, mutta heillä oli hieman parempi peli nyt viimeksi Oulussa. He kykenivät luomaan tilanteita ja hyökkäyssuuntaan on aina hyviä pelaajia.

– Esimerkiksi Kandji ja Chinedu Geoffrey ovat vahvoja ja riittävän nopeita boksipelaajia. He eivät saa päästä liikaa palloon tai käyttämään fyysisyyttään etuna yksi vastaan yksi -tilanteissa. Kyse on siitä, että eliminoimme heidän vahvuutensa a; joukkueena ja b; yksilöinä.

Ilvekseltä on loukkaantumisen takia sivussa varmuudella ainoastaan Yusif Moussa. Muutamia kolhujakin on vaivana, mutta pelikieltoja ei ole. 

– Tässä on muutama kysymysmerkki vielä ennen viimeistelytreenejä. Totta kai ensi vuoden pelaajatilannetta mietitään myös, mutta kyllä meidän ykköstavoite on voittaa Lahti. Me valitsemme kentälle sunnuntaiksi ne pelaajat, jotka uskomme sopivan parhaiten ottelun voittamiseen.

Jatkuvatko kotipelit vielä tällä kaudella, ei ole enää meidän omissa käsissämme. Hoidamme sen mitä pystymme parhaamme mukaan. Ajatuksissa on aloittaa voittoputki, jota jatketaan myös ensi vuoden puolella, Kallio päättää.

 

Puolustaja Tuomas Ollila kasvatti viikko sitten kauden maalimääränsä jo kuuteen. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. FC Lahti  su 9.10. klo 16.00 Ratina

PÄÄSYLIPUT »

Lue myös