Ennakko: Kauden kotiavauksessa kohdataan kestomenestyjä KuPS

Ilveksen ensimmäinen kotiottelu liigakaudella 2022 jouduttiin siirtämään olosuhteiden pakosta pelattavaksi Valkeakoskelle. Vastustajaksi otteluun saapuu mestaruustaisteluun tottunut nimivahva KuPS.

 

Yhteistä historiaa

Ilves ja KuPS ovat pelanneet viime vuosina tasaväkisiä vääntöjä. Ero on syntynyt usein vain yhdellä maalilla.

Viimeisin ottelu nähtiin lokakuussa Mestaruussarjan avausottelussa. Runkosarjan voittanut KuPS osoitti Tim Väyrysen kahdella maalilla, että se on yksi kotimaan kenttien vahvimmista joukkueista. Sisukas Ilves oli aktiivinen ja taisteli urhoollisesti, mutta Tuure Siiran ainokainen jäi laihaksi lohduksi.

Lopulta Ilves oli Mestaruusarjan päätteeksi viides ja KuPS jäi äärimmäisen niukasti kakkoseksi HJK:n taakse.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
02/10/21 KuPS 2 – 1 Ilves
25/07/21 KuPS 1 – 0 Ilves
22/05/21 Ilves 3 – 2 KuPS
05/10/20 KuPS 1 – 1 Ilves
17/07/20 Ilves 0 – 0 KuPS

 

Kauteen 2022

Molemmat osapuolet ovat tahkonneet kauden avausottelun tahoillaan. Ilves jäi nuolemaan näppejään FC Hakan vieraana, kun vaarallinen hyökkäyskaksikko Stavros ZarokostasLee Erwin paukuttivat maalin mieheen. Tuomas Ollila toi pilkulta vierailijat maalin päähän, mutta taitavasti peliä jäädyttänyt Haka piti pintansa. KuPS puolestaan otti 2–1-lukemin kotivoiton FC Interistä. Keltamustat saivat unelma-alun, kun Janis Ikaunieks avasi maalihanat jo 5. minuutilla. Turkulaisten Roger Bonet Badia tasasi puntit, ennen kuin Gabriel Bispo Dos Santos pääsi taiteilemaan voittomaalin.

Käynnissä on Toni Kallion ensimmäinen kokonainen kausi Ilveksen päävalmentajana. Puolustuspeli on ollut jo vuosia laadukasta, ja joukkueesta on kasvanut vuosittain nuoria pelaajia kansainvälisille kentille. Täksi kaudeksi kokoonpanoon saatiin kaivattu lisäys kokemusta ja johtajuutta kaksikon Petteri PennanenTuco myötä. Monivuotinen luottotoppari ja yli 200 ottelua kasvattiseurassaan tahkonnut Tatu Miettunen jatkaa kapteenina. Teini-ikäisten osastolta nousevia nimiä ovat muun muassa Doni Arifi, Kai Meriluoto sekä omat kasvatit Leo Kyllönen ja Badreddine “Badu” Bushara, joka teki viikko sitten liigadebyyttinsä.

Kuopiolaiset ovat toista kauttaan päävalmentaja Simo Valakarin alaisuudessa. Ennen nykypestiään Valakari toimi Norjan pääsarjan Tromsø IL:n päävalmentajana vuosina 2017–2020. KuPS:n viime kausien saldo on komeaa luettavaa; hopeaa, pronssia, kultaa, pronssia, hopeaa. Sen päälle viime kaudella joukkue myös otti kultaa Suomen Cupissa. Kestomenestyjän avainpelaajia ovat mm. itseoikeutetusti ysipaitaa kantava Tim Väyrynen ja topparikapteeni Henri Toivomäki. Ilves-taustaisia pelimiehiä riittää jonoksi asti; Diogo Tomas, Felipe Aspegren, Joona Veteli, Santeri Haarala ja Iiro Järvinen. Keltamustat vahvistivat rivejään vielä aivan kauden alkamisen kynnyksellä, kun brasililainen keskikenttäpelaaja Talles liittyi vahvuuteen.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Toni Kallion mukaan tappio Pirkanmaan derbyssä jätti paljon hampaankoloon.

Olemme purkaneet Haka-pelin läpi ja siitä haluamme parantaa. Harjoitusviikko on ollut hyvä, ja viime päivät on opiskeltu KuPSin pelitapaa. Meillä on heitä vastaan selkeä suunnitelma. Pelaajat ovat sitoutuneita ja he haluavat näyttää mitä osaavat, Kallio vakuuttaa.

Tuure Siira ja Yusif Moussa kuntoutuvat vielä, mutta muuten terveystilanne on hyvä.

Simo Valakarin miehistö tunnetusti luottaa pallonhallintaan, mutta leveästä materiaalista löytyy myös linjan taakse pinkojia.

Kuopiolaisilla riittää nopeutta. Hyökkäyksestä nousee tietysti Tim Väyrysen nimi esiin. Hän on paljon kohdepelaajana ja vahvan boksipelaamisen tiedämme jo viime vuodelta. Takana löytyy vauhtia ja taitoa. Janis Ikaunieks on ollut talvikaudella hyvä ja myös sarja-avauksessa Interiä vastaan. Hänellä on vaarallinen vasen jalka. Laidoillakin on juoksuvoimaa.

KuPS tykkää pitää palloa ja siihenhän heidän pelinsä perustuu, mutta juuri näiden juoksijoiden ansiosta he pystyvät olla myös suoraviivaisia tarvittaessa. Meidän täytyy valmistautua siihen, että puolustamme takatilaamme paremmin, kuin talven peleissä, Kallio pohtii.

Kauden alkaminen on aina hieno hetki keväällä, mutta valitettavasti Ilves ei vielä pääse pelaamaan kotikaupungissaan.

Onhan tämä valitettavaa. Varmasti kaikilla on tahtotila, että kotipelit saataisiin pelata kotona. Ratina ei ole pelattavassa kunnossa, ja sille me emme joukkueessa voi yhtään mitään, Kallio toteaa.

Miten sanoisin sen kauniisti, Valkeakosken kenttä ei ole kovin hyvä. Nurmi on kulunut ja siihen ei ilmeisesti saada kastelua ennen peliä. Pelialusta on tahmea ja hidas, mutta kuten todettua, tilanne on mikä on. Meidän pitää sopeutua.

 

Tutut pelaajat vastakkain. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. KuPS  la 9.4. klo 19.00 Tehtaan kenttä, Valkeakoski

PÄÄSYLIPUT »

Lue myös

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Tampereen Ilves aloittaa Veikkausliigassa sijoille 7-12 sijoittuneiden joukkuiden kesken pelattavan Haastajasarjan. Ilves tippui pääsarjan runkosarjaosuuden viimeisen kierroksen jälkeen sijalle 10. Loppusarjan viidestä ottelusta ensimmäisessä eteen osuu vierasmatka,...